avokado

Avokado

Favorilerime
Ekle

Avokado, armuda benzeyen şeklinden dolayı timsah armudu olarak da bilinir. Ana vatanı Meksika ve Güney Amerika olan avokadonun üretimi günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır. Tropik ya da yarı tropik iklimde yetişebilen avokado meyvesi, Avustralya, Afrika ve Asya'nın bazı bölgeleri ile ülkemizde de Akdeniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Avokado meyvesi, tıpkı muz ve ananas gibi henüz tam olarak olgunlaşmadan toplanarak satışa sunulur. Bu nedenle satın aldıktan sonra sertliğine göre birkaç gün meyvenin olgunlaşarak yumuşamasını beklemek gerekebilir. Oda sıcaklığında ya da buzdolabında bir kese kağıdı içinde bekletilen avokado birkaç gün içinde tüketime hazır duruma gelir. Çok hızlı bir şekilde çürümeye başlayabileceği için meyvenin olgunlaşması sürekli takip edilmelidir.

Avokado nasıl kullanılır?

Avokado, nötr tadından dolayı çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Pişirilmesine gerek olmayan avokado, hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklerle birlikte rahatlıkla tüketilebilir. Salata ya da sandviçlere eklenebileceği gibi dondurma ve tatlı yapımında da kullanılabilir. Kremsi dokusu nedeniyle et yemeklerinin yanında sos olarak değerlendirilebilir ya da bezelye, kabak hatta patates gibi farklı sebzelerle püre olarak hazırlayabilir. Son yıllarda besin değerleri nedeniyle diyet listelerine eklenmeye başlayan avokado, uzun süre tok tutması sebebiyle özellikle tercih edilmektedir.

Avokadonun faydaları nelerdir?

-Avokado belki de en faydalı besinlerden biri olarak nitelendirilebilir. Hemen hemen tüm vitaminleri içeren avokado meyvesi, demir, fosfor, magnezyum, potasyum gibi önemli mineraller açısından da zengindir. Ayrıca yüksek miktarda protein, karbonhidrat, tekli doymamış yağlar, omega 3 ve lif de içerir.

-B vitamini türevleri ile E vitamini ve folik asit bakımından zengin olan avokado, kalp krizi riskini azaltır, kalp sağlığı korur ve kolesterol seviyesini düşürür.

-Kan şekeri seviyesini düzenler, diyabet riskini azaltır. Yüksek oranda folik asit içerdiği için felç olasılığını düşürür.

-Araştırmalara göre avokado meyvesinde, prostat ve meme kanserini önleyici maddeler bulunmaktadır.

Avokadonun zararları nelerdir?

100 gr. avokado meyvesi yaklaşık olarak 150 kalori içerdiğinden kilo problemini önlemek için ölçülü şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca fazla tüketildiğinde, çok yaygın olmasa da astım, nefes darlığı, öksürük gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Nadir de olsa cilt üzerinde alerjiye neden olabildiğine dair bulgular vardır. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar da ise rafine edilmemiş avokado yağının kollajen birikimine yol açarak karaciğere zarar verdiğini ve ayrıca fazla miktarda tüketilen avokado yapraklarının akciğer ödemi ve ciddi miyokardiyal dejenerasyona yol açabildiğini işaret etmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?