Kerbel

Favorilerime
Ekle

Ana yurdu Batı Avrupa olan kerbel, Avupa'nın çeşitli bölgelerine dağılmış olmakla birlikte, özellikle İskandinavya'da sıklıkla yetiştirilmektedir. Boyu iki metreye kadar uzayabilen kerbelin yapraklarının uzunluğu elli santim civarındadır. Çiçekleri beyaz renktedir. Tohumlarının boyu, on beş ile yirmi milimetre arasında, genişliği ise üç-dört milimetre çapındadır.

Bitkinin yaprakları çoğunlukla taze olarak kullanılır. Keskin bir tada sahip olan çiçekleri, anasona alternatif olarak tercih edilebilir. Yapraklarında; metil kavikol, fenilpropanoid anethol ve esansiyel yağlar bulunur.

Kerbel Nasıl Kullanılır?

Kerbelin yaprak ve çiçekleri et yemeklerinde, çorbalarda ve salatalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kurutularak, baharat şeklinde değerlendirilir. Soğuğa dayanıklı bir bitki olduğu için İskandinavya'da dört mevsim tüketilmektedir.

Hoş kokulu çiçekleri; meyan kökü, rezene gibi bitkilerin ikamesi olarak kullanılabilmektedir Tatlı bir lezzete sahip olan kerbel, şeker kullanmak istemeyen kişilerin gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir besindir. Aynı zamanda kaynatılarak suyu da içilebilir. Bu şekilde vücuttan ödem ve toksin atılmasına yardımcı olur. Kerbelin demlenmesi suretiyle elde edilen infüzyon, cilt güzelliği üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Tıpkı tonik gibi cilde uygulanabilir.

Kerbel Nasıl Saklanır?

Kerbel toplandıktan sonra tazeliğini hızla yitirdiği için buzdolabında ya da derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Buzdolabında daha uzun süre saklanabilmesi için; cam bir kavanoz içerisine, sapları aşağıya gelecek şekilde yerleştirilip kavanozun kapağı sıkıca kapatılır. Kullanılacağı zaman gerektiği kadarı çıkarılıp yıkanır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise kerbelin buzdolabına yıkanmadan konulmasıdır.

Derin dondurucuda saklanması içinse ayıklandıktan sonra yıkanması ve doğranması gerekir. Ardından plastik poşetlere tanzim edilerek, dondurucuya kaldırılabilir. Kurutulmuş kerbel, aromasını kaybetmemesi açısından mutlaka güneş görmeyen, havadar bir yerde saklanmalıdır.

Kerbelin Faydaları Nelerdir?

- Kerbel, alternatif tıpta sıklıkla kullanılmaktadır. Sindirim sisteminin faaliyetlerini düzenleyerek hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

- Karminatif, mide rahatlatıcı ve antiseptik özelliklere sahiptir. Birçok hastalığa karşı vücudun savunma sistemini güçlendirir.

- Bol miktarda su ihtiva ettiği için zayıflamaya yardımcıdır. Tıpkı Frenk maydanozu gibi, detoks etkisiyle zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır.

- Bir tutam kerbel, bir bardak kaynar su içinde on dakika süresince demlenerek içildiğinde, hamile kadınlardaki mide bulantısı ve kusma şikayetlerini bertaraf etmektedir. Hazırlanan çay, pamuğa batırılarak gözlere kompres şeklinde uygulandığında ise gözdeki mikrop ve enfeksiyonları giderir.

- Hücre yenileyici niteliğe sahip olan kerbel, lapa haline getirilerek, yara ve yanıkların üzerine sürüldüğünde tedavi sürecini hızlandırır.

- Maydanoz gibi A, C ,K vitaminleri ve mineraller yönünden zengin olduğu için çocukların sağlıklı gelişimi üzerinde olumlu etkileri bulunur. Taze su ve balla karıştırılarak elde edilen şurubu, çocuklara içirilebilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?