Ceviz


Cevizgiller familyasından olan cevizin yeşil kısmı olgunlaştığında dökülür ve kabuk içinde kalan tohumu tüketilmektedir. Dünya genelinde 30 farklı türü bulunan ceviz meyvesinin en kaliteli olanları, “Anadolu cevizi”, “İngiliz cevizi” ve “İran cevizi” olarak da bilinen türleridir.

Cevizin içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Cevizde kalsiyum, demir, tiamin, niasin, pantotenik asit, riboflavin, folat, sodyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, bakır, manganez ve selenyum bulunmaktadır. Ceviz kolesterol içermez, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri açısından da oldukça zengindir. Ayrıca cevizde A, B1, B6 vitaminleri yer almaktadır. Ceviz, hayvansal protein kaynağı değeri taşıyan yüksek oranda doymamış yağ asitleri içerir.

Cevizin faydaları nelerdir?

-Ceviz, kemik zayıflamasına ve kemiklerde yaşanan mineral kayıplarına iyi gelir

-Tokluk hissini uzatarak kilo vermeye yardımcı olur.

-Kalp atışını düzenler.

-Hafızayı güçlendirir, bilişsel fonksiyona katkıda bulunur.

-Kötü kolesterolü kontrol altında tutar.

-Damar tıkanıklığını önler.

-Alzheimer gibi sinir sistemine zarar veren hastalıkların ilerlemesini yavaşlatır.

-Sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.

-Prostat kanserini engeller.

Ceviz nasıl seçilir?

Cevizin tazesi, kabuklu olarak saklananıdır. Cevizin içindeki yağ, kolaylıkla aside dönüşebilen bir yapıya sahiptir. Bu yüzden eski ceviz çabucak acılaşır ve lezzetini kaybeder. Kabuk, cevizi bu durumdan korumaktadır. Ceviz seçerken kabuğu hafif, kolay kırılan, rengi beyaza yakın olanını seçmek gerekir.

Ceviz nasıl saklanır?

Taze cevizin dışındaki yeşil kabuk, olgunlaştığında kurumaya başlar fakat tam olarak kurumadan dalından düşer. Bu yüzden toplandıktan sonra birkaç günden fazla nemli ve güneşli bir ortamda kalan cevizler hemen küflenir. Bu yüzden cevizlerin toplandıktan sonra gölge ve iyi hava alan bir yerde iyice kurutulması gerekir. Badem, kestane, fındık ve ceviz gibi yağ açısından zengin kabuklu yemişlerin saklanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ilk kurutma işlemi ve kabuksuz saklanmasıdır. Kabuklarından ayrılan ceviz, tazeliğini uzun süre muhafaza edemez. Ayrıca bu tür meyveler bünyelerinde bol miktarda yağ barındırdığı için kötü kokuları kolaylıkla emerler. Bu yüzden saklanırken soğan, sarımsak gibi kokulu ürünlerle bir arada tutmamak gerekir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?