Kuyruk Yağı

Favorilerime
Ekle

Çoğunlukla erkek koyunlardan elde edilen kuyruk yağı, hayvanın omurgasının bitiminde, kuyruk kısmında biriken yağlı bölümdür. Ülkemizde en kaliteli kuyruk yağı, Gaziantep yöresindeki koyunlardan üretilir.

Kuyruk yağı nasıl kullanılır?

Kuyruk yağı doymamış yağ asitleri yönünden zengin olduğu için sıvıya yakın bir görünümde olmakla birlikte; kebap, çorba, pilav, ciğer, dolma ve döner gibi yemeklerin içine katılmaktadır.

Kebap yapımında dinlendirilmiş etin zırhla kıyılmasının ardından, kıyılan et miktarının yüzde 30'unu karşılayacak oranda kuyruk yağı da zırhla kıyılır ve etin içine eklenir. Bu şekilde pişirilen kebaplar, daha lezzetli olmaktadır.

Döner yapımında ise, dananın tranç kısımları yaprak yaprak kesilir ve aralarına kuyruk yağı parçaları yerleştirilir. Bu yöntem dönere lezzet verirken, etin çok daha yumuşak olmasını sağlamaktadır. Ayrıca mangal hazırlanırken, ızgaranın kuyruk yağıyla ovulması, pişirilen etlere hoş bir tat ve aroma verir.

Kuyruk yağının faydaları nelerdir?

- Amerikan Gıda ve İlaç Teşkilatı'nın yaptığı araştırmalara göre, genç yaşlardan itibaren tüketilen kuyruk yağı, yaşlılıkta ortaya çıkabilecek eklem rahatsızlıklarını engelleyici niteliğe sahiptir.

- Tıpkı kanola yağı ve ayçiçek yağı gibi omega asitleri açısından zengin olduğu için, kalp ve damar hastalıklarına karşı oldukça etkilidir.

- Vücuda enerji sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Siyatik ağrılarının giderilmesine yardımcı olan kuyruk yağı, aynı zamanda sinirleri iyileştirici ve yumuşatıcı özelliktedir.

- Romatizma, kulunç, titreme ve felç gibi rahatsızlıkların harici tedavisinde, zeytinyağı ve kuyruk yağı karıştırılıp, krem haline getirilerek masaj yoluyla cilde uygulanır.

Kuyruk yağının zararları nelerdir?

Yüzde 60 oranında doymamış yağ ihtiva eden kuyruk yağının insan sağlığı açısından yararlı olduğu bilinmektedir. Fakat bununla birlikte, kuyruk yağının aşırı kullanımı damar tıkanıklığı ile kanser riskini beraberinde getirmektedir.

Mide, karaciğer, yüksek tansiyon, kalp ve böbrek rahatsızlığı olan kişiler, kuyruk yağı tüketimini sınırlı tutmalı ve mümkün olduğunca doğal beslenen hayvanlardan elde edilmiş kuyruk yağını tercih etmelidir.

Kuyruk yağı içeren yiyecekler, kandaki yağ ve kolesterol oranını artırdığı için kalp hastalıklarına yol açabilmektedir. Bu tip rahatsızlıklar açısından risk altında olanların kuyruk yağını ölçülü tüketmesi önerilmektedir.

Görselin kaynağı: http://www.yalcinet.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?