ahududu

Ahududu

Favorilerime
Ekle

Meyvesi dut ve böğürtlene benzeyen ahududu; ülkemizde frambuaz, sultan böğürtleni, ağaç çileği ve dağ çileği olarak da bilinir. Bilimsel adında yer alan “ida” sözcüğü ülkemizde yer alan Kaz Dağı’nın mitolojik adıdır. Bu nedenle kökeninin Kaz Dağı olduğuna dair görüşler vardır. Yazın ve sonbaharda meyve veren bitkinin meyveleri kırmızı, sulu, etli ve hoş kokuludur. Asya, Avrupa ve Amerika’da yetişebilen ahududu, ülkemizde Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde doğal olarak yetişir. Ayrıca özellikle Bursa ilinde farklı çeşitleriyle bahçelerde de üretildiği görülür. Her biri kendi içerisinde farklı türlerde olan çeşitleri vardır. Kara, sarı, kırmızı ve mor ahududu bunlar arasındadır.

Ahududu hangi alanlarda kullanılır?

Tazesi meyve olarak tüketilen ahududu, dalından koparıldıktan sonra kısa sürede tazeliğini yitiren bir meyvedir. Bu nedenle ahududunun dondurularak, kurutularak veya sıkılarak kullanılması yaygındır. Kurutulmuş hali mısır gevreği ve müsli gibi yiyeceklerin içerisinde yer alabilir. Sıvı hale getirilen ahududu meyve suyu, şerbet ve şurup gibi içeceklerin yanı sıra şarap ve likör gibi içkilerin üretilmesinde kullanılabilir.

Taze ahududu kaynatılarak marmelat, reçel, jöle ve pekmez yapılabilir. Ahududu taneleri pasta, yoğurt ve dondurmaya ekşiyle tatlı arası bir lezzet kattığı için sıklıkla tercih edilir. Bitki çaylarının kullanımı yaygınlaştığı için ahudududan çay olarak da yararlanılır. Ayrıca ahudududan ilaç üretiminde de faydalanılır.

Ahududunun içerdiği vitamin ve minareller nelerdir?

Ahududu, protein ve karbonhidrat açısından zengindir. Meyvesi liflidir. C, E ve K vitamini barındırır. Provitamin A, ellagik asit, folik asit, eterik yağ, elma ve limon asidi içerir. Ayrıca içerisinde bol miktarda kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor, mangan ve bakır bileşeni asitler, pürinli maddeler, reletin, lutein bulundurur. Antosiyanin dışında fenol, flavon ve flavonoid gibi antioksidanlara sahiptir.

Narın faydaları nelerdir?

-İnsülin salınımını arttırır. Bu sayede kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Hücrelerin DNA’sına zarar vererek kansere sebep olan serbest oksijen radikallerini temizler.

-Beyin hücrelerini onarır ve fonksiyonlarının gelişmesinde faydalıdır.

-Eklem kirişleri, bağ ve kıkırdak sorunlarında olumlu etkisi vardır. Romatizma ağrılarını azaltır.

-Göğüs ve rahim tümörünün büyümesini engellediğine dair araştırmalar vardır.

-Ağız içi sağlığında yararlıdır.

-Ateş düşürücü etkiye sahiptir.

-Yüksek tansiyonu düşürür ve yakalanma riskini en az indirir.

-Sindirim sisteminin düzenlenmesinde yardımcıdır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?