ceviz-yagi-aralik-2020

Her Erkeğin Korkulu Rüyası Olan Prostata İyi Gelen 9 Kahraman Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Üroonkoloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Sinan Sözen yaptığı bir konuşmasında her 12 erkekten birisinin prostat kanserine yakalandığını belirtti. Birçok kanser türünde olduğu gibi genetik yatkınlığın etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözen, “Bunun yanı sıra olumsuz çevre koşulları da hastalık gelişiminde önemli bir faktördür. Yaş, aile öyküsü, yağlı beslenme alışkanlığı, hormonlar, kadmium, A ve D vitamini değerleri prostat kanseri oluşumunda etkilidir. En önemli risk faktörü yaş ve aile hikayesidir” dedi.

Yani sevgili okurlar, lafı toparlayacak olursak beslenmenin önemini bir kez daha anlayacağımız bir hastalıkla karşı karşıyayız. Her şeyde olduğu gibi bu durumda da önlemini daha hastalıkla tanışmadan ya da yolun çok çok başındayken almakta fayda var.

  • Tam tahıllı ekmek

Tam tahıllı ve tam tahıllı kepekli ekmeklerin prostat kanseri üzerindeki etkisini araştıran bir çalışma Journal of Nutrition dergisinde yayınlanmıştır. Çalışmada, prostat kanseri olan 17 erkek, 6 hafta boyunca tam tahıllı ürünler tüketmiş ve tüketmeyenlere göre tümörlerde küçülme kaydedilmiş. Araştırmacılar tam tahıllı gıdaların prostat kanseri üzerine olumlu etkisinin kan şekerini düşürmesi ve dengelemesinden ötürü olduğunu belirtmiştir.

  • Kabuklu deniz hayvanları

istakoz-aralik-2020

Hücrenin işlevlerini devam ettirebilmesi için gerekli bir mineral olan çinko, prostat hastalığına oldukça faydalıdır. Prostat kanserinin erken evrelerinde ve prostat kanserinden korunmak için çinko bakımından zengin olan kabuklu deniz hayvanlarını tüketebilirsiniz.

  • Fındık

Afrodizyak Fındık

Hani şu eski bir reklama bile konu olan fındık var ya, işte o reklamda anlatılmak istenen şey ile doğru orantılı bu fındık denen mucize.

Her gün bir avuç fındık yemek olası bir prostat kanser riskinin önemli ölçüde önüne geçecek ve özellikle erken tanı sürecinde çok etkili olacaktır.

  • Baklagiller

yeşil mercimek

Yine yüksek miktarda içerdiği çinko sayesinde bütün baklagiller bu konuda kahraman sayılacak nitelikte. Ama özellikle fasulye, bakla, nohut, soya, mercimek, bezelye bir adım daha öne çıkıyor bu listede.

  • Bitkisel yağlar

ceviz-yagi-aralik-2020

Bu konuda yapılan araştırmaların çoğu, doymuş yağların prostat kanseri ile bağlantılı olduğunu göstermekte. Özellikle keten tohumu yağı, ceviz yağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar hem prostat kanseri ile savaşır hem de E, D ve K vitaminlerinin işlenmesine yardımcı olur. Bu da vücudun genel sağlığına oldukça iyi gelir.

  • Yumurta

Rafadan Yumurta

Yumurtada bulunan selenyum seviyesinin oranı erkeklerde prostat kanseri riskinin %50 oranında azaldığı Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıkmıştır. Yaşlandıkça vücutta azalan selenyum miktarını doğal besinlerle desteklemek oldukça önemlidir.

  • Sarımsak

sarimsak-yeni-aralik-2020

Madem selenyumun prostat üzerindeki etkisi kanıtlandı, bir selenyum canavarı da bizden gelsin. Sarımsak da yüksek miktarda selenyum içerir. Bu noktada annelerimizin "şifa niyetine" deyip yutup, yutturduğu sarımsağa selam söylemek istiyoruz.

  • Domates, salça, ketçap

domates-salcasi

Domates ve domates ürünlerinde bulunan likopen de prostat hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yine Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan yukarıda da yazdığımız aynı araştırmaya göre domates, domates salçası, domates sosu, doğal ketçap ve diğer domates ürünlerini daha çok tüketenlerin prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir.

  • Yağsız kırmızı et

kirmizi-et-aralik-2020-yeni

Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor. Vücudun alacağı protein prostat kanserinde oldukça önemlidir ancak alınan kaynak daha da önemlidir.

Biz bu konuda harika bir liste hazırlamıştık: Et harici protein içerek yiyecekler yazımıza bakmanızda oldukça yarar var.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?