Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

Kış Tezgahlarının Yıldızı Pırasanın Faydaları Nelerdir?

Favorilerime
Ekle

Kış ayları yaklaşınca tezgahlarda yüzünü göstermeye başlayan güzellerden pırasa da. Seveni pek yok ne yazık ki. Ama yine de kullanılması gerektiğinin farkında olanlar da az değil neyse ki.

Biz bugün, evine nadir de olsa pırasa girenlere de pırasadan nefret edenlere de daha çok pırasa aldırmaya kararlıyız ama. Üstelik bunun için sadece faydalarını ve besin değerlerini anlatmamız bile yeterli olacak.

Çünkü eminiz ki pırasayı tanıyınca onu sevmeme ihtimaliniz ortadan tamamen kalkacak.

Bu kadar faydalı bir sebze, nasıl sevilmez ki zaten?

Yakından tanıyalım: Pırasanın besin değerleri

pirincli-nohutlu-pirasa-yemegi-yeni
Soğan ve sarımsağın yakın akrabası olan pırasa, onlara pek benzemese de en az onlar kadar faydalı. Kabaca besin değerlerinden bahsettiğimizde ne demek istediğimizi anlayacaksınız zaten. 100 gram pırasa 83 gram su, 1.5 gram protein, 14 gram karbonhidrat ve çok az miktarda yağdan oluşuyor.

Diğer yandan pırasada bolca A vitamini, B6 vitamini, folik asit, C vitamini, K vitamini, demir, magnezyum ve manganez bulunuyor. Annelerimizin pırasayı yedirmek için peşimizden koşmalarına sebep olan en önemli nokta da içeriğinde barındırdığı bu çok çeşitli vitamin ve mineraller.

Peki ne işe yarıyor bu kadar besin değeri: Pırasanın faydaları

1- Pırasa kansere karşı korur:

Pırasa, akrabası sarımsak gibi yüksek oranda alil sülfür içerir. İçeriğindeki alil sülfür sayesinde tümör oluşumuna neden olan etmenleri ortadan kaldırır.

2- Pırasa kan damarlarınızı korur:

Hipertansiyon riskinizi azaltmak istiyorsanız beslenmenizde pırasaya daha fazla yer vermelisiniz. Pırasada bol miktarda bulunan kaempferol isimli flavonid kan damarlarınızı serbest radikallerden ve reaktif oksijen türlerinden aktif bir şekilde korurken vücudunuza nitrik asidin verdiği zararları azaltır. Kaempferol aynı zamanda kan damarlarınızı genişletip gevşeterek dinlenmelerine yardımcı olur.

3- Pırasa kalp krizine karşı korur:

Araştırmalar pırasanın dahil olduğu allium ailesinin kan basıncını düzenlediğini ve arterlerde kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek kalp krizine karşı koruduğunu göstermiştir. Pırasa kalp-damar sağlığını tehdit eden homosistein oranını da düzenlenliyor.


4- Pırasa kilonuzu korumaya ve kilo vermenize yardımcı olur:

Kilo vermeye çalışıyorsanız düşük kalorili pırasa size yardımcı olmaya hazır. Yüksek lif içermesi tok hissetmenizi sağlarken metabolizmanızı da hızlandırır.

5- Pırasa kronik inflamatuvar hastalık riskini azaltır:

Pırasa içeriğindeki polifenol ve koempferol bileşikler yardımı ile diyabet, obezite, eklem iltihabı gibi rahatsızlıklarla savaşmanıza yardım eder.

6- Pırasa hamilelik dönemini sağlıklı geçirmenize yardımcı olur:

Pırasa, 5-methyltetrahydrofolate isimli folik asit içerir. Hamilelik süresince folik asit tüketimi bebeklerde doğuştan oluşabilecek kusurları engellemek için önerilir.

Pırasalı Omlet Tarifi

Pırasalı Omlet Tarifi

7- Pırasa antioksidandır:

Pırasa güçlü bir antioksidan olan polifenoller ile kronik hastalık ve yaşlanmaya sebep olan serbest radikallerle savaşır.

8- Pırasa, vitamin ve mineral açısından zengindir:

Düzenli pırasa tüketimi vitamin ve mineral dengesini korumada yardımcıdır. C vitamini yaraların iyileşmesi ve kolajen üretimi için oldukça önemlidir. Piridoksin (B6) fiziksel güce dayalı aktivitelerde ihtiyaç duyulan enerjiyi açığa çıkartır. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar ve kemik kayıplarına karşı korur. Demir hemoglobinin üretimi için gereklidir. Manganez metabolik süreçleri kolaylaştıran bir koenzimdir.

Tadını sevemeyenler için nefis öneriler: Pırasadan neler yapılabilir

Pırasalı Patates Graten Tarifi

Pırasalı Patates Graten Tarifi

Pırasanın bu kadar faydasına rağmen hala ona karşı mesafeliyseniz akrabası soğan yerine yemekleri pırasayla pişirebilir, peynir eşliğinde harika omletler yapabilir ya da blender'dan geçirerek püre haline getireceğiniz çorbaların içine katabilirsiniz.

Son olarak, sevdiğiniz börekler arasına ilk sıralardan yerleşmeye aday pırasalı börek, pilav anlayışını kökten değiştirmeye kararlı pırasalı pilav, sıradan yemeklerden sıkılanlara ilaç gibi gelecek kabaklı ve pırasalı kiş tariflerimiz de yapılmayı bekliyor, bizden söylemesi.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?