Nezleye Ne İyi Gelir

Nezleye Ne İyi Gelir, Nezle İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Favorilerime
Ekle

Kış mevsimi denilince ilk akla gelenler nezle, burun akıntısı, hapşırma, öksürük ve burun tıkanıklığı. Bağışıklık sisteminizi güçlü kılarak nezleden uzak durmak elinizde.

Kış mevsimi, nezlenin sinsice sizi ve ailenizi ele geçirmesi için gerekli olan tüm koşulları sağlar. Hatta şu an siz bu yazıyı okurken yanınızdaki masada çalışan iş arkadaşınız burnunu çekiyor olabilir. İş yeri, okul, toplu taşıma araçları hatta bir kahve içmek için uğradığınız kafe nezlenin size sinsice yaklaştığı mekanlar.

Kendimizi soyutlayamayacağımıza göre bize düşen silahlarımızı doğru kuşanmak. Eğer işler pek de iyi gitmezse nezleye ne iyi gelir bir bir bilmek gerek.

İçindekiler

  • Nezle neden olur?

Nezle Neden Olur

Nezle, genellikle rhinovirüs adı verilen bir grup virüsün neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Ancak, başka virüsler de nezleye sebep olabilir. İnfluenza (grip) virüsü, adenovirüsler ve koronavirüsler gibi diğer virüsler de soğuk algınlığına neden olabilir.

Nezle genellikle kişiden kişiye temas yoluyla bulaşır. Hastalıklı bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya burun akıntısıyla temas ettiğinde, virüs genellikle hava yoluyla veya temas yoluyla başka bir kişiye geçebilir. Ayrıca, virüsle temas edilen yüzeylere dokunduktan sonra ağıza, buruna veya gözlere el ile temas etmek de bulaşma riskini artırabilir.

  • Nezle belirtileri nelerdir?

Nezleye Ne İyi Gelir

Nezle, genellikle hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu olup çeşitli belirtilere neden olabilir. Nezle belirtileri şunlar olabilir:

  • Burun akıntısı ve tıkanıklık: En yaygın belirtilerden biridir. Burun akıntısı berrak ve sulu olabilir.
  • Hapşırma: Virüslerin burun ve boğazdaki dokulara nüfuz etmesi, hapşırma refleksini tetikleyebilir.
  • Öksürük: Boğazda tahrişe neden olan bir diğer belirtidir. Öksürük genellikle kuru ve irite edici olabilir.
  • Boğaz ağrısı: Virüslerin boğaz dokularına zarar vermesi sonucu boğaz ağrısı meydana gelebilir.
  • Halsizlik: Enfeksiyon sırasında vücut savunma sistemlerinin aktive olması ve enerji kullanımının artması, genellikle halsizlik hissiyle sonuçlanabilir.
  • Baş ağrısı: Hafiften şiddetliye kadar değişebilen baş ağrıları görülebilir.
  • Ateş: Nezle genellikle hafif ateşe neden olabilir, ancak ateş düzeyi genellikle yüksek değildir.
  • Göz Sulanması ve kaşıntısı: Bazı insanlar nezle sırasında gözlerinin sulandığını ve kaşındığını deneyimleyebilir.

Bu belirtiler genellikle nezlenin başlangıcında ortaya çıkar ve enfeksiyonun ilerleyen günlerinde azalabilir. Ancak, her ne kadar nezle hafif bir hastalık olsa da, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde veya bazı komplikasyonlar gelişirse daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

  • Nezleye ne iyi gelir?

Portakal suyu aşama 4

Nezleyi uzak tutmanın en iyi yolu hiç kuşkusuz bakteri ve virüslere karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek. Taze sebze ve meyve ile beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yaparak bağışıklık sisteminizi işgalcilere karşı kuvvetlendirebilirsiniz. Egzersiz yapmanın bağışıklık sisteminizi hiç tahmin edemeyeceğiniz şekilde güçlendirici etkisi olduğunu kendi gözlerinizle göreceksiniz. Yapılan araştırmalar da bunu gözler önüne seriyor. Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan insanlardan haftanın 5 günü 45 dakika yürümeleri istendi. Çalışma sonucunda egzersiz planını uygulayan insanların 2 yıllık zaman zarfı boyunca uygulamayanlara göre çok daha az soğuk algınlığına yakalandıkları gözlendi.

Peki nezleye ne iyi gelir ve nezle için doğal çözümler nelerdir?

  • Bol sıvı tüketimi

Vücut sıvı kaybını telafi etmek ve boğazı nemli tutmak için bol su içmek önemlidir. Ayrıca, bitki çayları, özellikle ıhlamur, zencefil veya papatya çayları da rahatlatıcı olabilir.

  • Sıcak içecekler

Sıcak su, bal ve limon içeren içecekler boğaz ağrısını hafifletebilir ve genel olarak rahatlatıcıdır.

  • Buharlı duş veya inhalasyon

Buharlı duş almak veya inhalasyon cihazı kullanmak, burun tıkanıklığını hafifletebilir ve solunum yollarını açabilir.

  • Tuzlu su ile gargara

Ilık tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz ağrısını azaltabilir ve mikropları temizleyebilir.

  • Zencefil

Zencefilin anti-enflamatuar özellikleri vardır. Zencefil çayı içmek veya yemeklere eklemek, bağışıklık sistemini destekleyebilir.

  • Bal

Bal, boğaz ağrısını hafifletebilir ve öksürüğü azaltabilir. Ilıman suya bal ekleyerek içmek veya balı çay içine eklemek faydalı olabilir.

  • C Vitamini

Portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamini içeren meyve suları veya taze meyveler, bağışıklık sistemini destekleyebilir.

  • Sarımsak

Sarımsak, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Yemeklere sarımsak eklemek veya sarımsak kapsülleri kullanmak faydalı olabilir.

Ancak, bu önerilere rağmen belirtileriniz şiddetlenirse veya uzun süre devam ederse, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir. Ayrıca, özellikle altta yatan sağlık sorunları veya diğer komplikasyonlar varsa, doktorunuza danışmadan yeni bir tedavi başlatmamak önemlidir.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

büşra9 Ocak 2015 17:43
içenlere afiyet olsun
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?