yemekresimli

Kocaeli'de Sadece Pişmaniye Yapılmadığının Kanıtı 10 Nefis Lezzet

Favorilerime
Ekle

İki isimle andığımız şehirler arasında Sakarya - Adapazarı ile yakınlığı nedeniyle sürekli karıştırılan şehirlerden olan Kocaeli - İzmit, ülkemizin en kalabalık, bir o kadar da kendine has yerlerinden.

Özellikle gençler arasında oldukça popüler olan "İzmitçe"siyle bildiğimiz bu şahane şehir, sıcakkanlı insanları, doğal ve kültürel güzellikleri yetmezmiş gibi bir de o çok meşhur pişmaniyesiyle aklımızda elbette.

Ama sadece bu kadar mı bu koskoca şehrin meşhur lezzetleri? Elbette değil. Çünkü kent merkezi olan İzmit'ten şehrin en küçük köyüne dek her yerde kendini gösteren kültürel çeşitlilik yemek kültürüne de yansımış ve birbirinden nefis yemekler sofraların baş köşelerine oturur olmuş.

E hadi o zaman Kocaeli'ye yolu düşecek olanlara ilham, memleketinden ayrı düşenlere özlem, orada yaşamaya devam edenlere ise mutluluk yaşatacak meşhur yemeklerine uzanalım şimdi.

Okuduktan sonra Kocaeli'ye doğru gurmelere layık bir hafta sonu kaçamağı yapmak isteyebilirsiniz, bizden söylemesi. Dönmeden önce kutu kutu pişmaniye alıp sevdiklerinize getirmeyi de unutmayın tabii.

Küçük bir not: "Aslında şöyle bir yemeğimiz de var, onu da bu listeye eklesek ya!" dediğiniz bir yemek varsa bize mutlaka yorum olarak yazın, hatta tarifini ve ağız sulandıran fotoğraflarını da gönderin. Listemizi birlikte güncel tutalım.

Buyurun sofraya: Umaç çorbası

Mutfağın olmazsa olmazlarından unun başrolde yer aldığı umaç çorbası, yağ, toz biber ve tuzdan oluşan karışımla bir araya gelince bir harika oluyor. Az malzemeyle hazırlanan her yemeğin daha çok ustalık gerektirdiğinin kanıtı nefis çorba, özellikle soğuk kış günlerinin bir numaralı tercihine dönüşüveriyor.

Krep mi, akıtma mı: Cızlama

Günün her saati tatlı ve tuzlu lezzetlerle bir arada yemeğe alışık olduğumuz krep ya da akıtmalar söz konusu Kocaeli olduğunda yine başka bir nefis oluyor. Çünkü içerisine konulan maya sayesinde bildiğimiz tüm krep ya da akıtmalardan pofuduk bir hal alıyor. Hele bir de sacda pişirildiyse değmeyin keyfimize.

Kaymak gibi: Ciğceli kavurma

Bulgur ya da pirinç pilavının üzerine kuşbaşı doğranıp kavrulmuş misler gibi etler geliyor, zaten bu bile şahane bir lezzetken Kocaeli farkı kendini gösteriyor ve etlerin üzerine misler gibi süt kaymağı geliyor. Süt kaymağına "ciğce" dendiği için de bu nefis yemeğin adı ciğceli kavurma oluyor.

Not: Ciğceli kavurmanın gözlere şenlik, aslına uygun bir fotoğrafını bulamadığımız için görsel temsilidir. Sizin nefis bir ciğceli kavurma fotoğrafınız varsa bekleriz.

Şekliyle fark yaratır: Değirmendere fındığı

Gölcük belediyesi'ne bağlı eski bir belde olan Değirmendere'de yetiştirilen bu fındıkların bildiğimiz diğer fındıklardan en önemli farklı şekli aslında. Çünkü bu fındık, daha çok dikdörtgen şekline benzer, sivri ve yassı bir yapıya sahip. Özellikle sütlü tatlıların üzerinde uzun ince kesilerek konulanı merak uyandırır, mutlu eder.

Bu en bilinmeyeni olabilir: Mancar yemeği (Çiçekli mancar)

Hodan ve kaldirik otu olarak da bilinen mancardan yapılan bu yemek, biraz emek istiyor. Çünkü yemeği pişirmeye başlamadan önce mancarları ayıklayıp yaklaşık 2 saat kadar soğuk suda bekletmek gerekiyor. Ardından sudan alınıp kısık ateşte haşlanan mancarlar, kavrulmuş soğanla bir araya gelip pişmeye devam ediyor. İçine isteğe göre domates ve bulgur gibi lezzetler de ekleniyor.

Hazır mancarı öğrenmişken: Mancarlı kandıra pidesi

Mancar otu Kocaeli'de sadece yemeği yapılan değil aynı zamanda pide gibi hamur işlerinde kullanılan nefis bir lezzet. Tadı ıspanaklı pideleri andırsa da şehrin önemli ilçelerinden olan Kandıra'da özellikle eski zamanlarda yapılan mancarlı pide oldukça önemli. Ama ne yazık ki ilçede gün geçtikçe mancarlı pide kültürü azalıyor.

Bildiğiniz tüm kirazları unutun: Yarımca kirazı

Napolyon kirazı ya da Hacı Abdullah kirazı olarak da anılan Yarımca kirazı, özellikle Kocaeli'nin Körfez ilçesiyle özdeşleşmiş durumda. Bildiğimiz kirazlardan daha iri, daha parlak kabuklu ve sulu olmasıyla ayrılan kirazın koyu rengi de insanı görür görmez cezbeden türden.

Bir çeşit sos, en güzel sos: Dartı

Kocaelililerin evde yapmaktan ve kahvaltıdan akşam yemeğine her öğün yemekten asla bıkmayacağı lezzetlerden olan dartı, yapımı zor gibi gözükse de aslında evde kolayca yapılıp afiyetle tüketilebilecek en güzel soslardan.

Kaynatılmadan öylece bekletilen sütün bir süre sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınıp bir tencerede biriktiriliyor. Ardından tencerede biriktirilen bu tabaka kısık ateşte hafif kırmızılaşana dek kaynatılıyor. Koyulaşınca bir kaba alınıp donması bekleniyor. Yağlı tarafı üst kısımda, tortu denebilecek kısmı ise alt tarafta kalan bu lezzet, hazır olduğunda ister kahvaltıda sadece bir ekmekle bile ister de makarna sosu olarak kullanılabiliyor. Şehrin önemli lezzetlerinden tavuklu keşkeğe de ayrı bir lezzet kattığını söylemeden olmaz tabii.

Kaşıklar hazır: Kandıra yoğurdu

Kandıra yoğurdunun alametifarikası içinde bol miktarda manda sütü kullanılıyor olması. Yaklaşık üçte ikisi manda, üçte biri inek sütünden oluşan bu nefis yoğurt, kalaylı bakır kaplarda yapılıyor olmasıyla da diğer yoğurtlardan ayrılıyor. Yolunuz Kocaeli Kandıra'ya düşerse gerçek bir Kandıra yoğurdunun tadına bakmadan dönmeyin deriz. Daha ilk kaşıkta ne kadar doğru bir karar aldığınızı fark edeceksiniz zaten.

Olmasa eksik kalır: Pişmaniye

bogazicipismaniye

bogazicipismaniye

Şehirler arası yolculuklarda mutlaka karşımıza çıkıveren lezzetlerden olan Kocaeli pişmaniyesi, tel helva olarak da bilinen nefis bir lezzet. Kocaeli'ye has olarak bilinmesinin nedeni de onu ilk kez Kandıralı bir usta olan Hayri Usta'nın yapmış olması. Tatlı ama bir o kadar da hafif pişmaniyeler için başta Hayri Usta olmak üzere tüm Kocaelililere ne kadar teşekkür etsek az, ellerinize sağlık güzel insanlar!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Nilbelkıs Saglam3 Kasım 2018 15:51
Çok güzel! :3
Yanıtla
Ece Yüksel31 Ocak 2017 16:47
Pofuduk İzmit simidi ve Değirmendere'nin çavuş üzümü de meşhurlardan ????
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?