havlıcan

Havlıcan

Favorilerime
Ekle

Alphinia officinaum, alphina ve küçük galanga olarak da bilinen havlıcan; zencefilgiller familyasından, çok yıllık, ıtırlı, güzel çiçekli bir bitkidir. Görünüşü zencefile benzese de tadı acımsıdır. Kökeni Doğu Asya’dır. Toprakaltı gövdeleri baharat olarak kullanılan bu bitkinin 150 kadar çeşidi mevcuttur. Üç metreye kadar yüksekliğe sahiptir ve ince yapraklıdır. Ülkemizde yetişmeyen havlıcan, yurt dışından ithal edilmektedir. Kökleri yatay olarak yayılan havlıcanın gövdesi çatallaşmadan, dikey olarak yükselir. Yaprakları geniş mızrak şeklindedir. Yaklaşık 24-40 cm uzunluğunda, 15-20 cm genişliğinde, üstü koyu yeşil, altı griye yakın yeşil tonlarında, sert yapraklı bir bitkidir. Havlıcan kökü ilaç yapımında ve baharat olarak kullanıldığı gibi; çikolata, meşrubat, hamur işi ve dondurma yapımında da kullanılır. Güneydoğu Asya ve Endonezya mutfaklarında baharat olarak kullanılmaktadır.

Havlıcanın faydaları nelerdir?

-Alpinol ve alpinin gibi maddeler içeren havlıcan, özellikle romatizma ağrılarında faydalıdır.

-Baş dönmesi ve baş ağrısını dindirir.

-İdrar söktürücü özelliği vardır.

-Mide ve bağırsaklardaki gazların giderilmesine yardımcı olur.

-Sindirim sistemini düzenler, mideyi güçlendirir.

-Vücuda kuvvet verir.

-Balgam söktürücü özelliği vardır.

-Bel gevşekliği ve yatağa işeme sorunlarına iyi gelir.

-Soğuk algınlığı, nezle ve gripte tedavi edici etkisi vardır.

-Göğsü yumuşatır.

-Vajinal akıntıları düzenler.

-Süt ile kullanıldığında cinsel gücü artırır.

-Tükürük salgısını artırır.

-Hıçkırığı keser.

-Ağız kokusunu giderir.

-Sinirleri güçlendirir.

-Ağız yaralarına iyi gelir

Havlıcan nasıl kullanılır?

Havlıcan, çay şeklinde demlenerek kullanılabilmektedir. Bir bardak sıcak suya yarım tatlı kaşığı havlıcan katıp demlenir. Daha kolay içebilmek için tatlandırılarak içilebilir. Günde 2-3 bardak tüketilebilir. Herhangi bir yan etkisi bilinmemektedir.

Vücuda kuvvet vermesi için: Isırgan otu tohumu, keten tohumu, polen ile birlikte öğütülür. Balla karıştırılarak macun halinde tüketilir.

Balgam söktürmesi için ıhlamur ile kaynatılır ve balla tatlandırılarak içilir. Mide ekşimesi için kaynatılır, tatlandırması için balla karıştırılarak içilir. Gaz söktürücü etkisi için havlıcan tozu, bir su bardağı ikbal şerbetine katılıp içilir. Adet söktürücü olarak kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

Havlıcan nerede yetişir?

Anavatanı Güney Çin olan havlıcan, Doğu Hindistan, Tayland ve Endonezya’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Havlıcan bitkisi, sadece tropik ve nemli ülkelerde ya da bu şartların sağlandığı seralarda yetiştirilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?