Karnabahar

Favorilerime
Ekle

Bir kış sebzesi olan karnabahar, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesi sonucu meydana gelmiştir. Yenilen kısmı henüz açmamış olan çiçekleridir. Ülkemizde; mart karnabahar, kışlık karnabahar ve güzlük turfanda karnabahar olmak üzere üç türü bulunur.

Karnabahar nasıl kullanılır?

Karnabahar, dış yaprakları koparıldıktan sonra saplarının buluştuğu noktadan ayrılır. Kenarlarında kahverengi kısımlar varsa bir bıçak yardımıyla temizlenir. Karnabaharın içinde kurt olabileceği için, pişirilmeden önce on-on beş dakika boyunca tuzlu ya da sirkeli su içinde bekletilmesi gerekir. Karnabaharın yenilen kısmı çiçeği olmakla bilikte yaprak ve kök kısımlarının yenilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Karnabahar; sade ve zeytinyağlı musakka, kızartma, salata ve çorba şeklinde tüketilebilir. Buharda pişirilen karnabahar, besin değerlerini koruduğu için çok daha yararlıdır.

Karnabahar nasıl saklanır?

Karnabahar satın alınırken, baş bölümündeki tomurcuk kısım parça parça görünmeli; bu kısmın beyaz-krem renklerde ve çamurlu olmamasına dikkat edilmelidir. Karnabahar hemen kullanılmayacaksa, buzdolabında kağıt ya da plastik bir torba içinde bir hafta boyunca saklanabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise karnabaharın nemden etkilenmemesi için, köküyle birlikte muhafaza edilmesidir. Önceden kesilmiş karnabahar çiçekleri alındığında, tazeliğini bir ya da iki gün içinde kaybetmektedir. Bu sebeple hemen tüketilmeli ve yemeği yapıldıktan sonra en geç iki-üç gün içinde bitirilmelidir.

Karnabaharın faydaları nelerdir?

-İçeriğindeki E, A, C, B1 ve B2 vitaminleriyle, vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin önemli bir bölümünü karşılar.

-Kalp hastalıklarına karşı koruyucu niteliktedir ve cinsel gücü artırır.

-Karaciğer üzerinde olumlu etkileri bulunmakla birlikte, şeker hastalarının da gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir sebzedir.

-Diyet yapanlar için destekleyidir. Obeziteyi önler.

-Mide hastalıklarına yakalanma riskini minimuma indirir. Aynı zamanda toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

-Topkı brokoli gibi; magnezyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor minerallari yönünden zengindir. Vücudun günlük folik asit gereksinimini temin eder.

-Beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Öğrenmeyi ve zekayı geliştiren karnabahar, alzheimer hastalığına karşı koruyucudur.

-Romatizma ve eklem ağrıları üzerinde şifalı etkilere sahiptir. Sağlıklı kemik gelişimini destekler.

-Tıpkı lahana gibi pek çok kanser türüne karşı koruyucudur.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?