Kaz Ciğeri

Favorilerime
Ekle

Fransızların gastronomik ve kültürel mirasının bir parçası sayılan kaz ciğeri (foie gras), kontrollü besleme (gavage) yöntemiyle kazın karaciğerinin yağlandırılması sonucu elde edilir. Kaz ciğeri tereyağımsı kıvamı, yumuşak dokusu ve kendine has lezzetiyle dünya mutfaklarında rağbet gören besinlerin başında gelir.

Kaz ciğeri üretiminin tarihi Roma dönemine dayanmaktadır. MS. 1. yüzyılda Romalı kaynaklarda, kuru incir ile özel olarak beslenen kazların karaciğerlerinin büyütüldüğüne ve imparatora sunulduğuna dair bilgiler nakledilmiştir.

Kaz ciğerinin mevsimi ne zamandır?

Türkiye'de kaz ciğeri üretimi nadir olmakla birlikte, kaz yetiştiriciliğinin yapıldığı Erzurum, Kars, Iğdır, Ağrı ve Van illerinde nispeten yoğunluk göstermektedir. Soğuk hava ve kar yağışının başlamasıyla birlikte bölgede kaz tüketimi de artar. Aralık ayının ilk haftasından mart ayı ortalarına kadar tüketilen kaz eti ve kaz ciğeri bölgenin önemli besin kaynakları arasında yer almaktadır. Kaz ciğeri, ayrıca yılın her döneminde yurt dışından ithal edilmekte ve özellikle İstanbul ve İzmir’deki seçkin restoranlarda servis edilmektedir.

Kaz ciğeri nasıl pişirilir?

Soğuk ve sıcak olarak tüketilebilen kaz ciğeri, ezilmiş halde tereyağı gibi ekmeğe sürülebilir, sote ve ızgara olarak pişirilebilir. Kırmızı biber ve tuz ile sıcak olarak servis edilebilen kaz ciğeri, kuru incir ve soğanla birlikte de tercih edilmektedir. Lüks yemek olarak kabul edilen kaz ciğeri, Noel ve yılbaşı gibi özel günlerde ayrıcalıklı menülerde yerini alır.

Kaz ciğerinin püf noktaları nelerdir?

Üretimi oldukça özen gerektiren kaz ciğerinin dünya genelinde kabul görmüş kalite ve tüketim standartları bulunmaktadır. Ciğerin tamamının tek renkte ve çizgisiz olması, dokunun uygun, pürüzsüz ve belirli bir yoğunluğa sahip olması aranan niteliklerin başında gelmektedir. Ayrıca iyi bir kaz ciğeri, ördek ciğerine nazaran daha iri ve fildişi ile pembe arası bir renge sahip olmalıdır.

Kaz ciğerinin içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Kaz ciğerinin de tıpkı diğer et türleri kadar sağlıklı ve güvenli bir besin kaynağı olduğu düşünülmektedir. A ve C vitaminleri açısından zengin olan kaz ciğerinin 100 gramında 14,5 gram doymuş yağ, 25,5 gram doymamış yağ, 150 mg kolesterol, 700 mg sodyum, 138 mg potasyum, 11,4 gram proteinin yanı sıra kalsiyum ve demir mineralleri de bulunmaktadır.

Görselin kaynağı: http://www.seriouseats.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

blumyes20 Kasım 2021 19:41
Kaz ciğerinin elde edilmesini nasıl bu kadar övdünüz ok şaşırdım doğrusu. Kazlar canlı iken kan içine sızmasın diye direk olarak karnı yarılıp alınan ciğerin lezzetinden bahsetmek tam bir vahşet.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?