Protein eksikliği belirtileri

Vücudunuzda Protein Eksikliği Olduğunu Anlamanıza Yardımcı 12 Mühim İpucu

Favorilerime
Ekle

Daha ilkokuldan beri bildiğimiz bilgilerden biri proteinin vücudumuz için olmazsa olmaz olduğu, doğru. Ama ezbere konuşmanın ötesinde onun ne denli değerli olduğunu, eksikliğinde neler olabileceğini ne kadar biliyoruz?

Yıllarca "vücudumuzun en önemli yapı taşlarından biri" dedik, daha sağlıklı bir hayat için protein almak şart dedik. Sonra işin içine bir de protein tozları gibi çeşit çeşit kimyasallar girmeye başladı, durum iyiden iyiye karıştı, herkesten farklı bir ses çıkmaya başladı.

Tam da bu yüzden bugün, proteinin ne denli önemli olduğunu anlatalım dedik, protein eksikliği belirtileri nelerdir herkes öğrensin, onun eksikliğinde nasıl sorunlar ortaya çıkabiliyor, bilmeyen kalmasın istedik.

Eğer aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı sizde de varsa doktorunuzun yolunu tutmanın vakti gelmiş demektir.

Ayaklarınız, bacaklarınız, elleriniz ya da vücudunuzun farklı bir bölümü ödem toplamaya başladıysa...

Protein eksikliği belirtileri

İlginç olsa da protein eksikliği söz konusu olduğunda, vücutta sıvı birikimi olabiliyor. Hal böyle olunca, eller, ayaklar, bacaklar, bilekler başta olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünde ödem oluşuyor.

Çünkü vücut, ihtiyacı olan amino asitlere ulaşamazsa hücreler sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edemeyebiliyor tahmin edebileceğiniz gibi. Bu durumda kendini ödem toplamayla gösterebiliyor.

Eğer bildiğiniz herhangi bir neden ya da hastalığınız yokken vücudunuz ödem toplamaya başlarsa mutlaka doktorunuza danışmalı, değerlerinizi ölçtürerek protein eksikliğiniz olup olmadığını tam olarak tespit ettirmelisiniz, bizden söylemesi.

Eğer sık sık hasta oluyor, bu hastalıkları eskisi kadar kolay atlatamıyorsanız...

Protein eksikliği belirtileri

Protein, bağışıklık sistemimizin güçlü kalabilmesi için en gerekli maddelerden biri. Dolayısıyla protein eksikliği söz konusu olduğunda, özellikle grip, nezle gibi kış hastalıklarına yakalanma riskimiz artıyor. Hatta bununla da kalmıyor, hastalık süreci, eskisinden çok daha uzun sürüyor.

Eğer siz de şu sıralar sık sık hasta oluyorsanız ve hastalıklarınız eskisi kadar kolay geçmiyorsa protein eksikliği çekiyor olabilirsiniz, aklınızda bulunsun.

Vücudunuz farklı maddelere karşı eskiden hiç olmayan alerjik reaksiyonlar göstermeye başladıysa...

Protein eksikliği belirtileri

Bağışıklık sisteminizin güçsüzleşmesi tabii ki sadece kış hastalıklarına yakalanmanıza ve geç iyileşmenize neden olmuyor, aynı zamanda alerji gibi diğer birçok rahatsızlığın da kapısını aralıyor.

Eğer eskiden hiç olmamasına rağmen bir anda farklı maddelere karşı vücudunuz alerjik reaksiyonlar göstermeye başladıysa bunun nedeni protein eksikliği nedeniyle bağışıklık sisteminizin sağlıksız çalışmaya başlaması olabilir. Bu alerjik reaksiyonlar zaman zaman kendini ciltte kızarıklık, hapşırık gibi gösterebileceği gibi, gözlerde kızarıklık ve kanlanma, nefes darlığı gibi sorunlara da neden olabilir.

Kendinizi her zamankinden çok daha yorgun ve halsiz hissediyorsanız, yürümek bile size zor geliyorsa...

Protein eksikliği belirtileri

Kendinizi aşırı yorgun hissetmeniz size oldukça doğal bir durum gibi gelse de üzerinde durup tedbir almazsanız ciddi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Eğer kısacık bir mesafeyi yürüyecek olmak bile gözünüzde büyüyor, daha üne başlar başlamaz kendinizi çok yorgun hissediyorsanız büyük bir ihtimalle vücudunuzda protein eksikliği var demektir.

Özellikle spor yapmaya çalışıyor ama ısınma hareketlerini es geçip doğrudan ağır egzersizler yapıyorsanız ya da uyku düzeniniz bozuksa, bu durumlar da vücudunuzun hızla protein tüketmesine neden oluyor. Bu da kısa bir süre sonra protein eksikliği çekmenize neden oluyor.

Eğer siz de benzeri durumlardan şikayetçiyseniz mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışmalı, çok geç olmadan tedbirinizi almalı ve protein eksikliğinizi gidermelisiniz.

Ciddi miktarlarda kilo veriyor, verdiğiniz bu kiloları da kastan kaybediyorsanız...

Protein eksikliği belirtileri

Eğer kısa sürede ciddi miktarlarda kilolar vermeye başladıysanız başlarda bu durum hoşunuza bile gidebilir ancak dikkat, yaşadığınız aslında oldukça sağlıksız, unutmayın.

Diyet ya da spor yapıyor olsanız bile ayda belirli bir orandan daha fazla kilo vermeniz durumunda mutlaka bir beslenme uzmanına ya da doktora danışın ve vücut değerlerinizi ölçtürün. Eğer kilo kaybınızın büyük bir kısmı kastan olduysa bu, vücudunuzun protein eksikliği çektiğini gösterir.

Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız protein eksikliğinizin boyutuna göre proteinli yiyeceklerden destek alarak ya da doktorunuzun, beslenme uzmanınızın önereceği takviyelerle protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Saç uçlarınız hiç olmadığı kadar çok kırılıyor ya da saçlarınız dökülüyorsa...

Protein eksikliği belirtileri

Protein eksikliği vücudu tepeden tırnağa etkiliyor desek yanlış olmaz gördüğünüz gibi. Vücudumuzun temel yapı taşlarından olması nedeniyle proteinin vücuda az geldiği durumlarda saçlar da sağlıklarını koruyamıyor.

Zayıflamaya başlayan saç kökleri ve saç uçları, protein eksikliği çektiğinizi anlamanın en önemli ipuçlarından. Eğer saç uçlarınız daha önce hiç olmadığı kadar çok kırılıyorsa ya da saçlarınız dökülmeye başladıysa hiç vakit kaybetmeden alanında uzman doktorlara danışmayı ihmal etmemeli, beslenme düzeninizin içine protein yönünden zengin yiyecekleri daha fazla katmayı unutmamalısınız.

El ve hatta ayak tırnaklarınız çok daha kırılgan bir hale geldiyse...

Protein eksikliği belirtileri

Proteinin kemik gelişiminde bile ne denli etkili olduğunu çocukluğumuzdan beri biliyoruz ama eksikliğini ne yazık ki hemen fark edemiyoruz. Oysa protein eksikliği çektiğimizi anlamak için tırnaklarımıza bakmamız bile yetebiliyor.

Zira tırnaklar çok kırılgan hale geldiğinde ya da özellikle ayak tırnaklarında beyaz çizgiler oluşmaya başladığında bu durum, beslenme düzeninize daha çok proteinli yiyecekler sokmanız gerektiği anlamına geliyor. Aksi halde protein eksikliğinin daha ciddi belirtileriyle karşılabiliyorsunuz, aman diyelim.

Cildinizde pul pul dökülme, kızarıklık ya da kuruluk gibi farklı sorunlar kendini göstermeye başladıysa...

Protein eksikliği belirtileri

Cildinizin protein eksikliği nedeniyle tıpkı alerjik reaksiyon gösterme ihtimalinin artması gibi nedensiz kızarıklıklar, kuruluklar, pul pul dökülmeler yaşama olasılığı artabiliyor. Bunun da nedeni amino asitlerin cilt sağlığınızı korumada yetersiz olması sayılıyor.

Dolayısıyla eğer protein eksikliğiniz varsa cildiniz her zamankinden çok daha farklı bir hal alabilir, aşırı kuruma ve kızarma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Eğer şu an böyle bir sorunla karşı kaşıyaysanız mutlaka ilgili alanda uzman doktorlara danışmanızda ve proteinden vitaminlere ve minerallere dek, birçok değerinizin ne durumda olduğunu öğrenmelisiniz.

Vücudunuzda meydana gelen küçücük bir kesik bile çok geç iyileşiyorsa...

Protein eksikliği belirtileri

Proteinlerin yapı taşı olan amino asitler, yaraların hızlı iyileşmesinde de büyük rol oynuyor. Protein eksikliği söz konusu olduğunda ise tahmin edebileceğiniz gibi yaralar her zamankinden çok daha geç iyileşiyor.

Sözün kısası, mutfakta başınıza gelen küçücük bir kesik kazasının iyileşmesi bile her zamankinden uzun sürmeye başladıysa önlemlerinizi geç kalmadan alın, bizden söylemesi.

Uyumakta güçlük çekiyor, sürekli bir baş ağrısı çekiyorsanız...

Protein eksikliği belirtileri

Protein eksikliğinin erken belirtilerinden biri de uykusuzluk olarak görülüyor. Eğer ortada hiçbir neden yokken ve uyumak isterken bir türlü uyuyamıyorsanız, bu durum kendini baş ağrısı, nedensiz bir üzüntü ya da depresyon olarak göstermeye başladıysa bir süre daha fazla proteinli yiyecekler tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Aynı şekilde şiddetli karın ağrıları ve bulantılar söz konusu olmaya başladıysa...

Protein eksikliği belirtileri

Amino asitlerin sağlıklı oranlarda vücutta bulunması sindirim sisteminin de sağlıklı bir şekilde işlemesinde büyük rol oynuyor. Amino asitlerden, yani proteinlerden yoksun olan bir vücutta sindirim sistemi ne yazık ki çalışması gerektiği kadar çok ve sağlıklı bir şekilde çalışamıyor.

Bu da sık sık çekilen karın ağrıları ve hatta bulantı, kusma gibi durumlarla kendini gösterebiliyor.

Ve kanama gibi diş eti rahatsızlıklarınız oluşmaya başladıysa protein eksikliği çekiyor olabilirsiniz

Protein eksikliği belirtileri

Protein eksikliğinin en yaygın belirtilerinden biri de dişlerde görülüyor. Diş sağlığınız, özellikle de diş eti sağlığınız dönem dönem bozuluyor, dişlerinizi fırçalarken kanamalar meydana geliyorsa bu, amino asitlerin işlerini yeterince yerine getiremediğinin bir işareti sayılıyor. Doğal olarak ilk şüphelenilen durumların başında da protein eksikliği geliyor.

Sözün kısası, başta da söylediğimiz gibi eğer yukarıda bir bir sıraladığımız bu belirtilerden biri, birkaçı veya hepsi sizde de varsa mutlaka vücudunuzdaki protein oranını ölçtürmeli, beslenme uzmanının ya da doktorunuzun önereceği besinlere ağırlık vermeli, gerekli görülmesi durumunda verilen takviyeleri de mutlaka düzenli olarak kullanmalısınız.

Eğer ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa, özel perhizler uygulamanız gereken bir hastalığınız söz konusuysa "Bu belirtiler bende de var, o zaman ben bol bol protein tüketeyim." diye düşünerek kendi kendinize kararlar almayın, sağlığınıza katkı sağlamak isterken daha çok zarar vermiş olmayın, aman diyelim.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?