brokoli

Brokoli

Favorilerime
Ekle

Lahanagiller familyası içinde yer alan brokolinin, renkli ve olgunlaşmamış küçük yumruları ile etli çiçek sapları sebze olarak değerlendirilir. Ülkemizde en çok Samsun Bafra Ovasında yetiştirilmektedir.

Brokoli nasıl tüketilmelidir?

Satın alınan brokoli, yenilmeden önce sirkeli su içinde on-on beş dakika bekletilerek iyice temizlenmesi sağlanır. Uzmanlar, brokolinin besin değerlerini koruması için, beş dakikayı aşmayacak şekilde buharda pişirilmesini önermektedir. Eğer buharda pişirme olanağı yoksa, brokoli küçük parçalara ayrılarak kaynar suyun içine atılır ve beş dakika boyunca kaynar suda tutulur. Brokoli, çabuk piştiği için sebze yemeklerine en son eklenmelidir. Kızartma hazırlamak içinse, brokoliler tavada kızdırılan yağın içine atılarak, üç-beş dakika boyunca yağda çevrilir. Kızartma usulü pek tercih edilmemekle birlikte, bu şekilde pişirilen brokolinin besin değeri yarı yarıya azalmaktadır. Sarımsaklı, zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılan brokoli, son yıllarda turşu sanayisinde de kullanılmaya başlamıştır.

Brokolinin faydaları nelerdir?

-Bileşiminde; A, C, E, K, B2, B3, B6 vitaminleri bulunan brokoli, detoks enzimlerini artırarak, vücudun zararlı maddelerden temizlenmesine yardımcı olur.

-Östrojen seviyesini dengeler. Düzenli olarak brokoli tüketen kişilerde kansere yakalanma riski oldukça düşüktür.

-Yüz gram brokoli, sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli olan günlük besin lifi miktarının yüzde onunu karşılamaktadır.

-Kolesterolü düşürür. Yüksek B vitamini değeriyle, kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

-Tıpkı lahana gibi antioksidan kaynağı olan brokoli, vücutta bulunan serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve hücre yenilenme sürecini hızlandırarak, ciltteki yaşlanma belirtileriyle savaşır.

-Düzenli olarak brokoli yemek, ihtiyaç duyulan D vitaminin vücutta depolanmasına katkı sağlar.

-Demir, potasyum, magnezyum, çinko, fosfor ve kalsiyum minerallerince zengin olan brokoli, kilo vermek isteyenler için destekleyicidir. Uzun süre tokluk hissi sağlarken, azalan kalori nedeniyle meydana gelen halsizlik ve yorgunluk hissini bertaraf eder.

Brokolinin zararları nelerdir?

Günde elli gramdan fazla brokoli tüketimi, bazı yan etkileri beraberinde getirebilmektedir. Lif oranı yüksek bir sebze olduğu için ishali tetikleyici niteliğe sahiptir. Brokoli, aynı zamanda gaz şikayetlerini artırdığından, gastrit ve ülser hastalarının dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Vücudun iyot emilimini azalttığı için haftada birkaç kere brokoli yiyen kişilerin, iyotlu tuz ya da iyotlu besinler tercih ederek bu açıklarını kapatmaları tavsiye edilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre brokoli, sigara içenlerde cilt ve mide hastalıklarını tetiklemektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?