restoran-menu-hileleri

Restoranların Bir Güzel "Sunduğu" 10 Akıllıca Menü Hilesi

Favorilerime
Ekle

Yemek.com olarak süpermarketlerin ve fast food restoranlarının hilelerini gün yüzüne çıkarmış, adeta bir Uğur Dündar Arena'sı gibi gözler önüne sermiştik. Gün geçmiyor ki yeni bir bölümle karşınıza çıkmayalım.

Neden çıkmayalım canım? Çıkarız tabii ki.

Sıra geldi her zaman gittiğimiz, gidip de sevdiğimiz, bazen sevmediğimiz o restoranların menülerinde yatan ve akıllara durgunluk veren hilelerine. Yani restoranların menü hilelerine.

Siz siz olun, masaya oturduğunuzda bu hileleri bilin ve ona göre hareket edin. Kanmayın, kanmayın.

En yüksek fiyatlı yiyecekler ilk ve son sayfadadır

Bunun nedenini açıklamak için size çok önemli bir detay verelim. Yapılan araştırmalara göre müşterilerin bir menüyü baştan sona okuması gibi bir olay yok. Bunun yerine yaklaşık 100 saniye içerisinde göz gezdirip menüyü tanımaya çalışıyor.

Bu nedenle en çok dikkatlerini çeken sayfa da ilk ve son sayfa oluyor. Şimdi her şey daha anlaşılır hale geldi.

Sağ kolondaki yiyecekler daima daha yüksek fiyata sahiptir

Detaylı bir şekilde ve akıllıca organize edilmiş bir menüyle karşı karşıyaysanız, okuma yönününüz ve menüyü tutma şekliniz doğrultusunda en pahalı ürünlerin sağ bölüme yerleştiğini de görebilirsiniz.

Burada öne çıkan özellik ise daha okunaklı bir yazıyla yazılmasıdır. Yani isteseniz de istemeseniz de soldan sağa okuma yönünde sağ tarafta gözünüzün en son gördüğü şey o pahalı üründür. Ancak fiyatlara dair hinlikler yok mu? Var tabii.

Fiyatların yanlarına para birimleri yazılmaz

Çünkü para birimi müşteride bir korku yaratabilir. Örneğin "Deniz Mahsulü Salata - 25" yazıldığında gözünüzün ilk anda fiyat meselesine takılma ihtimali çok düşüktür. Ancak yanına kocaman bir "TL" geldiğinde her şey farklılaşır.

"Bir salataya 25 TL verilir mi canım?" düşüncesine sokmamak ve hatta sizi o kısımlara hiç karıştırmamak için fiyatlara daha küçük yazdıkları da olur. Yani siz o fiyatları görmeyin, parayı seve seve verin diye hep bunlar.

Daha ucuzmuş hissi veren fiyatlandırmalar yapılır

Bunun ne demek olduğunu aslında hepimiz biliyoruz. Marketlerde gördüğümüz 0.99 kuruşluk pay, restoranların da vazgeçemediği hilelerden bir tanesidir. Hatta restoranlarda bu sayıların varyasyonlarını da görebilirsiniz.

Örneğin: Zarzuella 32,77. Nereden çıktı şimdi o 0.77 kuruş? Ödemek isteseniz ödeyemezsiniz. Siz ödemeyi yaparken bu kuruşçuklar hesabınıza ekstra olarak yansır. Toplanmadan önce çok basit bir detaymış gibi görünen kuruşlar hesap geldiğinde ekstra 10 TL ödemenize bile neden olabilir. E tabii ki yukarı doğru yuvarlama işlemini de unutmayalım.

49.35 TL gelen hesap için sizden alınacak ücret ya 49.50 TL ya da 50 TL'dir.

Hiç görmeyin diye fiyatlar bazen hiç yazılmaz

Tüm bunların yanı sıra bazen restoran menülerinde fiyatlandırmanın "f"sini görmezsiniz. Bunun nedeni sizi tamamen fiyat sisteminden uzaklaştırmak ve fiyatı düşündürmemek üzerinedir. Bunun yerine yemek isimleriyle ilginizi çekmek, yemek özellikleriyle aklınızda yer etmek isterler.

Menünün önemli noktalarına dikkat çekmek için kutular kullanılır

Bahsettiğimiz kutular; bir çerçeve gibi olduğunu fark edeceğiniz, özellikle menünün farklı noktalarında yer alan ayrıntılardır. Restoranın en çok satmak istediği ürünler genelde bu kutucukların içinde yer alır.

Bunun nedeni ise siz menüye bakarken o ürünün gerçekten çok özel olduğunu hissettirmeye çalışmak, diğer yemeklerden ayrı tutulduğunu göstermek ve maalesef ki gözlerinizi şıp diye o yöne çekmek. Bu kutucukların içinde aynı zamanda indirimli olarak görünen ancak aslında hiç de indirimli olmayan yemekler de yer alır.

Canlı renk kullanımlarıyla duygularınızı etkiler

Daha önce renklerin kullanımının ne kadar önemli olduğunu fast food restoranlarında anlatmıştık hatırlarsanız. Kırmızı rengin açlığı desteklemesi nedeniyle her yerin neredeyse kırmızı olduğunu da söylemiştik. Tıpkı bu mantıkla restoran menüleri de renklerin hakim olduğu şekilde hazırlanır.

Böylece renklerin samimiyeti hem satın alma ihtimalinizi artırır hem de açlığınızı tetikleyerek üzerinizde bir nevi oyun oynar. Kullanılan renkler aynı zamanda dikkat çekmek istedikleri noktalarda yoğunlaşır.

Satın almayı artırmak için bol bol görsel kullanılır

Görsel hafızanızda oyunlar oynamak ve sizi satın almaya bir adım daha yaklaştırmak adına menünün muhtelif noktalarında fotoğraflar kullanırlar. Yapılan bir araştırmaya göre menüsünde fotoğraf bulunan restoranlarda ürün sipariş etme oranı %37 artmaktaymış.

Örneğin steakhouse restoranları, menülerinde yer alan ve en değerli olan yiyeceklerini fotoğraflayıp menüye eklerler. Bazı restoranlarda ise fotoğraflar yerine küçük ilüstrasyonlar görürsünüz. Bu ilüstrasyonlar da fotoğrafın yarattığı algıyı üzerinizde yaratmaya yarar.

Açıklayıcı bir dil kullanılır ve müşteriler yiyeceklere aşina hale gelir

Menüyü açtınız ve karşınızda yiyebileceğiniz yemekler duruyor. Yemeklerin altlarında ise o yemeğin en önemli özellikleri yazıyor. Örneğin: Özel lav taşının içinde servis edilen, peynir sosuyla lezzetlenen sebzeli şaşlık.

O anda tav olursunuz bu anlatıma. Çünkü bilirsiniz ki size gelecek olan yemek de işte böyle kaliteli bir şey olacaktır. Genellikle menülerinde yazan tüm standartlara uyar restoranlar ama bu cümleleri oraya yazmalarının nedeni sizin o yemeğe verdiğiniz değere ve dolaylı olarak paraya herhangi bir şekilde olumsuz bakmamanız. Yani gözünüzü kapatıp fiyatını düşünmeden çok özel bir yemek yiyeceğiniz için o yemeği beklemeniz.

Yemeklere özel isim verilerek bir yakınlık bağı kurulur

behance

behance

Tam olarak bahsettiğimiz şeyler "Şefin Spesyali" gibi isimlerle anılan, hatta bazen o restorana özel olarak farklı bir isim alan yemekler. Tıpkı açıklayıcı bir dille menüyü süslemek gibi bu yemeklere isim vererek o yemekleri daha "spesyal" hale getirmek isterler.

Artık menülere bakarken farklı bir gözle bakmanız gerekiyor. Çünkü hilelerin hepsini öğrendiniz.

Peki sizin gözünüze takılan "garip" bir şeyler var mıdır? "Bunlar bizi mi yiyor?" dediğiniz o hileler nelerdir?


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?