Yemek.com

Keten Tohumu Yağı

keten tohumu yagi

Keten tohumu yağı, tadı ve lezzetinden ziyade tıbbi amaçlı kullanımı ile öne çıkan bir yağ çeşididir. Halk arasında bezir veya bezir yağı adıyla bilinen keten tohumu yağı, bitkisel yağlar arasında en kaliteli ve en çok kullanılan yağdır.

Keten tohumu yağı nasıl kullanılır?

Soğuk pres yöntemi ile üretilen keten tohumu yağı, yemek yapımından ziyade besin takviyesi olarak tüketilir. Isı verilmesi yoluyla üretilen keten tohumu yağı ise kozmetik ürünlerde ve boya yapımında kullanılır. Aktarlarda ve eczanelerde satılan keten tohumu yağı, cilt ve saç bakımında kullanılır. Keten tohumu yağı sert bir yağ olduğu için doğrudan cilde uygulanmaz, zeytin yağı gibi yağlarla karıştırılarak cilde sürülür. Cilt maskesi yapılacağı zaman su ve avokado ile birlikte hazırlanır. Cilt bakımının yanı sıra saç bakımında da kullanılan keten tohumu yağı, sabahları ılık suya bir kaşık eklenerek tüketilebilir.

Keten tohumu yağı nasıl saklanır?

Keten tohumu yağı, ekstrem ve ışık alan ortamlarda çabuk bozulan bitkisel bir yağdır. Bu nedenle ışık almayan bir ortamda muhafaza edilmelidir. Işığın yanında sıcaktan da olumsuz etkilenen keten tohumu yağı, özellikle yaz aylarında buzdolabında saklanmalıdır. Kış aylarında ise buzdolabı dışında serin ve kuru bir ortamda saklanabilir. Keten tohumu yağı, oksijenden de olumsuz etkilendiği için hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir ve kullanıldıktan hemen sonra ağzı kapatılmalıdır. Keten tohumu yağı koyu renk şişelerde saklanmalı ve büyük şişeler yerine küçük olanlar tercih edilmelidir.

Keten tohumu yağının faydaları

-Keten tohumu yağı, üzüm çekirdeği yağı gibi kalp- damar sağlığını korur ve kolesterolü düşürür.

-Keten tohumu yağı, masaj yağı olarak kullanıldığında karabaş otu yağı gibi romatizma ağrılarını hafifletir. Özellikle kramplarının olduğu bölgelere masaj yapılarak uygulanırsa krampları geçirir.

-Omega 3 acısından zengin olan keten tohumu yağı, hafızayı güçlendirir ve tere otu gibi zihne canlılık verir.

-Haricen kullanıldığında kırışıklıkları azaltır ve yaşlanmayı geciktirir. Farklı yağlarla karıştırılıp cilde uygulanırsa cildi nemlendirir ve cilde parlak bir görünüm kazandırır.

-Keten tohumu yağı yaraların üzerine doğrudan uygulandığında yaraları iyileştirir.