Soslu Fırın Patates

Fast Food Mekanlarını Kıskandıracak Patatesler İçin 5 Nefis Öneri

Favorilerime
Ekle

“Aranızda patates sevmeyen var mı?” diye sormaya gerek duymuyor, patatesi ölesiye sevdiğinizi tahmin ediyoruz.

Kendisi sağlığına pek dikkat etmiyor yalnız, biz öyle işittik en azından. Kızartmayı seviyor, sevmek bir yana derin yağın içinde yüzmek istiyor. İstiyor istiyor da öyle olunca boynu bükük kalıyor ve bir süre sonra tadından yenmiyor (gerçek anlamda).

Gelin ona gereken değeri verelim, sağlığının kıymetini bilsin, güzelliğinin farkına varsın.

Alışkanlıklarını bütünüyle kıramayacağımız için onu kızartalım ama mesela fırınla da tanıştıralım, tarzını değiştirip dünyanın en özel sebzelerinden olduğunu hatırlatalım, bütün olarak ele alıp gereken değeri verelim, diğer lezzetlerle tanıştırıp çeşnilendirelim ve servisinde soslayalım.

Evet yapalım bunları, ne duruyorsunuz?

Ama öncee... Bir çuval patates soyacağız.

Onu öyle bir kızartın ki fast food restoranları kapınızda sıra olsun

Kızarmış Patates

Kızarmış Patates

Büyük boyutlarda, kızartmalık ve taze patatesi ele alın. Cücük ve filizlerden eser olmasın üzerinde, olabildiğince muntazam olsun. Üzerini fırçalayın ya da bol suda yıkadıktan sonra kabuğunu incecik soyun. Uç kısımlarını aldıktan sonra büyük dikdörtgenler halinde kesin. Uzunlamasına doğrayıp parmak şeklinde patatesler hazırlayın.

Eşit oranda ve sürede kızarmaları için birbirlerine benzesinler, dikkat edin.

Nişastası gitsin ve kızartma esnasında birbirlerine tutunmasınlar diye onları tuzlu, soğuk ve buzlu suya alın. Biraz üşümek iyidir. Bu esnada yağı hafiften kızdırmaya başlayın. Mısırözü, ayçiçek, fındık, ayçiçek-zeytinyağı karışık, tercih sizin ve damak tadınızın. Sızma zeytinyağı kızartmaya başlı başına uygun değil yalnız, onu hatırlatalım. Öyle galonla değil (patatesleri uzun ince şekillerde doğradık) üzerini geçecek kadar olsa yeter.

Zaten pişirme sırrımız var bizim, bu yöntemle az yağ içecekler.

Suyunu süzüp, kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte 4-5 dakika kadar pişirin. Evet pişirin, kızartmayın. Yağını süzdürdüğünüz patatesleri kağıt havlu serili servis tabağına alın. Yağın altını kapatın. Patatesleri soğuması için bekletin. Arzuya göre bu esnada onları toz baharatlarla çeşnilendirin.

Bitmedi, son bir darbe daha! Ön pişirme işleminden geçen ve soğuyan patatesleri bu sefer gerçekten kızdırdığınız sıvı yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın. Ne kadar çıtır ve başları dik değiller mi?

Not: Aslında tüm dünyayı kasıp kavuran ve jülyen kesimin diğer adlarından biri olan “french” sözcüğüyle doğranmış patateslerin kesim şeklini tanımlayan “French Fries” hazırladınız. Gurur duyun eserinizle.

Geriye kalan doğranmış patatesleri kaynar suda oldukça kısa süre haşlayın, sonrasında kurulayın ve vakumlu buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuya kaldırın. Kullanmak istediğiniz zaman kızgın yağda kızartın. Yine çıtır çıtır olacaklar.

Onu sağlıkla fırınlayın, bütün bütün kullanın

Fırında Bütün Patates

Fırında Bütün Patates

Özellikle benim kalbimi bu aşamada çalıyorsun patates surat. Bu sefer patatesleri bütün bütün ele alıyoruz.

Küçük boy ve bütün taze patates kullanın ya da “mide benim mide” diyip büyük boy kumpirlik patatesler alın. Kabuğunu fırçalayıp bol suda yıkamayı da unutmayın. Malzemelerin geri kalanı; deniz tuzu ve zeytinyağı, bir de kıymetini bu gibi durumlarda anladığınız yağlı kağıt.

Patateslerin form ve büyüklüklerine göre değişecek fırında pişirme süresi. Sonrasında gelsin içi mis gibi dolgulu ev yapımı kumpirler, kule köfteler.

Onun tarzını değiştirin (çünkü bu tarz patatesin)

Dilimli Bütün Patates

Dilimli Bütün Patates

Göz kırpıyor resmen değil mi? Dekor bıçaklarıyla daha neler yapılır neler...

Bol suda yıkadıktan sonra kabuklarını fırçaladığınız büyük boy bütün patateslerin alt kısımlarını hafif bir şekilde alın (fırına girecekler abisi, uslu ve düz durmaları lazım). Alt kısımlarına inmeden keskin bir bıçakla ince ince dilimleyin patatesi. Üzerine zeytinyağı sürüp, tuz ve karabiber serptikten sonra fırınlayın.

Üzeri hafif bir renk almaya başladığında fırından çıkartın, olduğunu zannetsin. Orta kısımlarına ben derim cheddar dilimleri, siz deyin rendelenmiş kaşar... Yerleştirin, korkmayın. Peynir eriyene kadar yeniden fırınlayın. Küçük bir sürpriz daha: Fırından aldıktan sonra tereyağında sotelediğiniz zeytin, mısır ve renkli biber parçalarıyla süsleyin onu. Artık geceye hazır.

Onu çeşnilendirin, şımartın onu

Gönül isterse kabuklu elma dilimi şeklinde doğradığınız, küp küp ya da ince uzun parçalar halinde kestiğiniz patatesleri farklı lezzetler yaratmak için; cajun baharatı, sarımsak tozu ya da sarımsak, tane karabiber, deniz tuzu, tatlı toz kırmızı biber, beyaz biber, kurutulmuş mantar tozu, köri, zerdeçal, paprika, kurutulmuş sebze çeşniyle harmanlayın.

Yalnız hepsini aynı anda kullanıp aktar tezgahına çevirmeyin tepsiyi.

Sağlıkla renk almasını sağlayacak sıvı yağ ekleyin. Kanola, zeytinyağı, mısır özü vb. Portakallı, limonlu, fesleğenli hatta güllü mis gibi aromalı zeytinyağları var, faydalanın. Tuz yerine sarımsak tozu, sebze çeşnisi, porcini tuzu gibi tatlara göz kırpın. Finalde sere serpe yağlı kağıt üzerine aldığınız patatesleri önceden ısıtılmış fırında renk alana kadar pişirin.

Ayrıcaaa...

Bkz: Biberiyeli, Sarımsaklı Fırın Patates

Bkz: Baharatlı Fırın Patates

Onu soslayın çünkü patates buna değer

Soslu Fırın Patates

Soslu Fırın Patates

Dip sos önemli beyler, bayanlar.

Fırında güzel güzel kızarttık patatesleri, hadi şuraya içine sinmeyip patatesleri yine kızartan mutfak düşkünlerini de çizelim. Ona da tamam. Çeşnili olsa da böyle kuru kuru mu servis edeceksiniz onu? Size yakışmaz.

Rendelenmiş cheddar peyniri, azıcık rendelenmiş muskat ve taze çekilmiş tane karabiberle benmari usulü eritin. Dumanı üzerinde patateslerin üzerine gezdirin. Sofrada bir şenlik. Baharatlı ketçaplar hazırlayın, biraz mayonez katın, biraz biber, karamalize soğan, limon kabuğu, severseniz bir tutam mantar tozu.

Chili Thai sos, Guacamole sos, pesto sos, ajvar yakışmaz mı?

Ve tüm bu lezzetli patates kızartması tüyolarını mutfağınızda bulunan karnabahar, kereviz, tatlı patates, havuç gibi diğer kök sebzeler üzerinde de afiyetle uygulayın.

Patates. Kalp. Kalp. Kalp!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

12

Nilüfer Bakırhan29 Temmuz 2019 15:39
Herbiri ayrı lezzet👍👍👍👍👍
Yanıtla
Azime Cicek Yavuzarslan30 Mart 2016 00:06
Sizin edebiyat okuduğunuz belli, sıkılmadan tüm tariflerini zi okudum cok eğlenceli anlatım tebrikler ????????????????????????
Yanıtla
Nihan21 Şubat 2015 22:59
Gece gece kalkıp bana patates kızarttırttınız ya, alacagınız olsun... Fiyufff harkulade anlatım yemin ederim okurken kaç kere yutkunduğumu bilmiyorum... Daha çok yazmak isterdim ama gidip tarifi uygulayacağımmmmmm lütfen devammmm edin biz de 25.000 kilo olalım patates gibi olalım :)))) sevgiler
Yanıtla
Alp Tuncer 26 Şubat 2015 10:00
Yanıtla
Afiyet olsun, ellerinize sağlık. Patates candır :)
Tuğba19 Şubat 2015 19:09
Bunlar ne tatlı anlatımlar, ellerinize sağlık :))
Yanıtla
Alp Tuncer 26 Şubat 2015 10:01
Yanıtla
Teşekkür ederiz, mutlu olduk :)
zeynep16 Şubat 2015 19:18
Allah'ım, bunlar ne güzel tarifler! Onedio' da dolanırken bu siteyi buldum. Tariflere bakıyorum. Hepsini denemek istiyorum. Çok güzel. Harikasınız.
Yanıtla
Alp Tuncer 16 Şubat 2015 21:36
Yanıtla
:) Afiyet olsun Zeynep Hanım, teşekkürler.
aslı15 Şubat 2015 19:01
bütün yazınızı okudum. zeytinyağı ile ilgili söylediklerinize kesinlikle katılmıyorum bilakis en yararlı en faydalı ve kesinlikle en patetese yakışanıdır.
Yanıtla
Alp Tuncer 15 Şubat 2015 19:54
Yanıtla
Aslı Hanım sanırım küçük bir yanlış anlaşılma oldu :) Yazıda yer alan pek çok pişirme yönteminde ben de daha sağlıklı olduğu için zeytinyağı ve fırında pişirme yöntemini öneriyorum. Pek çok tarifimde de zeytinyağına yer verdiğim doğrudur. Sadece sızma zeytinyağının yanma derecesi nedeniyle kızartmaya uygun olmadığını yazdım. Natürel ve rafine zeytinyağları kızartmaya uygun olduğu gibi sizin de belirtmiş olduğunuz gibi faydalıdır. Sağlık ve afiyetle kalın.
cemil cahit özdilek12 Şubat 2015 21:34
Merhaba. Tariflerin keyfi tartışılmaz da, bu ne lezzetli bir anlatımdır?!.. Yaşarmış gibi bir algılama hali yaratıyor.. Anlatılmaz keyifli ve bir okadar da etkileyici..
Yanıtla
Alp Tuncer 16 Şubat 2015 21:35
Yanıtla
Teşekkürler Cemil Bey :) Afiyette kalın.

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?