reflusu-olanlar-yememeli-one-cikan

Ne Kadar Zor Olsa da Reflüsü Olanların Uzak Durması Gereken 10 Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Reflü, bir sindirim sistemi rahatsızlığı. Midedeki yemek ve mide asidinin ağza kadar gelmesiyle kendini gösterse de yaşattığı tek sorun bu kadarla kalmıyor ne yazık ki. Reflüsü olanlar aynı zamanda midede ekşime, hazımsızlık, yemek borusunda ve göğüste yanma gibi sorunlar yaşıyor. Çünkü mideden geriye doğru taşan mide asidi tahribatlara neden oluyor.

Bu sorunlarla baş edebilmek için de reflü hastalığı olanların birçok konuda dikkatli olması gerekiyor anlaşılacağı üzere. Mesela yatarken başlarını yüksek yastıklara koymaları, yiyecekleri yerken yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yemeleri, stresten olabildiğince kaçınmaları, kısacası tüm hayatlarını hastalıklarına göre şekillendirmeleri gerekiyor.

Biz de bu süreçte bir parça da olsa katkımız olsun diye reflüsü olanların nelerden uzak durması gerektiğini anlatalım istedik. Mideniz de siz de rahat bir nefes alın, bu yiyeceklerden uzak durarak sağlığınıza katkı sağlayın.

Geçmişler olsun diyor ve başlıyoruz.

Pişmişini yiyebilirsiniz ama: Domates

worldknowing

Domates yiyememek, reflü sorunu yaşayan hemen herkesin en büyük sorunlarından aslında. Kendisi evimizin demirbaşlarından, salataların, kahvaltıların olmazsa olmazlarından olur çünkü.

Reflüsü olanların yiyememesinin nedeniyse asidik özellikler göstermesinden kaynaklanıyor. Ancak her ne kadar taze taze yiyemeseniz de tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz ondan. Çünkü pişmiş domates bu özelliğini büyük ölçüde yitirdiğinden doya doya yenebilir. Tabii siz yine doktorunuza bir danışın yemeden önce, midenizi de kendinizi de sağlama alın.

Özellikle aç karna asla: Narenciyeler

mytabib

Özellikle kışın vitamin deposu oldukları için pek bir seviyoruz portakalları, mandalinaları, greyfurtları ama ne yazık ki reflüsü olanlar için pek de doğru değil bunları tüketmek. Çünkü içinde bol bol da asit var narenciyelerin. Bu da reflü sorunu olanların midesine, yemek borusuna daha büyük zararlar vereceği anlamına gelir tüketildiğinde.

Aman diyelim, vitamini almanın başka yolları da var. Siz, siz olun reflünüz varsa uzak durun narenciyelerden olabildiğince. Yemeden duramam, çok seviyorum derseniz de asla aç karna yemeyin, tok karna ve ölçülü bir şekilde yemeye çalışın.

Ne kadar sevseniz de: Baharatlar

fitness-together

Baharatlar da tıpkı domates gibi her yemeğimizde kullanmayı pek sevdiğimiz lezzetlerden. Ama ne yazık ki reflü sorunu yaşıyorsanız kırmızı pul biber ve karabiber başta olmak üzere birçok baharattan da vazgeçmeniz gerekiyor.

Çünkü özellikle acı ve aşırı aromalı keskin tatlara sahip baharatlar midede yanma ve ekşimeye neden oluyor hemen. Bu da midenin bir savunma mekanızması olarak asit salınımını artırmasına neden oluyor ve reflü oldukça belirgin mide ve yemek borusu yanmaları olarak kendini gösteriyor. Bu yüzden baharatları da ölçülü, olabildiğince az kullanmaya, hatta mümkünse hiç kullanmamaya özen göstermeniz gerekiyor.

Sadece baharat olarak değil çiğ halini de: Nane

pantrygardenherbs

Baharat demişken söz etmeden olmaz, nanenin sadece baharat olarak kullandığımız kurutulmuş halini değil taze halini de tüketirken dikkatli olmanız gerekiyor.

Aslında çoğunlukla midemizi rahatlatması için tükettiğimiz bu nane, neden reflüyü tetikliyor peki? Çünkü mideyi rahatlatma etkisiyle mide ve yemek borusu arasını daha bir açıyor bu güzelim bitki, bu da midedeki asit ve yiyeceklerin yemek borusuna doğru yönelmesine adeta ön ayak oluyor, bunu hızlandırıyor. Hal böyle olunca da reflü alıp başını gidiyor, vücutta huzursuzluk yaratıyor. İşte bu yüzden de nane, tüketmemeniz gereken yiyecekler arasında yerini ön sıralardan alıyor.

Her çeşidine ara vermeli: Kızartmalar

infoberguna

Söz konusu ister hamur işi olsun, ister et, ister sebze... Kızgın yağ ile buluşan, nar gibi kızarıp sofraya çıkan tüm yemekler reflüyü tetiklemek için hazırda bekleyenlerden.

Çünkü bu besinlerin hazmı oldukça zor. Midenin çok çaba sarf etmesi gerekince de zorlanması, o mide asitlerinin yemek borusuna doğru tırmanması hiç de beklenmedik bir sonuç olmuyor.

Sadece kızartmalarla sınırlı değil: Bol yağlı yiyecekler

ecomorph.wordpress

Kızartmalar için söylediklerimiz aslında tüm bol yağlı yiyecekler için geçerli. Çünkü yağ oranı yüksek yiyeceklerin hepsi, mideyi zorlar. Hazmının zor olması, boşaltımı da yavaşlatır. Boşaltım yavaşladıkça da midedeki basınç artar.

Artan basınçsa hızla yemek borusuna doğru tırmanan mide asidi ve yiyecekler anlamına gelir ki bu da reflünün tetiklenmesinden başka bir şey değildir.

Peki, her yağlı yiyecekten kaçabilir misiniz? Elbette hayır, ancak özellikle fast food, bol yağlı hamur işleri, yağlı peynirler ve fıstık gibi yağ oranının fazla olduğunu bildiğiniz besinlerden uzak durabilirsiniz. Kısacasıi, daha sağlıklı yaşamak seçimlerinizde gizli.

Zor olsa da: Kafeinli her türlü yiyecek ve içecek

salon

Her gün çay-kahve içmeden duramayan bir millet olarak reflü karşısında da en dirayetsiz olduğumuz konulardan biri kafein meselesi.

Kafein, mide asidinin artmasına hızlıca neden olduğundan özellikle yatmaya yakın saatlerde çay, kahve, soğuk çay ve çikolata gibi her türlü kafeinli yiyecek ve içecekten uzak durmak gerekiyor. Canınız çok isterse elbette az da olsa tüketebilirsiniz ama dediğimiz gibi en azından kafein alacaksanız gündüz saatlerinde alsanız iyi edersiniz.

Bazen mutlu etmiyor işte: Çikolata

socalpain

Çikolata bizim için çoğu zaman mutluluk demek olsa da reflüsü olanlar için durum tam tersi. Çünkü çikolata da kafeinli yiyeceklerin önde gelenlerinden. Üstelik bu da yetmezmiş gibi kendisi çok tüketildiğinde bir de mide ve yemek borusu arasındaki kapakları gevşeterek asidin daha hızlı hareket etmesine neden oluyor. Bu yüzden reflünüz varsa çikolatanın her türünden olabildiğince uzak durmanız gerekiyor.

Eğer yemeden duramam derseniz de kesilikle tok karna ve yine gündüz saatlerinde tüketmeniz gerekiyor.

Rahatlatıyor sanırsın ama tetikler: Gazlı içecekler

economicstudents

Gazlı içecekler de reflü sorunu yaşayanların tüketmekten mutlaka kaçınması gerekenlerden. Çünkü ister yemekle birlikte tüketin ister tek başına, bu içecekler içindeki gaz nedeniyle midenin iç basıncını etkiler ve çoğunlukla da artırır. Midede basıncın artması da mide asidi ve midedeki yemeklerin daha hızlı ve kolay bir şekilde yemek borusuna doğru yol almasına yol açar.

Şaşırtıcı olsa da: Sakız

articles.mercola

Sakız çiğnediğimizde midemize hiçbir şey gitmiyor ki , neden reflümüzle bir ilgisi olsun diye düşünüyor olabilirsiniz ama yanılıyorsunuz.

Çünkü sakız çiğnerken ağzınızdan bolca hava giriyor ve bu da midenizi huzursuz ediyor ve doğal olarak reflüyü tetikleyebiliyor. Kısacası, midenizi rahatlatmak isiyorsanız sakız çiğnemeyi asla düşünmemeniz, hatta bu durumdan özellikle kaçınmanız gerekiyor.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

lotuseaster4 Ekim 2016 03:02
dikkat etmeli.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?