acur

Acur

Favorilerime
Ekle

Acur, Türkiye'de hemen her çeşidinin rahatlıkla yetiştiği kabakgiller familyasına ait bir meyve çeşididir. Salatalıkla benzerlik taşıdığı düşünülse de, kavunla aynı tür içerisinde yer alır. Yaklaşık bir metreye kadar uzayabilen, düz ya da bükülebilen bir yapıya sahiptir. Oldukça açık, beyaza yakın bir rengi vardır. Bazı meyvelerinin kabuğu hafif tüylü olabilir ve dikey çizgilidir. Acur, yaygın olarak turşu şeklinde tüketilir. Türkiye'de farklı çeşitleri bulunur. Tat açısından salatalıkla benzerlik gösterir. Soğutucu ve rutubet verici özellikler taşır. Bu özelliklerden dolayı sıcak iklimli bölgelerde yetiştirilir. Üretimi yaz mevsiminde gerçekleşir. Acur, sıcak iklimlerde yetişen bütün bitkiler gibi yüksek su oranı barındırır ve hazmı oldukça kolaydır. Suyu depolayan kısmı çekirdekli bölgesidir. Yaklaşık 12-15 santimetre uzunluğa eriştiğinde, en lezzetli halini alır. Tat bakımından salatalıktan oldukça hafiftir.

Acurun faydaları nelerdir?

-Sulu yapısı sayesinde susuzluğu giderir.

-İdrar söktürücü özelliği vardır.

-Vücudun rahatlamasını sağlar.

-Mide ve böbrekler üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.

-Suyun çözücü etkisiyle, boşaltım sisteminin tamamını olumlu yönde etkiler.

Acurun zararları nelerdir?

Acur mide öz suyu için yan etki yaratabilir. Bunu engellemek için çeşitli meyvelerle, hurma, bal ve zencefille tüketilebilir. Fakat birlikte tüketildiği bal, hurma gibi doğal şeker ihtiva eden yiyeceklerle fazla tüketildiğinde kilo aldırabilir.

Acurun mutfaktaki yeri

Acur, İngilizcede "Ermeni salatalığı" olarak yer alır. Orta Doğu ve diğer dünya mutfaklarında "yabani salatalık" olarak anılır. Akdeniz'in belirli bölgelerinde "hıta" adını alır. Anadolu'da halk arasında "yılan kavunu" olarak adlandırılır. Özellikle Anadolu, Orta Doğu ve Güney Batı Asya'da yetiştirilir. Sağlıklı beslenmek için taze hali, nar, fesleğen ve çeşitli yeşillikler kullanılarak salata halinde tüketilir. Cacık yapımında kullanıldığında farklı ve ferahlatıcı bir etki yaratır. Tüylü acurun içi oyulup, kurutularak dolma yapılır. Taze hali, salatalık gibi doğrudan tüketilebilir. Acurun, Antep, Kilis ve Maraş mutfaklarında tüketimi yaygındır. Detoks gibi vücudu temizlemeye yönelik beslenme yöntemlerinde de kullanılabilir.

Görsel kaynak: ebay.it


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?