Lohusa Ne Yapmalı

Yeni Anne Olacaklar Onu Yakından Tanımalı: Lohusalık Nedir?

Favorilerime
Ekle

Lohusa ve lohusalık nedir sorusunun cevabı, doğumla birlikte başlayan ve kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak 6 hafta süren bir değişim süreci olarak tanımlanabilir.

Aylar süren gebelik döneminde vücut büyük bir değişim yaşar. Kadınlar bu dönemde hem fiziksel, hem de hormonal olarak aslında başka birine dönüşür. Lohusa dönemi ile birlikte her şey eski halini almaya başlar. Organların ve vücut sisteminin işleyişi gebelik öncesindeki haline geri döner. Bir tür nekahat dönemi olarak da değerlendirilebilecek bu sürecin zor tarafları olsa da lohusalık sonsuza kadar sürmeyen bir süreçtir.

Lohusa nedir, lohusalık nedir, lohusa dönemi ne kadar sürer, lohusalık ne zaman biter gibi sorular bugüne dek sizin de aklınızı kurcaladıysa buyurun lohusalık ile ilgili bilmeniz gerekenleri tek tek anlatıyoruz.

İçindekiler

  • Lohusalık nedir, ne kadar sürer?

Lohusalık Nedir

Lohusalık, bir kadının doğumdan sonra vücudunun ve duygusal durumunun yeniden normale dönme sürecidir. Bu dönem, genellikle doğumdan sonraki ilk altı haftayı içerir, ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir. Lohusalık süreci, hem fiziksel hem de duygusal değişiklikleri içerir.

Fiziksel olarak, doğumdan sonra rahim, plasent'nın ayrılmasının ardından iyileşme sürecine girer. Vücut, hamilelik sırasında değişen hormonal seviyeleri normale döndürmeye çalışır. Bu süreçte, lohusanın vücudu loğusa kanaması adı verilen postpartum kanama ile temizlenir.

Duygusal olarak, lohusalık süreci genellikle karmaşık ve çeşitli duygusal değişimleri içerir. Yeni anneler, bebeğiyle bağ kurma, annelik rollerine alışma, uyku eksikliği gibi faktörlere bağlı olarak çeşitli duygusal tepkiler yaşayabilir. Bu dönemde hormonal değişiklikler, doğum sonrası depresyon gibi durumları tetikleyebilir.

  • Lohusalıkta ne yapılmalı?

Lohusa Ne Yapmalı

Gebelik süreci gibi lohusalık da hassasiyet ve dikkat isteyen bir süreçtir. Özellikle vücudun enfeksiyona açık hale gelmesi nedeniyle hijyen konusunda bu dönemde özenli olmak gerekir. Bu süreçte beslenmede protein alımına, taze sebze ve meyve tüketimine ve lifli gıda alımına ağırlık verilmelidir. Normal doğumun hemen ardından duş alınabilir, sezaryen doğumda ise 2 gün sonra anne, ayakta duş alabilir ancak vajinal bölgenin yıkanması sakıncalıdır. Lohusaların her gün ılık suyla duş alması önerilir. Küvet banyosu içinse doğumun üzerinden 45 gün geçmesini beklemek gerekir. Banyonun ardından giyilecek çamaşır ve kıyafetlerin ütülenmiş olması da son derece önemlidir.

Lohusalık dönemindeki annenin dinlenmesi gerekir ancak devamlı yatak istirahati de bir süre sonra faydalı olmak yerine anneye zarar vermeye başlayabilir. Ev içinde kısa süre yürümek, basit ev işleri yapmak hem kas iskelet sistemine ve kan dolaşımına yardımcı olur, hem de kişinin özgüvenini kaybetmemesi açısından ruh haline fayda sağlar. Doğumun hemen ardından yapılan karın masajı rahmin toparlanıp küçülmesine ve eski haline dönmesine yardımcı olur ancak bu masaja uzun süre devam edilmemelidir. Sezaryen doğumlarda karın masajı biraz ağrılı olabilir.

  • Lohusalık depresyonu nedir?

Lohusa depresyonu

Önce hamilelik ve ardından doğumla birlikte yaşanan bedensel değişim süreci annenin psikolojik durumuna da yansır. Lohusalıkta en belirgin duygusal tepki ağlama istediğidir. Kişi hiçbir sebep yokken ağlamak isteyebilir. Bu atak anlarında kendini sıkmak yerine ağlayıp rahatlamak en doğrusu olacaktır. Ağlama isteğine eşlik eden endişeli ruh hali, ani duygusal değişimler, değersizlik hisleri, korku ve kaygıda artış ile alınganlık her ne kadar zorlayıcı olsa da aslında sürecin doğru işlediğinin de bir göstergesidir.

Bu süreçte anne sütünün kalitesini artıran lohusa şerbeti içmek, annenin ruh haline de olumlu etki yapacaktır. İçindeki baharatlarla anneyi rahatlatan lohusa şerbeti, sıcak yaz günlerinde soğuk, kışın ise sıcak olarak servis edilmelidir. İştah açıcı özelliğiyle bu şerbet annelerin beslenmesine de katkı sağlar.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?