safranbolu-mekanlari-one-cikan

Dünyanın Sonuna Kadar Aynı Kalmasını Umduğumuz Safranbolu'dan 10 Mekan

Favorilerime
Ekle

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Safranbolu, son yılların en popüler gezi rotalarından. 100 yıllık Osmanlı evleri, Tarihi Cinci Hamamı, Eski Çarşı, Kaymakamlar Evi, Kent Tarih Müzesi, Saat Kulesi gibi keşfedecek birçok yer olunca haliyle popüler olması da kaçınılmaz oluyor.

Tüm bu güzelliklerin ötesinde bizi asıl ilgilendiren şey ise yöresel o leziz yemekleri! Cevizli yayım, susamsız simit, peruhi, kuyu kebabı gibi damakları yeni tatlarla buluşturabileceğiniz, yine bu şehrin olmazsa olmazlarından salep ve safran çayından bol bol içebileceğiniz mekanları sizin derledik.

Hazırsanız "Safranbolu’da ne, nerede yenir?"in cevaplarını bir bir veriyoruz.

Not: Bu içerik ilk olarak 16 Haziran 2017'de yayınlanmış, 20 Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Safranbolu ayaklarının altında: Hıdırlık Tepesi

Safranbolu’nun eşsiz evlerini yukarıdan görebileceğiniz bu tepe şehrin en turistik rotası. Yaz kış fark etmez bu tepeye gelinir ve elinizi objektiften alamayacağınız manzara eşliğinde bir safran çayı ya da közde Türk kahvesi içilir. Eğer sıcaktan kavrulduğunuz bir zamansa Bağlar gazozundan başkasına gönül vermeyin tabii.

Bu tesise giriş için minik bir ücret ödemeniz gerektiğini de belirtelim.

Hıdırlık Tepesi adres: Hıdırlık Sokak, Safranbolu, Karabük

Şerbet ve Türk kahvesi: Arasta Kahvesi

Közde hazırlanmış Türk kahveleri sebebiyle Safranbolu’nun en meşhur kahvecisidir o. İçinden tarçın, zencefil, dut pestili, kakule geçen Osmanlı şerbeti de bu bol köpüklü kahve ile gelen ikramlarından.

Kahveye en iyi alternatif ise Safranbolu’nun simgesi ev yapımı salep. Limon ve karanfil ile servis edilen, şifa veren içeceği Safranbolu’da içmeyeceksiniz de nerede içeceksiniz di mi ama!

Köy böreği, mantı, perahi, gözleme, tarhana çorbası, etli yaprak sarma da karınları yatıştıracak lezzetlerden. Hafta sonlarına özel açık büfe kahvaltılarından da itinayla faydalanmalı.

Tarihi Yemenciler Çarşısı’nın hemen orta yerinde yer alan bu mekan sizi her şeyiyle eskilere götürecek.

Arasta Kahvesi adres: Çeşme Mahallesi, Safranbolu, Karabük

Evet, seyyar bir köfteci: Köfteci Hakkı Usta

Nostaljik dükkanların, restoranların, nereden hangi güzelliğin çıkacağı belli olmayan sokaklarında keşfe dalmadan evvel Hakkı Usta’nın köfte ekmeğinden almalı.

Bu seyyar köftecinin köftelerine ayılan da bayılan da çok. Izgarada ısınan, kıtırlaşan ekmekle birleşince tadından yenmiyor haliyle. Bu kokusu burnunuzda tütecek, aklınızdan uzun süre çıkamayacak sokak lezzetine ev yapımı ayranlarıyla eşlik etmeli.

Bu lezzetin keyfini seyyar tezgahın önüne atılmış minik taburelerde çıkarabilirsiniz.

Köfteci Hakkı Usta adres: Halkevi Sokak, No: 3, Bağlarbaşı, Safranbolu, Karabük

Meşhur susamsız simit: Tarihi Simit ve Çubuk Fırını

Çarşı pazar gezmeden, şehrin yüzyıllık evlerini fotoğraflamadan önce güne burada başlanır. Nasıl mı? Safranbolu’nun şu meşhur susamsız simitleriyle!

Çıplak simit, kel simit, su simidi diye de bilinen bu simit bildiğimiz simite göre bir hayli ince. 150 yılı aşkın, aynı gelenek ile pişirilen bu simitlerin dışı çıtır çıtır, içi de yumuşacık. Genelde bu simidin yanına ısrarla Bağlar gazozunu tavsiye etseler de siz siz olun sıcacık çaylarından da bir yudum alın.

Susamlı simit, kır pidesi, galetalar da fırının diğer leziz ürünlerinden.

Tarihi Simit ve Çubuk Fırını adres: Çeşme, Eczacı Hidayet Derman Sk., 78600 Safranbolu/Karabük

24 saat açık: Çorba Diyarı

Sabahın bir körü, gecenin bir vakti içinizi ısıtmak, karın doyurmak isterseniz soluğu Çorba Diyarı’nda alın. 24 saat açık olan bu mekan son dakika krizlerinde imdadınıza koşacaktır.

Mercimek, ezogelin, kelle paça, işkembe, tuzlama, damar, dil, domates burada içebileceğiniz leziz çorbalardan.

Safranbolu’nun en yeni mekanlarından olmasına rağmen şimdiden müdavimi çok.

Gece yürüyüşleri sonrasında bir paça çorbası bizce hiç fena fikir değil!

Çorba Diyarı adres: Kaya Erdem Caddesi, Eski Çarşı Yolu, Kardelen Konak Yanı, Safranbolu, Karabük

Konağın içinde: Marmelat

Aslında kendisi restore edilmiş 200 yıllık bir Osmanlı konağı. Düşünün artık burada yiyeceğiniz yemeğin, içeceğiniz kahvenin keyfini!

Gökçüoğlu Konağı’nın içinde bulunan bu butik kafeden günün her saati faydalanabilirsiniz. Salatadan pizzaya, makarnadan atıştırmalıklara, tatlı seçeneklerinden vitamin deposu meyve sularına kadar menüsünde pek çok şey var. Ama bizim favorimiz tabii ki kahvaltısı. Özellikle güzel havalarda konağın huzurlu bahçesinde yapacağınız o kahvaltı üstüne bir şey tanımıyoruz.

Peynir tabağı, çeşit çeşit zeytin, taptaze salatalar, sigara böreği, bal-kaymak, ev yapımı reçeller, yumurtalı ekmekler, simit sabahınıza güneş gibi doğacak seçeneklerden bazıları.

Marmelat adres: Gökçüoğlu Konağı, Bağlarbaşı Mahallesi, Değirmenbaşı Sokak, No:13, Safranbolu, Karabük

Safranbolu'da olduğunu anlarsın: İmren Lokum Konak Boutique Hotel

Safranbolu’nun tüm yöresel lezzetlerini minik minik aynı anda denemek isterseniz bu mekanı alın rotanıza.

60 kişilik yöresel ve a la carte servis sunan şömineli ve çeşmeli restoranında buram buram Safranbolu kokuyor. Böyle bir atmosferde Rum mantısı ve peruhiden başkasına gönül vermeyin deriz.

İsminden de anlayacağınız üzere mekan lokumlarıyla da ünlü. Özellikle sakızlı lokumlarına bayıldığımızın altını çizelim. Gitmişken paket paket alıp, eşin dostun da yüzünü güldürmeli.

İmren Lokum Konak Boutique Hotel adres: Çeşme Mah. Kayyim Ali Sok. No:4, Safranbolu, Karabük

Sofrasına oturmadan gelme: Safranbolu Sofrası

Eski Çarşı’nın göbeğinde, Cinci Hamamı’nın hemen arkasında kalan bu mekan bir aile işletmesi. Şehrin de en samimi, en sıcak mekanlarından.

Bükme pide, peruhi, soslu yaprak sarma, kuymak, sac tava, yöresel iskender burada yiyip yiyebileceğiniz en iyi yemeklerden. Üstelik fiyatları da çok uygun.

Köşe bucak Safranbolu geziniz sırasında mutlaka buraya gelip karın doyurmalı. Üstüne de sobada demlenen çaylarından içip, içleri ısıtmalı.

Safranbolu Sofrası adres: Eski Çarşı, No: 24/A, Safranbolu, Karabük

Kahvaltıdan yöresel lezzetlere: Atiş Cafe

Safranbolu'nun yöresel mutfağını en iyi tanıtan mekanlarından birindeyiz. Atiş Cafe'nin kendi ev yapımı reçellerinin de bulunduğu zengin kahvaltısı kadar yöresel ana yemekleri de bir o kadar iddialı.

Buraya kadar gelmişken peruhi, Rum mantısı, safranlı etli pilav, salça soslu sarma mutlaka ama mutlaka yenmeli. Bağlar gazozunu da kafaya dikmeden dönmemeli.

Tıka basa doyup keyifli zaman geçirmek istiyorsanız Atiş Cafe güzel bir alternatif.

Atiş Cafe adres: Han Arkası Sokak No: 34 Eski Çarşı, Safranbolu

Et konusunda çok iddialı: İki Kaşık Restaurant

instagram

instagram

Safranbolu'nun yöresel lezzetlerine doyduysanız farklı lezzetleri de barındıran İki Kaşık'a uğrayabilirsiniz. Kendinizi evinizde gibi rahat hissedeceğiniz bu restoranın menüsü de oldukça geniş.

Özellikle Adana Kebap'ı çok beğenilen İki Kaşık'ın beyran çorbası, kiremitte köftesi ve humus gibi mezeleri on numara. Mekanın şefi et konusunda çok ama çok iddialı. Bu arada yöresel lezzetleri de menülerinde barındırdıklarını da ekleyelim.

Et sevenler bu mekanı rotalarına eklediler bile.

İki Kaşık Restaurant adres: Babasultan, Tan Sokak 1/A, 78600 Safranbolu


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?