Bulgur

Favorilerime
Ekle

Buğdaydan elde edilen, sarı ve esmer olmak üzere ikiye ayrılan bulgur, kendi içinde de iri pilavlık, pilavlık ve köftelik olarak sınıflandırılır. Mutfaklardan asla eksik edilmeyen bulgur, besin değeri yüksek bir bakliyattır. Vücuda sağladığı yararlar açısından da önemli bir yiyecektir. Raf ömrü oldukça uzun olan bulgur, sıcağa ve neme dayanıklıdır.

Bulgurun faydaları nelerdir ?

* Bulgur, B vitamini deposudur. B vitamini ise sindirim sistemini düzenler ve vücutta enerji üretir.

* Gebelerde folik asitin yetersiz alımı sonrasında kansızlık sorunu ortaya çıkar. Bulgur, içinde bulunan yüksek orandaki folik asit sayesinde, hamileler ve çocuklar için çok etkili bir besin kaynağıdır.

* Yüksek oranda lif içerir. Kan şekerini dengeler, diyabetik hastalar için birebirdir.

* Doymamış yağ oranına sahiptir. Tokluk hissi verir. Kilo aldırmaz.

* Kalp için oldukça yararlıdır; sindirimi kolaydır.

* Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.

* Bağışıklık sistemini güçlendirir.

* Bağırsak kanseri riskini azaltır, kabızlığı önler.

* Su ihtiyacını arttırır, gün içinde bol su içilmesini sağlar.

* Protein açısından çok zengin olduğu için doyuruculuğu fazladır.

* Krom, magnezyum ve çinko minerallerini içerir.

* Kolesterol içermez.

Bulgurun zararları nelerdir ?

Bulgur, potasyum açısından zengin bir besindir. Bu nedenle böbreklerinden rahatsız olan kişilerin, bulguru kontrollü olarak tüketmeleri gerekir. Ayrıca gluten proteini içerdiği için çölyak hastaları kesinlikte tüketmemelidir. Midesinden rahatsız olan kişiler için de midede yanma ya da ekşime gibi sorunlar oluşturduğundan daha az miktarda tüketmeleri önerilir.

Bulgur nasıl tüketilir ?

Batı kültürüne de girmiş olan fakat özellikle Anadolu'da tüketilen bulgurla yapabileceğiniz onlarca yemek çeşidi vardır. Pilavlık bulgurla pilav, bulgurlu dolma, bulgur keki ve bulgurlu börek yapılabilir. İnce bulgurla çiğ köfte, kısır, bulgur salatası, mercimek köftesi, oruk ve çorba yapılabilir. Bulgur pilavı, hemen hemen her yemeğin yanına yakışır. Özellikle etli yemeklerde, yanında cacıkla ya da yoğurtla servis edilebilir. Ayrıca bir çok yemek bulgurla birleştirilebilir. Örneğin ıspanak yemeği, beyaz pirinç yerine bulgurla da yapılabilir. Pirinçli kabak yemeğinde de bulgur kullanılabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?