karaca-eti

Karaca Eti

Favorilerime
Ekle

Kırmızıdan ziyade siyaha yakın bir renge sahip olan karaca eti oldukça pahalı bir ettir. Marketlerde av hayvanları bölümünde bulunabilen karaca etinin yemeklerde sırt ve but kısmı kullanılır.

Karaca eti pişirme yöntemleri ve püf noktaları nelerdir?

Farklı kültürlerde farklı şekillerde tüketilen karaca eti, fırında ve yahni olarak pişirilebileceği gibi kebap ve sote olarak da hazırlanabilir. Karaca eti, sote olarak pişirileceği zaman yapışmayan bir tavada hazırlanırsa et suyunu kaybetmez. Bunun için önceden ısıtılmış tavada ateşi kısmadan etleri renk değiştirinceye kadar kavurmak gerekir. Etleri kavururken tuz kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra karaca eti pişirileceği zaman salça kullanmak etin lezzeti arttıracak ve acılığını alacaktır. Karaca etini pişirmeden bir gece önce tereyağı ve sütten oluşan karışımın içinde bekletmek gerekir. Böylece etin içindeki acılık yok olacak ve et normalden daha yumuşak bir hal alacaktır. Karaca eti pişirilirken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta eti yağlamamaktır. Çünkü pişme sırasında yağlanan et kendine özgü tadını ve lezzetini kaybedecektir. Karaca eti fırında hazırlanacak ise fırının önceden 80 ile 100 derece arasında ısıtılması gerekir, böylece et pişerken kurumayacaktır. Karaca etinin fırında pişirme süresi ise etin miktarına bağlı olarak iki üç saattir.

Karaca etinin faydaları nelerdir

-Karaca eti yağ oranı oldukça düşük bir ettir. Yağ oranı düşük olduğu için hem sağlıklı hem de lezzetli bir ettir.

-Özellikle protein acısından zengin olan karaca eti; kasların, dişlerin ve kemiklerin gelişimini destekler.

-Karaca eti demir eksikliğine bağlı olarak oluşan kansızlığa iyi gelir.

-Potasyum ve fosfor acısından zengin olan karaca eti, vücudun PH seviyesini korur.

-Karaca etinin yüz felcine ve bağırsak sancısına iyi geldiği bilinir.

Karaca etinin saklanması

Çabuk bozulan bir gıda olduğu için etin doğru saklanması sağlık acısından oldukça önemlidir. Karaca eti avlanarak elde edilmişse etlerin bozulmaması için ilk olarak iyice tuzlanması gerekir. Parçalara bölünüp tuzlanan etler, derin dondurucuda -18 derecede 9 ile 12 ay arasında saklanabilir. Derin dondurucunun yanı sıra karaca eti buzlukta iki haftadan uzun süre saklanmamalıdır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış