Camembert

Favorilerime
Ekle

Geleneksel yöntemlerle çiğ sütten yapılan camembert, günümüzde taze pastörize edilmiş sütten üretilir ve oldukça yağlı bir peynir türüdür. Şekil olarak brie peynirine benzese de daha küçük kalıplarda hazırlanır. Üzerinde galeta ununa benzer bir küf tabakası bulunan camembert peynirinin kabuğu kalındır.

Peynire asıl lezzetini veren kısım ise peynirin yumuşak sıvı bir yapıda olan iç kısmıdır. Kaşar peynir ile krem peynir arasında bir kıvama sahip olan bu kısım sıcak havalarda erir. Kendine has kokusu ile tanınan peynir, 18. yüzyıldan sonra en fazla tüketilen ve aranan peynir türlerinden biri olmuştur. Olgunlaştığında daha fazla amonyak içeren camembert peyniri, aynı zamanda daha keskin bir tada sahip olur.

Camembert peyniri nerede bulunur? Nasıl saklanır?

Camembert peyniri, Fransa’da ahşap kutular içinde marketlerde ve peynir dükkanlarına bulunur. Türk mutfağında yaygın bir şekilde tüketilmediği için kolay temin edilmez. Alışveriş merkezlerinde özel peynir reyonlarında bulunabilir.

Aynı zamanda Fransız peyniri satan gurme marketlerden ve internet sitelerinden satın alınabilir. Camembert peyniri açılmadığı sürece ışık almayan bir ortamda muhafaza edilebilir. Ambalajı açıldıktan sonra ise buzdolabında, hava almayacak şekilde saklama kabına konması tavsiye edilir.

Camembert peyniri nasıl tüketilir?

Camembert peyniri, kahvaltılarda ve ara öğünlerde yalın halde veya kızartılarak yenilebilir. Reçel ile uyumlu bir tada sahip olduğu için üzerine reçel dökülerek tüketilebilir. Akşam yemeklerinden sonra şarapla birlikte veya meyve ile servis edilebilir. Camembert peynirinin üzerindeki küflü kabuk kısmı ise ayrı bir şekilde yağda kızartılarak tüketilebilir. Krakerle veya farklı yemişlerle de atıştırmalık olarak servis edilebilir.

Camembert peyniri nasıl yapılır?

Camembert peyniri tıpkı brie peyniri gibi titiz yöntemler ile hazırlanır. Çiğ ya da pastörize edilmiş süte peynir mayası katılarak süt koyulaştırılır ve kalıplara alınarak tuzlanır. Kalıplar ara ara çevrilerek peynirin suyu süzülür. Peynir katı bir hal alınca dış kısmı peynirin kendine özgü kaplaması ile kaplanarak olgunlaşmaya bırakılır ve 3-4 hafta sonra tüketilebilir.

Görsel kaynağı: https://www.flickr.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?