kisnis

Kişniş

Favorilerime
Ekle

Maydanozgiller familyasından olan ve görünüş itibariyle de maydanoza benzeyen kişniş, en fazla bir yıl canlı kalabilen, tüysüz, otsu bir bitkidir. Kişnişin meyvesi ya da tohumu kurutulduğu zaman baharat olarak kullanılabilmektedir. Tohum gibi görünen meyvesi çiğnendiği zaman ise ağızda ekşi bir tat bırakmaktadır. Asıl yetiştiği yer Akdeniz olsa da Kuzey Afrika ve Asya'da da bol miktarda yetişmektedir. Kişnişin tohumunu taşıyan ve meyve adı verilen kısım, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağ içermektedir.

Kişnişin toplanması ve saklanması

Ağustos ve eylül ayları arasında olgunlaşan bitki, olgun hale geldiğinde toplanır. Gölgeli bir alanda kurumaya bırakılır. Kişnişi doğrudan toz haline getirip saklamak yerine, ihtiyaç duyulan miktarı toz hale getirip kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Toz haline gelen kişniş, uzun süre saklandığında aromasını kaybedecektir. Kişniş taneciklerinin ise güneşten uzak, hava almayan bir yerde saklanması ve muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Kişniş neye iyi gelir?

İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu taze kişnişin, dişteki amalgamın içinde bulunan civa sonucu oluşabilecek zehirlenmeye karşı etkili olduğu gözlenmiştir. Ayrıca iştahsızlık ve sindirim problemleri de kişniş sayesinde düzelmektedir. Kramp ve şişkinlik sorunları olanlar için de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kişnişin bir diğer etkisi ise kadınlardaki cinsel isteği arttırmasıdır. Erkeklerde de olumlu etki yaratsa da fazla kullanımında olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Tüm bunların yanında baş dönmesini giderir, sinirleri yatıştırır ve iyi bir tansiyon düşürücüdür. Ağız kokusu problemi yaşayanlar için de bir çay kaşığı kişnişin çiğnenerek yutulması kokuyu engellemektedir. Her şey gibi fazla tüketimi zararlıdır ve mide asidi yüksek olanlar için kesinlikle önerilmemektedir.

Kişniş nasıl kullanılır?

- Çorba ve fasulyeyle beraber gövdesi pişirilebilir.

- Salata ve soslarda yaprağı kullanılabilir.

- Toz şeklinde bulunan kişniş, bal ve şekerle karıştırılıp tüketilebilir.

- Kökü ise normal sebze yemeği gibi pişirilebilir.

- En yararlı olan yeri, tohumu ise, sosis, köri, domates turşusunda kullanılabilir. Suda kaynatılarak çay halinde de içilip tüketilebilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Nurullah Gürbüz Köse25 Ocak 2019 23:49
Kişniş,Kars yöresinde Aşotu olarak bilinir,en çok Yoğurt çorbasına katılır.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?