Hünnap

Favorilerime
Ekle

Cehrigiller familyasından gelen hünnap, 4- 5 metre yüksekliğinde, dikenli dalları ve kısa saplı yaprakları ile tanınan bir ağaç türüdür. Baharda açan güzel kokulu sarı çiçeklere ve zeytin büyüklüğünde meyvelere sahiptir. Olgunlaştıkça yeşilden mora, ardından da siyaha dönen meyveleri derimsi ince bir kabukla kaplıdır. Şifalı özellikleri ile öne çıkan bu meyveler geleneksel Çin tıbbında “ölümsüzlük meyvesi” ve “Tanrı’nın bir hediyesi” gibi sıfatlarla adlandırılmıştır. Hünnap meyvesi, halk arasında ise innabi, ünnap, çiğde gibi isimler ile tanınır.

Hünnap meyvesi nerede yetişir ve nasıl saklanır?

Ilıman iklimde yetişen hünnap meyvesi; Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da büyür. Karadeniz’de ise sadece Çoruh Vadisi’nde yetişen ağacın farklı türleri Anadolu’nun farklı yerlerine geniş bir yayılım gösterir. Hünnap meyveleri yaz ayında büyümeye başlar ve sonbahar başlarında olgunlaşınca toplanır. Pek bilinen bir meyve olmamasına rağmen eylül ve ekim aylarında manavlarda ve halk pazarlarında bulunabilir.

Sonbaharda toplanan hünnap meyveleri taze olarak tüketilebileceği gibi güneşte kurutulup saklanabilir. Hünnap meyvelerini kuruturken meyvelerin tamamen olgunlaşmış olmasına dikkat edilmelidir. Kurutulmuş hünnap meyveleri ise aktarda bulunabilir.

Hünnap nasıl tüketilir?

Hünnap meyvesi taze ve kurutulmuş olarak farklı şekillerde tüketilir. Kurutulmuş meyveler çayın yanında çerez olarak yenir. Taze hünnap meyveleri ise çiğ olarak yenilebileceği gibi kumkuat meyvesi gibi reçel yapılarak tüketilir. Reçel dışında taze hünnap meyvelerinden malta eriği gibi tatlı yapılır ve sıcak servis edilir. Kurutulmuş hünnap meyveleri ise çay yapılarak içilir. Hünnap meyveleri dışında taze toplanan hünnap yaprakları da çay olarak hazırlanabilir.

Hünnap meyvesinin içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

C vitamini açısından oldukça zengin olan hünnap meyvesi, kalsiyum içerir. Kalsiyumun yanında A vitaminini barındıran hünnap, B3 vitamini açısından oldukça zengindir. Vitaminlere ek olarak potasyum, manganez, demir, magnezyum, fosfor, çinko ve sodyum minerallerine sahiptir.

Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir?

- Hünnap göğüs ağırlarına iyi gelir ve Çin’de meme kanserine karşı destekleyici olarak tüketilir.

- Boğaz ağrıları ve soğuk algınlığına iyi gelir. Gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Hünnap çayı, koyun otu gibi ishali keser.

- Hünnap meyvesi zihni sakinleştirir, aynı zamanda rahatlama hissi verir.

Görselin kaynağı: http://www.haberturk.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?