Döş

Favorilerime
Ekle

Döş, göğüs etidir. Oldukça yumuşak bir yapıya sahiptir. Gerdan ve pançeta gibi orta yağlı etler sınıfına girdiği için çoğunlukla kıymalık üretiminde tercih edilir. Kızartmalık ve haşlamalık olarak da kullanılmaktadır. Döş, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda göğsün yukarı ve ön bölgelerinden kesilerek elde edilen kemikli bir ettir. Döş, bonfile ve kontrfile gibi kemiğe en yakın etlerden olduğu için lezzetli bir ettir. Köfte, hamburger, sucuk, sosis gibi kıymalık ürünler ile yağlı kuşbaşı yemeklerinde tercih edilir.

Döş alırken nelere dikkat edilmelidir?

En çok köfte yapımında tercih edilen döş etini alırken tazelik konusuna dikkat edilmelidir. Etin tazeliğinin anlaşılması için renginin pembemsi kırmızı olmasına ve etin kokusunun iyi olmasına özen gösterilmelidir. Kahverengiye yakın bir etin bozulmuş olma olasılığı yüksektir.

Sıcak havalarda etin 10 dakika içerisinde bile bozulabileceği göz önünde tutularak, et seçildikten sonra çekilme aşamasında kasaptan makineyi boş olarak çalıştırması özellikle talep edilmelidir. Böylece makine içinde kalan diğer et parçaları taze ete karışmayacaktır.

Döş nasıl tüketilir? Püf noktası nedir?

Hayvanın döş ya da kaburga olarak isimlendirilen kısımlarındaki bu etler, kendi yağını içinde barındırdığı için lezzetli kıyma elde etmek için idealdir. Normalde etli yemeklere ekstradan yağ eklendiği için etin yüzde 10 yağlı olması yeterlidir. Ancak ızgara türü köfte için döşün yüzde 20 oranında yağ içermesi gerekmektedir.

Döş ile hazırlanacak köftenin lezzetini belirleyen bir diğer etken ise içine fazla ekmek koyulmaması ve baharatının iyi ayarlanmasıdır. Döş, mangalda pişirilecekse lifli bir et olduğu için önceden dinlendirilmesi gerekir.

Döş nasıl saklanır?

Kolay bozulan yapısı nedeniyle tüm etlerde olduğu gibi döş eti de soğukta muhafaza edilmelidir. Taze döş eti buzdolabında 0 ila 2 santigrat derece altında altı gün, buzlukta bir ya da iki hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede en fazla üç ay saklanabilir.

Şayet döş kıyma haline getirilmişse üç gün içerisinde tüketilmesi önerilir. Dolaba konulan etin çözülmesinin ardından tekrar dondurulması halinde de et bozulabilmektedir. O yüzden pişirilecek miktardaki etin ayrılarak geri kalanın porsiyonlar halinde paketlenmesi ve buzluğa yerleştirilmesi gerekmektedir.

Görselin kaynağı: http://mutfakdersi.blogspot.com.tr/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?