Jöleli Meyve Salatası Tarifi

Şekeri Kendinden Meyveli Tatlılar İçin Baldan Tatlı 4 Öneri

Favorilerime
Ekle

Tüm gün çalıştınız. Trafik bir yandan insanlar diğer yandan alabildiğine yorgun ve mutsuz hissediyorsunuz kendinizi. Yaz da bitiyor, havalar serinlemeye başladı mı ne? Bir an önce eve varmak tek dileğiniz, sevdiğiniz kişi tarafından hazırlanmış mükellef bir sofrayla karşılaşmak, kapanışı en sevdiğiniz tatlıyla yapmak ise rüyalarınızı süslüyor.

Tamam bu kadar yeter, silkelenin en acilinden. Atın üzerinizdeki depresyon kırıntılarını, yaz bitiyorsa sonbahar geliyordur. Güneş, deniz, kum üçlüsü yoksa yağmur, şemsiye, bot üçlüsü başlar. Sinemaya gidilir, çılgınlar gibi patlamış mısır yenilir. İştahlar açılır, tatlıya olan meylimiz artar örneğin.

Artar artmasına da sonrasında tartıya, o da yetmedi spor salonlarına göz kırpılır (Kışt depresyon kıştt, bak yine geldi sağdan sağdan). Hemen asılmasın yüzler, onun da kolayı var. Nefsini köreltecek, tatlı isteğinizi kibarca baskılayacak meyveli tatlı tarifleri işte orada. Gelin onları daha yakından tanıyalım, meyveli tatlı tariflerinin püf noktalarına göz atalım. Korkmadan, usanmadan, yılmadan kaşık kaşık yiyelim.

Takvimlerden haberin var mı: Meyveli tatlı tariflerinde mevsimsellik

Şarkı sözü gibi yazıyor, şimdi ne dedi bu evlat diye düşünmeyin. Şeflerin korkulu rüyası mevsimsellikten bahsediyorum. Konumuz meyve ve onlarla hazırlanan tatlılar olduğundan doğru zamanda doğru meyveyi seçmenin önemini vurgulamak istiyorum.

Ocak ayında taze incirin ana malzeme olduğu bir incirli tart hazırlayabilir misiniz? Hayırrr! Kasım ayında üzerine top top vişnelerin konduğu bir vişneli kek? Yok artık!

Demek ki neymiş? Meyveli tatlılarda lezzete giden ilk adım mevsim meyvelerini tanımaktan geçiyormuş. Şeftali ne zaman bitiyordu diye sorar, sözü peşmelba tatlısına bırakırım.

O meyveler özenle seçilecek o meyveler: Kullanılan malzemelerin tazeliği ve kalitesi

Tüm mutfaklarda yer alır meyveli tatlılar. Kapanış onlarla yapıldığı için akılda kalan, damakta iz bırakan onlar olur genellikle. Elbette yardımcı tatlar, ürünler eşlik eder onlara. Tüm meyveli tatlıların kalorisi düşük olacak diye bir kural yoktur. Olmamalıdır yani. Kimi zaman bir crumble kırığına tutunur erik, olur sana erikli crumble. Bazen mevsim meyveleri birlik olup sokulur bir milföy hamuruna, meyveli milföy pasta olur onun adı. Bazen de jöleli meyve salatası.

Önemli olan kullandığınız meyvelerin taze olmasıdır. Zedeli, fazla yumuşamış ya da tam tersine gerekli olgunluğa ulaşmamış meyveler tatlının tadını bozar, raf ömrünü kısaltır, ağızda kötü bir tat bırakır.

Meyve hafifliği denilen bir şey vardır. Meyveli tatlılar özellikle kırmızı etli ve yağlı yemeklerden sonra tercih edilir. Ağır menülerin vazgeçilmezidir. Bu nedenle bu imaj yanlış bir ürün seçimiyle bertaraf edilmemelidir.

Hazırsanız başlıyoruz: Meyveli tatlılar nasıl hazırlanmalı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Türk mutfağında tatlısı yapılan meyveler mevsime göre değişiklik gösterir. Kış aylarında daha çok ayva, elma, portakal, mandalina, bal kabağı gibi meyveler kullanılır. Yazın renklenir iş.

Kuru meyvelerde çok fazla seçim şansınız yoktur, kuru kayısı ve kuru incir göze çarpanlardır. Erik, hurma ve kuru üzüm gelir ardından.

Pişirme işlemine başlamadan önce meyveler bol suda yıkanmalı, kurulanmalı, ayıklanmalı ve yapım aşamasına göre kesilerek kullanılmalıdır.

Meyveli tatlıların ana malzemesi özenle seçilmiş meyveler olsa da tatlı tarifine önceden göz atılıp toz şeker, su, süt, nişasta, un, vanilya, toz tarçın gibi malzemeler hazır edilmelidir.

Elma tatlısı hazırlayacaksınız örneğin o zaman zedelenmeden temizlenmeli o elmanın içi, çıkartılmalı çekirdekleri. Kararmaması için limon suyuyla ovulmalı iç kısmı.

Ayva tatlısı için ayvalar dikkatli bir şekilde, etli kısımları götürülmeden soyulmalı. Eşit oranda iki parçaya bölünmeli. Limon suyuyla ovulmalı. Çekirdekleri renk ve kıvam vermesi için şerbet karışımında kullanılmalı.

Ah o kabak tatlısı yok mu o kabak tatlısı? Sert ve kalın kabuklu bal kabakları keskin bir bıçakla soyulmalı, orta kısımda kalan çekirdekli yuva iyice temizlenmeli, porsiyonluk dilimlenmeli.

İncir tatlısında kuru incirlerin ezik olmamasına dikkat etmeli.

Fokurdasın tencere, ısınsın fırın: Meyveli tatlılar nasıl pişirilmeli?

Canı ne ki onların? Eğer bir hamurun içine konuk olmuyor, sütlü tatlı tariflerinde arz-ı endam ediyorsa bir meyve bilin ki kısık ateşte pişmeli. Aksi takdirde o lifli yapılarından, sert ve sulu hallerinden kalmazlar. Dişe gelen tatlı mı tatlı meyveler yerine püresini kaşıklarsınız.

Madem girdik özele, biraz tek tek ele alalım onları.

Eğer bir meyve salatası hazırlıyorsanız bekletmeyin doğranmış meyveleri, kararmamaları için asit içeren bir meyve suyuyla (limon ya da portakal suyu) karıştırın.

Karpuz pasta yapımında karpuzun çekirdeklerini mümkün olduğunca ayıklayın. Kremayı sulandırmaması için tüm yüzeyini kağıt havlu yardımıyla kurulayın.

Narlı zerde, elmasiye gibi pelte kıvamlı tatlıları sürekli karıştırarak pişirin.

Bal kabağı gibi sert yapılı meyveleri (hatırlayın sulu olması gerektiği için reçeli de böyle hazırlıyoruz) kendi suyunu salması için bir gece önceden şekere basın, kısık ateşte pişirin.

Kuru meyvelerden kek ya da tatlı yapacaksanız yumuşaması için önceden ılık suda bekletin onları.

Narlı Muhallebi Tarifi

Narlı Muhallebi Tarifi

Ve gününüzü bir parça daha tatlandırmak için tahin, pekmez, dondurma, fındık, fıstık, kaymak gibi güzellerle şımartarak servis yapın onları. Ağzınız sağlıkla tatlansın ki çevrenizdeki insanları da mutlu edebilin. Bir tatlı saatinin daha sonuna geldik, afiyet olsun


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

essuffe18 Ekim 2016 21:59
hepsi.. baya iyi.tebrikler.????????
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?