lahana

Lahana

Favorilerime
Ekle

Lahananın içeriğinde bol miktarda mineral vardır. Bunlar arasında en çok içeriğinde bulunan kükürt, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum ve magnezyumdur. İçeriğinde barındırdığı vitaminler ise; A, B1, B2, B3, B6, folik asid, C, E, H, PP, şeker ve Anti ulkus faktör denen U vitamini olarak da bilinen bir madde barındırmaktadır. Türkiye'de yetişen lahanalar arasında en çok bilinen beyaz lahana, brüksel lahanası, kırmızı ve kara lahanadır. Karnabahar ve brokoli de bir lahana çeşididir. 100 gr lahanada yaklaşık olarak 110 kalori bulunmaktadır. Ayrıca 100 gr lahananın içinde dört gr karbonat, iki gr protein, 50 mg kalsiyum vardır.

Lahananın mevsimi ne zamandır?

Lahana bitkisi doğada güz ve kış aylarında bulunmaktadır. Yaz döneminde ve ilkbahar aylarında yetişen lahanalar, mineral açısından kış aylarında yetişen lahanalara göre daha verimsizdir. Lezzet açısından da kış aylarında yetişen lahanalar daha lezzetlidir ve pişirmesi daha kolaydır.

Lahananın faydaları nelerdir?

-Şeker hastalığına iyi gelmektedir.

-Romatizma hastalıklarına iyi gelmektedir.

-Kansızlığı giderici besin özelliklerine sahiptir.

-Kanı temizlerken cildin güzelleşmesini sağlar.

-İdrar söktürücü özelliği vardır.

-idrar söktürücü özelliğiyle vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılımını hızlandırmaktadır.

-Bağırsakların iç yüzeyini korur.

-Yaşlanmayı geciktirir, kalp krizine karşı koruma sağlar.

-Bağırsaklarda oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırır.

-Mide, akciğer, kalın bağırsak ve deri kanserine karşı koruyucu bir bitkidir.

Lahananın zararları nelerdir?

Lahananın zararları faydalarına nazaran oldukça azdır. Bilinen en büyük zararı gaz yapmasıdır. Mide rahatsızlığı yaşayan kişiler (özellikle ünser gibi) lahanayı daha dikkatli tüketmelidir. Lahana tüketilmeden önce mutlaka gazı alınmalıdır. Lahananın gazını almak için tüketilmeden haşlanmalıdır. Haşlanan lahananın büyük oranda gazı alınacaktır.

Lahana nasıl tüketilir?

Lahananın çiğ yaprakları salata yapılarak veya pişirilerek tüketilebilir. Pişirme yöntemi olarak yaprakları önceden haşlanarak gazı alınmalıdır. Etli ya da zeytinyağlı olarak da tüketilebilir. Kapuska yemeği, dolma, lahana salatası ve lahana turşusu gibi. Lahana turşusu yapımı en kolay turşulardan birisidir. Lahana turşusu sayesinde lahananın faydalarından yaz kış faydalanmak mümkündür.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?