mide-guruldamasi-nasil

Hepimizin Başına Geliyor: Mide Guruldaması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Favorilerime
Ekle

Hepimizin başına gelmiştir: Sessiz bir ortamda (iş yerinde, toplantıda veya tiyatroda) bir anda midemizden herkesin duyabileceği kadar yüksek gurultular işitilir. Bu sesler etrafımızdaki insanların kahkaha atmasına sebep olduğu kadar bizi rahatsız da edebilir.

Peki nedir bu mideden gelen sesler? Neden olur? Neden gurulduyoruz?

Mide gurultusunun sebeplerine geçmeden önce ufak bir not ekleyelim. Günlük hayatta "karın guruldaması" olarak da geçen bu durum aslında karında değil, midede gerçekleşir.

Mide (ya da karın) guruldaması nedenleri

Sindirim sistemimiz ağızdan başlayıp bağırsakların ucuna kadar uzanan bir tüp gibidir. Bu mekanik tüpün içerisinde geçen tüm işleyiş kaslar sayesinde olur. Midemiz de hareket ederek yiyecekleri öğüten kaslardan oluşur. Bu kaslar katı, sıvı ne tüketirsek bunları bir mikser gibi karıştırır ve sindirime gönderir. Bu kalp ritmine de benzeyen mide kasılmaları dakikada 3 kere meydana gelir. Ve bu kasılmalar sayesinde yediklerinizle beraber bir miktar hava da bu karışıma dahil olur.

Eğer bir yemeği sindiriyorsak bu kasılmaları çok fazla duymayız. O zaman açken neden midemiz guruldar? Cevabı şöyle: Mideniz boşken kas sistemi refleks olarak buraya kasılmalar gönderir. Hem midede hem de bağırsakta olan bu kasılmalar sindirim sisteminin bir çeşit boşken temizlik yapma şeklidir. Sindirim sisteminiz midenizde ve bağırsaklarınızda öğütülecek herhangi bir şey bulunmadığından emin olarak bu kasılmalara başladığında, içeride havadan başka bir şey olmadığı için yüksek sesle gurultu duyarız.

İşte etrafımızdakilerin "Çok mu acıktın?" sorularına maruz kalmamıza sebep olan sesler böyle oluşur.

Mide guruldamasının diğer sebepleri

Mide guruldaması bağırsakta oluşan zararlı bakterilerin de zaman zaman yol açtığı bir durumdur. Her guruldama açlıktan dolayı olmaz. Çok hızlı yemek yemek, reflü-gastrit gibi mide rahatsızlıkları, gazlı içecekler tüketmek, uykusuzluk ve hatta bazen sinirlilik hali de mide guruldamasına sebep olabilir.

Mide (ya da karın) gurultusu nasıl geçer, nasıl engellenir?

Mide gurultusunu önlemek için birçok yöntem var. İlk olarak mide gurultusunun hiç oluşmaması için hava yutmayı engelleyecek durumlardan kaçınmak gerekiyor. Çok hızlı yemek yer veya su içerseniz çokça da hava yutabilirsiniz, bu yüzden yemekleri yavaş yavaş yemek, suyu da yudumlayarak içmekte fayda var. Gazlı içecekler midenin genişlemesine sebep olur, böylece daha çok hava içeride hareket edebilir, bu da gurultuyua yol açar. Hem sağlıklı kilo kontrolü hem de mide gurultusundan kaçınmak için çok uzun süre aç kalmamak ve azar azar çiğneyerek yemek de bir diğer alınabilecek önlem.

Peki baktınız ki mideniz gurulduyor veya guruldayacağını hissettiniz, o zaman ne yapmalı derseniz, ilk yöntem olarak karnınıza baskı uygulayarak fazla havanın dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Böylece mideniz rahatlayabilir. İkinci yöntem ise çok derin nefes alıp guruldama hissi geçene kadar tutmak. Bu yöntemle de hava aşağı doğru itilecek ve yine gurultudan kaçınmış olacaksınız. Son olarak da gurultunun geldiğini hissettiğinizde aralıklarla çok ufak ufak su yudumlayarak rahatlayabilirsiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

lotuseaster4 Ekim 2016 03:04
artık anlamlı oldu, guruldarken eğleneceğim:
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?