Barbunya

Barbunya

Favorilerime
Ekle

Baklagiller ailesinden gelen barbunya, pembe-beyaz kabuk rengi ve çoğunlukla beyaz renge sahip olan taneleriyle yeşil fasulyeden ayrılmaktadır. Zeytinyağlı yemeği, Türk mutfağının sıklıkla tüketilen soğuk lezzetlerinden biridir.

Özellikle zeytinyağlı tariflerle yazın tazesi ve kışın da kurusu pişirilen ve oldukça rağbet gören barbunya Türk, Yunan, İtalyan ve İspanyol mutfaklarında farklı tarifler içinde yer bulmaktadır.

Barbunya nasıl pişirilir?

Yeterli sürede ve doğru teknikle pişirilerek barbunyanın vitamin değerleri korunmalıdır. Diğer kuru baklagillerde olduğu gibi, kuru barbunyanın da pişirilmeden 1 gün önce ıslatılması gerekmektedir. Taze barbunya ıslatılmadan direkt olarak pişirilebilir. Pişirme suyu atılmamalı, B vitamini açısından zengin olduğu için, mutlaka değerlendirilmelidir.

Barbunya ne işe yarar?

-Kemik sağlığı için son derece faydalı olan barbunya, özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve yaşlılar için mükemmel bir besindir.

-Diyabetli hastalar için şifa kaynağıdır, vücuttaki şeker oranını dengeler.

-Böbrek rahatsızlıklarının tedavisine yardımcıdır. Aynı zamanda böbrekte bulunan kum ve taşların düşürülmesi için iyi bir destektir.

-Dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunduğu için, siyatik ve romatizmal ağrıların iyileşmesine yardımcı olur.

-Vücut direncini artıran barbunya, uzun süreli enerji ve zindelik verir.

-Bedensel yorgunlukları gidericidir. Özellikle ağır işlerde çalışanların düzenli olarak barbunya tüketmesi tavsiye edilmektedir.

-Kalp ritmini düzenleyerek, çarpıntıyı gidermeye yardımcı olur.

-Zehirlenmenin üzerine barbunya yenildiğinde, zehri vücuttan hızla uzaklaştırma etkisi bulunmaktadır.

-İçeriğindeki bol miktarda magnezyum ve potasyum sayesinde, kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcıdır.

-Oksijen ve kan akışını hızlandırarak zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

-Bileşimindeki zengin protein, lifler ve diğer besleyici maddelerle hücrelerin kendini yenileme sürecini hızlandırır.

-Barbunya, demir yönünden de güçlü bir besindir. Kansızlığı olanların düzenli bir şekilde barbunya tüketmesi, tedavi sürecini destekler. Barbunyanın yanında C vitaminli besinler tüketilerek, içeriğindeki demirden maksimum oranda faydalanılabilir.

-Hücre aktive edici niteliğiyle yaraların çabuk iyileşmesini sağlarken, içeriğinde bulunan folik asit sayesinde de kolesterol seviyesini dengeler.

-Lifli yapısıyla uzun süre tokluk sağlayan barbunya, hazmı kolaylaştırarak sindirim sistemini rahatlatır.

-İzoflavon yönünden zengin olduğu için kanser hücrelerinin oluşmasını ve büyümesini engelleyici özelliklere sahiptir.

-Yoğun miktardaki çinko oranıyla, cilt lekelerinin renginin açılmasını sağlayarak, yeni leke oluşmasını da önler. Cilde berrak ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır.

Barbunyanın içerdiği vitamin ve mineraller

Sağlık açısından çok faydalı bir besin olan barbunyanın içeriğinde cilt dokusu ve hücreler için vazgeçilmez olan E vitamininin yanı sıra; demir, protein, karbonhidrat, çinko, sodyum, potasyum, kalsiyum ve bol miktarda lif bulunmaktadır.

Barbunya içerisinde A, C ve E vitaminlerini barındırır. Oldukça bol lifli olan barbunya, protein yönünden de bir hayli zengindir. Karbonhidrat ve kalsiyum yönünden iyi bir kaynak olan barbunyanın yağ oranı oldukça düşüktür ve kolesterol içermez.

Barbunyanın faydaları nelerdir?

- Kemikleri güçlendirmede etkisi vardır.

- Vücudun direncini arttırmaya yardımcıdır.

- Kandaki şeker oranını düşürmek ve dengelemek için kullanılabilir.

- Böbrek rahatsızlıklarına faydası bulunur. Böbrek taşını ve böbrek kumunu döktürücü etkileri bilinmektedir.

- Vücudun sağlıklı gelişiminde destekleyici rol oynar.

- Kansızlığa karşı etkilidir.

- Siyatik ve romatizma tedavisinde etkisi bulunduğu düşünülmektedir.

- Vücudun zihinsel ve fiziksel yorgunluğunu gidermede etkisi vardır.

- Sinirleri kuvvetlendirici özelliğe sahiptir.

Barbunya nasıl saklanır?

Barbunya kurutularak muhafaza edilebileceği gibi derin dondurucuda da saklanabilir. Eğer taze barbunya saklanmak isteniyorsa, ayıklandıktan sonra porsiyonlar halinde poşetlenerek ağız kısımları hava almayacak şekilde bağlanır. Derin dondurucuya bu haliyle yerleştirilen barbunyalar tazeliklerini koruyacak ve ihtiyaç duyuldukça kullanıma hazır halde olacaktır.

Derin dondurucudan çıkarılan barbunyalar pişirme tenceresine buzlu halleri ile konulursa herhangi bir renk değişimine uğramadan pişirilmesi mümkün olur. Aksi durumda buzu çözülen barbunyaların renginde kararma yaşanması beklenebilir.

Barbunya nasıl kullanılır?

Taze barbunya, herhangi bir ön işlemden geçirilmesine gerek duyulmadan pişirilebilir. Derin dondurucudan çıkarılan barbunyalar için de durum aynıdır. Eğer pişirilmek istenilen kuru barbunya ise, bir gece önceden suda ıslatılması ve bu su süzülerek pişirmeye geçilmesi gerekir.

Eğer mide rahatsızlığı ve lektin denilen bitkisel proteine karşı alerji durumu var ise, barbunyanın 15 dakika haşlanması, ardından bu haşlanma suyunun dökülerek yeniden su ilavesi ile pişirilmesi yerinde olacaktır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?