istanbul-ocakbasi

Keyfi Kömür Ateşinde Harlanan İstanbul'daki 12 Ocakbaşı Mekanı

Favorilerime
Ekle

Özellikle serin ve soğuk havaların karın doyuran en keyifli aktivitesidir ocakbaşına gitmek. Öyle iş yemeği ya da gerilim yaratacak buluşmaların değil koyu muhabbetin yeridir. Sıkı dostlar ile gidilmesi tavsiye edilir.

Kömür ateşinde gözünüzün önünde pişen etler, daha yemeğe başlamadan sizi mest edecek ritüellerden sadece bir tanesi! İşinin ehli amcalarımızın, abilerimizin şişleri çevire çevire yaptıkları şov ise birçok master şefe taş çıkartır. Bir kere o dumanın orada bir iki saatten fazla oturmak bile ayrı meziyet. Onların önünde saygıyla eğildikten sonra geçelim mekanlara. Ocakbaşını özel kılan birkaç şey vardır: iyi bir et, iyi bir meze ve samimi ortam.

Biz de İstanbul’daki bu kritelere uyan mekanları sizin için seçtik. Ajandalarınızı çıkarın, notlarınızı alın!

Not: Bu içerik ilk olarak 27 Şubat 2015'de yayınlanmış, 25 Mart 2021 tarihinde güncellenmiştir.

Ünlülerin de tercihi: Zübeyir Ocakbaşı

Ocakbaşı camiasının toplandığı Bekar Sokak’tayız. Mekan ismini Zübeyir Ertaş’tan alıyor. Çok eski değil 2006 yılında kuruldu ama öyle bir müdavimi var ki diğer mekanları kıskandıracak türden.

Çöp şiş, külbastı, kaburga, beyti gibi birçok kebap çeşidini burada bulabilirsiniz. Mezelerinde ise patlıcan salatasının altını kalın çizgilerle çiziyoruz. Gavurdağı salatası, börülce, yoğurtlu semiz otu, kabak ezme diğer meze çeşitlerinden.

Gittiğinizde yazar, sanatçı unvanlarına sahip birçok ünlü ile karşılaşabilirsiniz. Mekanın ünlüleri bir hayli fazla olunca rezervasyonsuz girmeniz mümkün değil.

Zübeyir Ocakbaşı adres: İstiklal Caddesi, Bekar Sokak, No: 28 Beyoğlu, İstanbul

Taştı taşıyor: Umut Ocakbaşı

Bu nefis mekan, gittikçe nam saldı büyüdü. Hal böyle olunca tek kata değil, altı kata anca sığdı. Her katta da bir ocak var. Ocakbaşı sıcaklığından ödün vermemişler anlayacağınız. Özellikle yaz aylarında teras katı önerimizdir.

1976’dan beri hizmette olan bu mekanın namı da hem eski bir yer olmasından hem de etlerin lezzetinden geliyor. Adana, Urfa gibi klasik lezzetleri bir de burada denemelisiniz. Cacık, közlenmiş soğan, patlıcan ezme, domatesli biber sıcak ezme burada yiyebileceğiniz mezelerden. Öyle çok çeşitli değil yani.

Umut Ocakbaşı adres: Hasnun Galip Sokak, No: 8, Beyoğlu, İstanbul

Tabii ki Karaköy: Ali Ocakbaşı

Beyoğlu’nu gerimizde bırakıp Karaköy’e iniyoruz. Evet, son zamanlarda gitmek için bir sürü bahaneler aradığımız o semte. Ali Ocakbaşı geleneksel yemeklerimizi günümüze uyarlayan modern bir ocakbaşı.

Peki burada ne yenir? Öncelikle Ali kebabı denemenizde fayda var. Adeta bir lezzet şöleni. diğer önerimizi de tandır fırınında lavaş ile servis edilen uykuluk ve kaburgadan yana kullanıyoruz. İçli köfte, abugannuş, acılı yoğurt, pastırmalı humus, köpoğlu, patlıcan söğürme ise mezelerden.

Manzara tarihi yarımadası. Hem manzara hem de turistik bir semt olunca rezervasyon yaptırmak da iyi bir seçim oluyor.

Favorimiz Karaköy’deki şube olsa da Çemberlitaş ve Nişantaşı’nda da bu mekanı bulabilirsiniz. Hatta bu nefis mekanın Londra ve Amsterdam'da bile şubeleri var.

Ali Ocakbaşı adres: Arap Camii Mah. Tersane Cad. Kardeşim Sk. No: 45 Kat 4 Grifin Han, Beyoğlu, İstanbul

İki kültür birden: Peymane

Caz ile ocakbaşını aynı çatı altında düşünebiliyor musunuz? Artık düşünebilirsiniz, çünkü yaptılar oldu! Modern meyhane olur da modern ocakbaşı olmaz mı sandınız? En iyi örneklerinden birindeyiz şu an.

Çöp şiş, madalyon, kaburga, terbiyeli dana şiş yenilesi kebaplardan. Mezeleri ise şöyle: Havuçlu kabaklı, közde patlıcan, peynir ezmesi, muhammara, zahter, tahinli meze, haydari.

Diğer mekanlara göre daha konforlu vakit geçireceğinize eminiz çünkü öyle tıkış tıkış masa düzeni yok. Hemencik ismindeki ayrıntıya da yer verelim: Peymane, Osmanlıca’da kadeh anlamına geliyormuş.

Peymane adres: Sinanpaşa Mahallesi, Alaybeyi Sk. 7/A, Beşiktaş, İstanbul

İşten çıkınca: Güler Ocakbaşı

Harbiye’de yürürken bile kokusunu alacağınız bu mekanın alternatifi bol. Sözle değil sayılarla konuşalım isterseniz: 40’a yakın kebap çeşidi, günlük çıkan 52 çeşit mezesi bulunuyor. Bu seçenekler karar vermenizde sizi bir hayli zorlayacak. Epey de yenilikçiler. Mesela kaşarlı fıstıklı kebap, kaşarlı fıstıklı tavuk kebap bu yeniliklerden sadece ikisi.

Buradaki tek sorununuz yer bulmak olabilir, bu sebeple önce bir alo deyin.

Harbiye dışında Esentepe’de de bir şubesi bulunuyor, ona göre!

Güler ocakbaşı adres: Cumhuriyet Caddesi, Babil Sokak, No: 37 Harbiye Elmadağ, İstanbul

Tam bir klasik: Sur Ocakbaşı

Beyoğlu’nda onca ocakbaşı varken ta kalkıp Fatih’e mi gidilir demeyin! Belki oraya gitmeniz için tek nedendir Sur Ocakbaşı. Müdavimleri de küçümsenecek cinsten değil.

Özellikle Sur kebap ve büryan kebap buranın mideleri, ağızları, dilleri, damakları bayram ettirecek iki lezzeti. Perde pilav, ciğer kebap ve çiğ köftesi de her türlü yenilir.

Sonunda da efsaneleşmiş Sur tatlısını tatmalısınız.

Sur Ocakbaşı adres: Zeyrek Mahallesi, İtfaiye Caddesi, No 19, Fatih, İstanbul

Gurmelerden ona tam not: Kurtuluş Adana Ocakbaşı

Vedat Milor’un “Kurtuluş’ta harbi Adanalı” diye bahsettiği bu mekanın kebapları efsane! Ezme, cacık ve yoğurtlu patlıcan salatası da mutlaka masanızda olması gerekenlerden. Olur da kebap dışında başka alternatifler ararsanız ciğer, uykuluk, dalak, sakatat menüdeki diğer seçeneklerden.

Samimi, sıcak bir ortamda arkadaşlarınızla iki kelam etmek isterseniz burası tam size göre!

Adana Ocakbaşı adres: Bozkurt Mahallesi, Ergenekon Caddesi, Baysungur Sokak, No 2/D, Şişli, İstanbul

Nostaljisi içinizi ısıtsın: Ali Haydar İkinci Bahar Ocakbaşı

Hadi biraz nostalji yapıp Samatya’ya, içimizi sımsıcak eden İkinci Bahar dizisinin çekildiği Ali Haydar İkinci Bahar Ocakbaşı’na gidelim.

Antep mutfağının pamuklara sarmaladığımız lezzetleri: yuvalama, gavurdağı, çiğ köfte, içli köfte, köpoğlu, havuçlu patlıcan ezmeyi burada denemeniz şart. Mezelerden kebaplara geçemezseniz anlarız ama buraya kadar gelmişken Ali Nazik ve Adana’yı mideye indirmemek olmaz.

Uzun uzun sohbet edip, fasıl ile mest olmak da serbest.

Ali Haydar İkinci Bahar Ocakbaşı adres: Kocamustafapaşa Mahallesi, Gümüşyüzük Sokak No:6, 34028 Fatih, İstanbul

Bu lezzet için yollar aşılır: Bağdat Ocakbaşı Cezayir'in Yeri

Lezzet avcılarının kar kış, yağmur çamur demeden Güngören’de bitmesini sağlayan bu ocakbaşı ile listeyi zirvede bırakıyoruz!

Her bir lezzeti ile diğer mekanlara taş çıkarak mekanın favorileri arasında çiğ köfte, içli köfte, dalak ve yürek var. Adana, Urfa, ciğer ve kavurması da aklınızın bir köşesin bulunsun tabi. Tüm bunların üstüne bir de künefe söylediniz mi mekandan mutlu mesut ayrılmanız garanti.

Bağdat Ocakbaşı Cezayir'in Yeri adres: Merkez Mahallesi, Doğanbey Caddesi, Çokünlü Sokak, No 1, Güngören, İstanbul

Gerçekten elit: Elit Ocakbaşı

Ocakbaşı denince akla gelen ilk semt olan Beyoğlu'nun bir başka nefis mi nefis mekanındayız şimdi. İsminin hakkını veren Elit Ocakbaşı özellikle kalabalık grupların tercih ettiği bir mekan.

İskenderun usulü içli köftesine methiyeler düzülen Elit Ocakbaşı'nın geniş meze dolabından ne seçeceğinizi şaşırabilirsiniz. Etleri ise hep çok taze, hep çok lezzetli. Özellikle Adana ve Urfa kebabına öncelik vermelisiniz.

Ulaşımı rahat, ortamı çok daha rahat bir ocakbaşı arıyorsanız Elit, ilk tercihlerinizden biri olmaya aday.

Elit Ocakbaşı adres: Katip Mustafa Çelebi, Hasnun Galip Sk. No:23, 34433 Beyoğlu/İstanbul

Kaburgası enfes: Yirmibir Kebap

Vedat Milor'un övgüyle bahsettiği Yirmibir Kebap bunu sonuna kadar hak ediyor. Mezelerden çok etlerinin kalitesi ve nefis pişirilmesiyle radarlara giren Yirmibir kebap adını 21 plaka kodundan alıyor. Yani Diyarbakır'dan

Menüdeki kaburga eti, kuzu şişi ve Adana kebabı mutlaka denenmeli. Küşlemeyi sevenlerin de tam puan verdiği Yirmibir Kebap'ta yedikçe yiyor, kendinizi durdurmakta zorlanıyorsunuz.

Kaliteli et, keyifli mekan arıyorsanız buraya mutlaka rotanıza ekleyin deriz.

Yirmibir Kebap adres: Asmalı Mescit, 3, Han Geçidi Çk., 34430 Beyoğlu/İstanbul

Sırf ciğeri için gidilir: Birtat Meyhanesi

instagram

instagram

Şimdi biraz Beyoğlu'ndan uzaklaşıyor, vapura atlayıp Anadolu yakasına geçiyoruz. Rotamızda Selimiye'deki meşhur Birtat meyhanesi var.

Özellikle sakatatları beğenilen Birtat'ın ciğerine diyecek yok doğrusu. Güveçte işkembe ve uykuluk da keza öyle. Ama sakatat sevmiyorsanız da buranın kebaplarını beğeneceğinize çok eminiz. Mezelerinden de bol bol seçmeyi unutmayın.

Bir de rezervasyonsuz gitmemenizde fayda var.

Birtat Meyhanesi adres: Caferağa, Sarraf Ali Sk. & Moda Cad. No:35, 34710 Kadıköy/İstanbul


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

3

Srtc244 Mart 2019 14:57
Yirmibir kebapta şiddetli tavsiyemdir. Beyoğlu.
Yanıtla
sonradan_gurme23 Mayıs 2016 16:08
Kesinlikle Haliç Kebap ta olmalıydı listede. Hem kebaplar müthiş hem de manzarası. http://www.halickebap.com/
Yanıtla
berra2 Mart 2015 10:27
Birtat Ocakbaşı da olmalıydı listede
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?