mutfakta-temizlemeniz-gereken

Mutfağınızda Temizlemeniz Gerektiğini Bilmediğiniz 11 Pek Mühim Nokta

Favorilerime
Ekle

Size bir sır verelim: Bir evin en kirli bölgesi mutfak. Evet banyo, tuvalet değil, mutfak. Yemeklerimizi hazırladığımız, hatta çoğu zaman yediğimiz bölge olan mutfak sizi ve ailenizi tehdit edebilecek birçok bakterinin üreme ve yaşama alanı.

Üstelik bu bakteriler sizin daha önce mutfakta hiç temizlemeniz gerektiği aklınıza gelmeyen bölgelerde yaşıyor.

E biz de bunun için varız.

Evet orada da bakteriler var: Bulaşık makinesi rafları

Siz her ne kadar bulaşık makineniz tabakları, bardakları, tencereleri mükemmel temizliyor ve bu sırada kendini de temizliyor sansanız da gerçek böyle değil. Bakteriler o yemek kalıntılarıyla birlikte bulaşık makinesinin raflarının arasına saklanıyor ve size uygun zamanda saldırmayı planlıyor.

Çözümü ise ayda en az bir kez bulaşık makinesini deterjan koymadan en yüksek seviyede çalıştırmak ve sonrasında içine su ve sirke karışımını püskürtmek. Ölsün mikroplar!

Dünyanın en gizemli yeri: Mutfak lavabosunun altındaki bölge

Mutfağın en pis noktalarından biriyle karşı karşıyayız. Bunu önlemek için ise lavabonun altında bulunan her şeyi dışarı çıkarın, hatta ihtiyacınız olmayanları direkt çöpe atın ve tüm yüzeyleri iyice silin. Üstelik bu sadece on dakikanızı alacak ama hissettirdiği huzurun etkisini uzun süre üzerinizde hissedeceksiniz. Güvenin bize.

Burası önemli: Çöp kutusunun zemini

Çöp kutusundan çöp poşetini çıkarıp atınca maalesef o pis bakterilerin hepsiyle vedalaşmış olmuyorsunuz maalesef.

Çöp kutusuna yapışmış yemek kalıntıları varsa hepsini tek tek toplayın, kutunun içine çok amaçlı leke çıkartıcılardan sıkın ve kokuları uzaklaştırmak için dibine bir tutam karbonat dökün. Çöpü hemen atamıyorsanız çift çöp poşeti yerleştirmek de işinizi kısa vadede kolaylaştıracaktır.

Sizinki de kokuyor mu: Çöp öğütücünün dışındaki halka

Çoğu kişi o pis kokuların çöp öğütücüden yayıldığını sanıyor ama yanılıyor. Aslında üstündeki halkanın altında biriken çöp kalıntıları o kokuya yol açan. Yapmanız gereken ise içini bir bezle silmek ya da sirke ve sudan oluşan bir kaba koyup bir süre orada bırakmak. Bu kadar basit.

Sadece siz değil, mikropların da favorisi: Kısa süreli raf ömrüne sahip baharatlar

Aylar önce bir tarif için baharat aldınız ve sonra bir daha yüzüne bile bakmadınız. Fark edip raftan aldığınızda kokusunun bile değiştiğini fark edeceksiniz. Siz onu unutmuş olabilirsiniz ama bakteriler asla!

Böyle kullanmadığınız baharatlar varsa direkt çöpe atın, rafa bulaşan lekeler varsa iyice temizleyin ve kötü kokuyu yok etmek için bir kap karbonatı rafa bırakın.

Evet orası da: Tıkanmış lavabo gideri

Tıkanıp başımıza yeterince iş açmıyormuş gibi tüm pisliklerin de yuvası bu lavabo gideri. Burada sıkışan artıklar hem lavabonuzun kötü kokmasına sebep olabileceği gibi sinekleri de kendine çekecektir.

Temizliği ise aslında çok pratik. Giderden aşağı bir bardak karbonat dökün, otuz dakika bekleyin ve ardından bir bardak sirke dökün. Kenarda takılı kalan pis kalıntılar böylelikle çözülecek ve sonunda gitmesi gereken yere gidecektir.

Yedik, bekliyoruz: Yanık yanık kokan ekmek kızartma makinesi

Biraz daha dikkatle bakarsanız yavaş yavaş kömüre dönüşmüş o ekmek kırıntılarının altında bir tepsi olduğunu göreceksiniz. Onu çıkarın, çöpe boşaltın ve sabunlu suyla yıkayın. İşin sırrı fark etmekte, gerisi çocuk oyuncağı.

Yağlı yağlı: Fırın düğmeleri

Fırın temizliğine önem veriyor olabilirsiniz ama çoğu kişi fırın düğmelerinin de fırınla eş değerde kirlendiğinin farkında değil. Yemek lekeleri bu düğmelerin altında birikiyor ve siz de onlara dokunduğunuzda ellerinizi istemeden yağlanmasına izin vermiş oluyorsunuz. Bu düğmeleri bulaşık deterjanı ile silerek temizleyebilirsiniz. Çok da zor değil.

Başka yağlananlar da var: Aspiratör

Aspiratör yemek pişirirken dumanı ve yağı çeksin diye var. Ee dolaylı olarak tüm o yağlar aspiratörün filtrelerinde birikiyor. Ve zamanla tam bir yağ ve pislik haznesi haline geliyor. Leke çıkarıcı tozlardan alın, sıcak suya dökün ve aspiratör filtresini 20 dakika boyunca içinde tutun. Pak olsun, temiz olsun.

Onu nasıl unuttunuz: Buzdolabı lastikleri

Buzdolabının raflarını, içini, dışını temizlediğinizi düşünüyoruz. Ama peki ya lastikleri? Buradaki kirlerden kurtulmak için karbonat döküp birazcık ıslattığımız diş fırçasıyla boydan boya tüm lastiği ovun. Ardından nemli bir bez yardımıyla lastiği silin.

O da size muhtaç: Buzdolabının dondurucu bölümü

servisi

servisi

Bu bölümü de unutmuyoruz. Fısfıslı bir şişe içine 1 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Fısfıslı şişeyi iyice çalkalayın. Ardından dondurucunun her noktasına sıkarak sünger yardımıyla silin.

İşte bu kadar basit


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?