sebze-ve-meyveler-aslinda-nasil-yikanmali-one-cikan

Bu Konu Sandığınızdan da Önemli: Sebze ve Meyveler Aslında Nasıl Yıkanmalı?

Favorilerime
Ekle

Artık sebze ve meyveler bile hiç masum değil, bunu bir kabul edelim.

En "doğal" olanı bile çeşit çeşit kimyasala maruz kalıyor, hadi o da olmadı diyelim üzerinde bir sürü bakteri, parazit oluyor.

Hal böyle olunca da onları iyice temizlemek, güzelce yıkamak büyük önem kazanıyor. "Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı" deyince bu işlemi çok basit gibi görüyor olabilirsiniz. Ama açık konuşalım, aslında birazdan anlatacağımız yöntemleri uygulayan ne yazık ki çok az kişi var.

Sözün kısası, kullanacağınız sebzeyi, meyveyi alıp suyun altında iki dakika tutmakla kirden, parazitten, kimyasaldan kurtaramazsınız onları. Daha çok özen göstermeli, her birine az da olsa zaman ayırmalısınız.

Çünkü bu dünyada sağlıktan değerli hiçbir şey yok. Bırakın, kaybedeceğiniz 5 dakikanız olsun.

Küçük bir not: Eğer evde kendi sebze ve meyvelerinizi kendiniz yetiştirmek ve içiniz rahat bir şekilde yemek isterseniz şu yazımıza göz atmanızda da fayda var: Balkonda Sebze ve Meyve Yetiştirme

Son olarak, dışarıdan aldığınız meyve ve sebzeleri nasıl alacağınızı tam olarak bilemiyorsanız, onun da çözümü bizde: Meyve ve Sebzelerin En İyilerini Seçebilmek İçin Bilmeniz Gereken 13 Mühim Şey

En bilineni: Sirkeli suda bekletin

nipnoos

Sirkeli suda bekletmek, annelerimizden, anneannelerimizden gördüğümüz, pek yakından bildiğimiz, en sık kullandığımız yöntemlerden biri.

Yaklaşık 3 su bardağı oda sıcaklığında suya 1 su bardağı kadar sirke ilave ediyor, bu karışıma sebze ve meyveleri koyup maksimum 20-25 dakika bekletiyorsunuz. Elbette su ve sirke karışımının miktarını yıkayacağınız sebze ve meyvelerin sayısına göre artırıp azaltmayı da ihmal etmiyorsunuz. Ardından bir de temiz suyla bir güzel duruladınız mı, tamamdır.

Peki, bu yöntem ne işe yarıyor? Sirkeli su, sirkenin anti bakteriyel özelliği sayesinde doğal bir antiseptik olarak iş görüyor. Yani, başta da söz ettiğimiz gibi sebzelerin üzerine yaşayan nice mikroba, bakteriye, parazite karşı en büyük destekçiniz oluyor, onları yiyeceğiniz sebze ve meyvelerden bir güzel temizliyor.

Ama gelin görün ki konu tarım ilaçlarına, kullanılan binbir çeşit kimyasala gelince sirkeli suda bekletmek, tek başına bir çare olmuyor. Beklettikten sonra sebze ve meyvelerinizi akan suyun altında zarifçe ovarak uzun süre yıkamanız gerekiyor.

Limonun katkılarıyla: Sirkeli su karışımının içine bir miktar limon suyu ekleyin

rutabagamag

Sirkeli su karışımında uzun süre bekletmeden, daha farklı ve etkili bir yöntemle sebze ve meyvelerinizi temizlemek isterseniz, sirke ve su ikilisine taze sıkılmış limon suyunu da ilave edin.

Her birinden 1 ölçek olarak şekilde karışımı hazırlayın ve temiz bir sprey şişesinin içine yerleştirin. Ardından karışımı, temizlemek istediğiniz sebze ya da meyvenin her yerine değecek şekilde sprey yardımıyla gezdirin ve 10 dakika kadar bekletin.

10 dakikanın sonunda temiz suyla iyice bir durulayın ve afiyetle tüketin.

Ayrı ayrı temizlemeli: Kullanacağınız sebze ve meyvelerin hepsini aynı anda yıkamaya çalışmayın

sixseeds.patheos

Bir yemek yapmak ya da kalabalık bir grup halinde yemek için sebze ve meyve yıkayacaksanız, hepsini aynı kabın içinde yıkamaya çalışmamalısınız. Evet, belki bu size yerden ve zamandan tasarruf sağlayacaktır ama uzun vadede daha olumsuz sonuçlar doğurmayacağından asla emin olamazsınız.

Bir kere her sebze ve meyve aynı şekilde yıkanmadığından, hepsini sirkeli suya koymanız zaten baştan yanlış. Bunu bir kenara bırakırsak, farklı tarlalarda yetişmiş, üzerinde farklı tarım ilaçları kullanılmış, başka başka parazitlerin ya da bakterilerin etkisi altında kalmış tüm sebze ve meyveleri bir araya getirirseniz, birbirlerinden etkilenmeleri ve kendi üzerlerindeki tüm olumsuzlukları diğer sebze ve meyvelere de bulaştırmaları olası.

Kısacası siz, siz olun, sebze ve meyvelerinizi türlerine göre ayrı ayrı yıkayın.

Kabuklar önemli: Kalın kabuklu sebze ve meyveleri yıkarken fırça kullanın

Sebze ve meyveleri yıkarken önem vermeniz gereken en önemli konulardan biri kabukları. Eğer kavun, karpuz, portakal, mandalina ve muz gibi kabuğunu genelde soyup attığınız sebze ve meyveleri yıkayacaksanız, aslında bugüne kadar hiç olmadığınız kadar dikkatli olmanız gerekiyor.

Çünkü "nasıl olsa kabuğunu yemiyorum, çöpe atıyorum" diye düşünmek aslında büyük hata. Hiç yıkamadan ya da üstünkörü yıkayarak, kabuklarda bulunan kirin, bakterinin, kimyasalın yiyeceğin meyve kısmına geçmesini ve vücudunuza girmesini kolaylaştırmış olursunuz.

Bunun yerine bu kalın kabuklu sebze ve meyveleri, akan duru suyun altında, bir fırça yardımıyla ovalayarak yıkamanız doğru olacaktır. Ardından, yine temiz bir bıçakla kesebilir ya da kabuğun dış kısmı meyve kısmına en az değecek şekilde hızlıca çıkarabilirsiniz.

Eğer meyvelerin kabuklarını değerlendirecek yöntemler arıyorsanız kabukları kullanabileceğiniz alternatif alanları anlattığımız bugüne dek kullanmadan çöpe attığınız için pişman olacağınız 10 meyve kabuğuna da göz atabilirsiniz.

Madem soymadan tüketiyorsunuz: İnce kabuklu sebze ve meyveler yıkandıktan sonra güzelce kurulanmalı

leaf.tv

Biber, domates, elma gibi genel olarak ince kabuklu ya da kabuksuz diyebileceğimiz sebze ve meyveler de yıkanırken sandığınızdan daha özenli olunmalı.

Sirkeli su yöntemini uygulayabileceğiniz bu besinleri, sirkeli suda beklettikten sonra yine akan duru suyun altında, bu kez yumuşak bir fırça kullanarak bir güzel yıkamalı, son olaraksa mutlaka temiz bir bezle kurulamalısınız.

Böylece suyla gitmeyen son zararlı maddeler de temiz bez sayesinde tamamen bitip gider siz de afiyetle sebze ve meyvelerinizi yersiniz. Mis.

Unutmadan, aslında birçok sebze ve meyveyi kabuğuyla yediğinizde onlardan çok daha fazla fayda görebilirsiniz. Hatta konuyla ilgili daha önce şöyle bir yazı da hazırlamıştık, hatırlarsınız: Aslında Neden Birçok Sebze ve Meyveyi Kabuğunu Soymadan Yemelisiniz?

Yeşillikler de buradaymış: Yapraklı sebzeleri sirkeli suda bekletmeden önce tek tek yapraklarına ayırmayı unutmayın

bitesofbri

Marul, kıvırcık, maydanoz gibi genel olarak yeşillik olarak andığımız tüm yapraklı sebzeler, toprağa pek yakın yetiştiği için üzerinde mikroorganizma, hatta böcek olma ihtimali çok yüksek, bildiğiniz gibi.

Bu nedenle onları öylece bir suya tutup gerçek anlamda temizlemeniz mümkün değil.

Peki, bu yeşillikleri nasıl yıkıyoruz? Öncelikle hepsini bir güzel katmanlarına, dallarına ya da yapraklarına ayırıyoruz. Sonrasında devreye yine sirkeli suyu sokuyoruz.

Sirkeli suda bir süre bekletip üzerindeki zararlı maddeleri yok ettikten sonraysa duru suyla son kez bir temizliyor ve çok bekletmeden afiyetle tüketiyoruz.

Hassas olmak şart: Orman meyvelerini temizlerken suyla 1 dakikadan uzun süre temas ettirmeyin

maanfarms

Orman meyveleri, en hassas olan meyvelerden. Yumuşacık ve kabuksuz yapılarıyla çok korunmasızlar aslında.

Bu nedenle onları yıkarken hassas olmayı elden bırakmamak gerekiyor. Fırçalamak ya da ovalamak zaten asla akıldan bile geçirilmeyecek bir seçenekken, sirkeli suda bekletmek de hem tat hem de dokularına zarar vereceğinden pek tercih edilmemesi gereken yöntemlerden.

Orman meyvelerini yıkamak için onları zarif hareketlerle paketlerinden çıkarıp bir süzgecin içine alın ve oda sıcaklığında ya da soğuk sayılabilecek suda bir güzel durulayın. Suyun, akan su olması ve su altında 1 dakikadan daha uzun süre tutmamanız önemli, unutmayın. Yalnız dikkat, akan suyun tazyikli değil, sakince akması gerekiyor.

Yıkadıktan sonra da uzun süre muhafaza etmek zor olabilir, çünkü orman meyveleri sulanmaya çok meyillidir. Bu nedenle, orman meyvelerini kesin olarak yemeye ya da bir tarifte kullanmaya karar verdikten sonra yıkamalısınız.

En güzel alternatif: Çay ağacı yağıyla tanışın ve onu sebze ve meyvelerinizi temizlerken gönül rahatlığıyla kullanın

newhealthadvisor

Çay ağacı yağı, antibakteriyel özellikleri sayesinde birçok cilt rahatsızlığından tutun da sebze ve meyvelerin temizliğine kadar uzanan bambaşka alanlarda kullanılabiliyor.

Güvendiğiniz aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz çay ağacı yağını sebze meyve temizliğinde nasıl kullanacağım derseniz, hemen anlatalım: İçi su dolu genişçe bir kasenin içine 6-7 damla kadar çay ağacı yağı damlatıyor ve temizlemek istediğiniz yiyecekleri bu karışımın içine bırakıyorsunuz. Birkaç dakika kadar öylece bekletiyor ve ardından sebze ya da meyvelerinizi duruluyorsunuz. İşte bu kadar!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?