meyve-sebze-soymadan-yenir-one-cikan

Aslında Neden Birçok Sebze ve Meyveyi Kabuğunu Soymadan Yemelisiniz?

Favorilerime
Ekle

İster taze taze öylece yiyor olun ister yemeklerde pişirerek kullanın, fark etmez, her sebze ve meyvenin kabuğu öylece hemen soyulup atılmaz, atılmamalı.

Neden mi?

Aslında uzun uzun anlatacağınız birazdan nedenlerini ama kısa ve öz bir şekilde de söyleyelim istiyoruz: Çünkü gerçekten vitamini kabuğunda!

Anlayacağınız, küçüklüğünüzden beri çok defalar duyduğunuz bu sözün gerçeklik payı sizin sandığınızdan çok ama çok daha fazla. O yüzden artık bunları bilmenin ve birçok sebze ve meyveyi kabuğuyla birlikte değerlendirmenin zamanı geldi de geçiyor bile.

Önemli bir not: Elbette sebze ve meyveleri kabuğuyla birlikte yemek için onları çok güzel bir şekilde yıkamanız, temizlemeniz gerekiyor. Bunun için de yapacağınız en etkili ve en bilindik yol, sirkeli suda bekletmek. Çünkü sirkeli su, sebze ve meyvelerin üzerindeki kiri, kimyasal ilaçları ve bakterileri yok etmede oldukça usta, bizden söylemesi.

Sebze ve meyvelerin kabuğunda bolca lif bulunuyor

ginaveves

Bir sebzeyi ya da meyveyi soyduğunuzda, aslında onun içinde bulunan liflerden kendinizi mahrum ediyorsunuz.

Çünkü sindirim ve boşaltım sistemimizin en büyük destekçilerinden olan, bu sayede hazımsızlıktan tutun da kilo problemlerine kadar birçok konuda vücudumuzun yardımına koşan besin liflerinin büyük bir kısmı, sebze ve meyvelerin içinde değil kabuğunda bulunuyor.

Siz o kabuğu soyup attığınızdaysa kendinize hiç farkında olmadan kötülük yapmış oluyorsunuz.

Besin lifi nedir, ne değildir uzun uzun öğrenmek isterseniz sizi hemen şöyle de alabiliriz: Lif nedir, ne işe yarar ve en çok hangi yiyeceklerde bulunur?

Sebze ve meyve kabukları yemeklerin tadına ve görüntüsüne büyük katkılar sağlıyor

Bulgurlu Yaz Salatası Tarifi

Yiyeceklerin kabuklarını soymadan kullandığınızda sadece içindeki bolca besin lifinden faydalanmış olmuyor aynı zamanda daha lezzetli ve görüntüsüyle kalp çalan nefis yemekler yapmış oluyorsunuz.

Salatalığı soymadan yaptığınız salataların capcanlı renklerini düşünün mesela. Üstelik salatalıklar soyulmadığı için daha az sulanacak, "kütür kütür" tabir edilen dokularını koruyacaklar. Mis. Bakınız: Bulgurlu yaz salatası tarifi

Aynı şekilde kabukları soyulmadan kullanılan patateslerin de çok daha lezzetli olduklarını ve iştah açıcı göründüklerini de söylemeden geçmek olmaz tabii. Şu yaprak patatesin güzelliğine bakar mısınız mesela?

Kabukları metal bıçaklarla soymak yiyeceğin vitaminlerini kaybetmesine neden olabiliyor

wikihow

Sebze ve meyveleri soymamanız için bir neden de genel olarak soyarken metal bıçaklar kullanmanız aslında. Çünkü metal bıçakla soyulan yiyeceklerin okside olma hızı artıyor. Bu oksidasyon da yiyeceklerin vitaminlerini azaltıyor.

Peki bir meyve ya da sebzenin okside olduğunu nasıl anlayabiliyoruz? Tabii ki soyduktan bir süre sonra kararıp kahverengileşmeye başlamalarından.

Sebze ve meyve kabuklarını neden soymamanız gerektiğini genel olarak anlattıktan sonra şimdi de gelelim tek tek incelemeye.

Bakın hangi meyve ve sebzeleri soymadan tükettiğinizde neler kazanıyorsunuz...

Şeftali kabukları bol miktarda A vitamini ve potasyum içeriyor mesela

ruyatabirleriniz

Yiyeceklerin kabukları bol miktarda besin lifi dışında farklı vitamin ve mineraller içeriyor. Mesela o pek sevilmeyen şeftali kabuklarında bol miktarda A vitamini ve potasyum bulunuyor.

Bildiğiniz gibi A vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor, göz sağlığına deste oluyor, potasyum ise kanın düzenli akışını sağlayarak yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıkları gibi sorunlardan vücudu olabildiğince uzak duruyor.

Haliyle bize de şeftaliyi soymadan önce iyi düşünün demek düşüyor.

Armut kabuğunun antioksidan özelliği vücudun temizlenmesine destek oluyor

Armut kabuğu, neredeyse armuttan daha değerli desek yanlış olmayacak. Çünkü kendisi, gösterdiği güçlü antioksidan özellikler sayesinde vücudu serbest radikallere karşı koruyor. Bu da hastalıklara yakalanma ihtimalimizi azaltıp bizi mikroplardan koruduğu anlamına geliyor.

Sözün kısası, armut da kabuğuyla yenmesi gerekenler arasında ilk sıralarda yerini alıyor.

Havuç ve elma kabuğu birçok kanser türüne karşı vücudu korumaya yardımcı oluyor

vegtrials.blogspot

Havuç da genel olarak soyularak tüketilen yiyeceklerden. Oysa havucun tıpkı kendisi gibi o incecik üst tabakası da yenmeye fazlasıyla değer.

Çünkü içinde bol miktarda beta karoten bulunuyor. Bu madde de bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun kansere yakalanma riskini en aza indirmeye yardımcı oluyor.

Salatalığı kabuğuyla yemekse cildin daha geç yaşlanmasına destek oluyor

Salatalıkları soyup kabuklarını yüzüne yerleştirenlerdenseniz ya da bu olaya çokça tanıklık etmişseniz zaten salatalık kabuklarının cilde iyi geldiğini biliyorsunuz demektir.

Ama biz bu kez, onları soyup kabuklarını ayrıca değerlendirmek yerine doğrudan, soymadan afiyetle yiyin diyoruz.

Çünkü salatalık kabuklarının içinde silis adlı bir madde bulunuyor. Bu maddenin adı bize pek tanıdık gelmese de etkilerini duyunca pek bir seviniyor insan. Kendisi, kırışıklıkların oluşmasını engelleme konusunda oldukça uzman.

Bu yüzden diyeceğimiz odur ki, salatalıkları kabuklarını soymadan, güzelce temizleyerek tüketin. Kabuklarının bu faydasından ağız tadıyla yararlanın.

Domates kabukları kanserden göz sağlığına kadar birçok konuda vücudun yanında yer alıyor

Domates kabukları da tıpkı domatesin bütününde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kanser türlerinden tutun da genel olarak ileri yaşlarda gözde meydana gelen katarakt gibi hastalıklara kadar birçok sorun karşısında vücudu koruyor.

Portakal ve mandalina kabukları damar tıkanıklığı ve kanser gibi hastalıklara karşı vücudu koruyor

juicing-for-health

Portakal ve mandalinanın en üstündeki kabukları yemek elbette öyle kolay bir iş olmadığından genel olarak soyulur.

Ancak özellikle portakal kabuklarının alt kısmında kalan ve yine kabuk olarak anılan beyaz kısmın olabildiğince soyulmadan yenmesi büyük önem taşıyor.

Çünkü bu beyaz kısmın damar tıkanıklığından tutun da birçok kanser türüne kadar vücudu önemli hastalıklardan koruma ve bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi bulunuyor.

Patlıcan kabukları beyin hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmalarını sağlıyor

Patlıcan Dolması Tarifi

Patlıcan kabukları da içinde bol miktarda bulunan nasunin adlı madde sayesinde beyin hücrelerinin sağlıkla çalışmasına, destek oluyor, hücrelerin hasar görme ihtimalini en aza indiriyor.

Bu antioksidan özelliğinden faydalanmak isteyenlere tavsiyemiz, patlıcanı alacalı olarak bile olsa soymamak, iyice temizledikten sonra patlıcanı kabuklarıyla tümden değerlendirmek. Nefis bir tarifimizi de hemen şuracığa bırakalım ki yapın yapın yiyin: Patlıcan dolması tarifi

İncir kabukları kolesterolden tutun da yüksek tansiyona hatta kansızlığa kadar birçok konuda fayda sağlıyor

İnciri kabuklarını soyarak yiyenlerdenseniz bir an önce onu kabuklarıyla yemeye alışmalısınız. Çünkü incirin kabukları, neredeyse incirin kendisinden bile faydalı.

Çünkü bu kabukların tüketilmesi vücudun kolesterol ve tansiyon dengesini korumasını sağlıyor, aynı zamanda kansızlık gibi birçok kişinin sorunu olan hastalıklara karşı vücuda büyük destekler veriyor.

Kivi kabukları mide bulantısından gıda zehirlenmesine kadar birçok soruna çare oluyor

doctoroz

Evet çok şaşırtıcı olsa da kiviyi de kabuklarıyla tüketmek bir şekilde mümkün. İyice temizlediğiniz kiviyi kabuklarını soymadan katı meyve sıkacağından geçirip afiyetle içebilirsiniz. Bu sayede mide bulantılarına da küçük çaplı gıda zehirlenmelerine de hızlıca çözüm bulabilirsiniz.

Elbette midenizle ilgili ciddi bir sorun varsa ya da ağrı, acı gibi sıkıntılar çekiyorsanız bunu yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı, sağlığınızı ihmal etmemelisiniz.

Soyduğunuz meyve ve sebze kabuklarını nerelerde kullanabileceğinizi merak ediyorsanız sizi hemen şuraya doğru da almak isteriz: Meyve ve sebze kabuklarının faydaları

Sebze ve meyveleri gerçekten soymanız gereken durumlar da yok değil tabii...

Patates Püresi Tarifi

Birçok sebze ve meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz faydalı dedik ama elbette onları soymanız gereken birçok durum da var.

Kalın kabuklu yiyecekler kesinlikle soyarak tüketmeniz gerekenlerin başında geliyor, zaten bunu biliyorsunuz.

Bunun dışında püre yapmak istediğiniz sebze ve meyveleri de kesinlikle kabuklarından ayırmanız, bir güzel soyup temizlemeniz gerekli.

Aynı şekilde eğer yemeklerinizi buğulama yöntemiyle pişirecekseniz buğulama işlemi kabukların daha fazla sertleşmesini sağlayabileceğinden sebze ve meyveleri soyduktan sonra kullanmanız doğru olacaktır.

Kaynak: thekitchn


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

mabgraves6 Ocak 2017 01:03
estetik algımız buraya kadar yozlaştı. Onları da kabuğuyla kabul edemez olduk. Halbuki düşünüyorum, için yararlı kabuğu zararlı pek bir bitki yoktur sanki.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?