foodnet

Pek Önemli: Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir, Nasıl Seçilir?

Favorilerime
Ekle

Plastik, cam ve ahşap... Kesme tahtası dünyasında en basitçe ulaşabileceğimiz üç bileşen. Üçünün de birbirinden iyi yönleri varken bir de kötü yönleri var.

Şimdiye kadar bildiklerinizi unutun çünkü söylediklerimizle evdeki plastik kesme tahtanızla barışabilir, ahşap tahtanızla harika bir yemek yapabilirsiniz. Kesme tahtası nasıl temizlenir diye siz sorun, biz söyleyelim. O kesme tahtalarını nasıl alalım diye sorun, yine cevaplayalım.

Açık oturumdan en karlı siz çıkın (Bu kısmı TV reklamı ses tonuyla okuyunuz.)

İlk soru: Hangi boyda kesme tahtası satın almalıyım?

Evde yemek yapma sıklığına, yemek alışkanlığınıza göre değişiklik gösteren bir cevap vermemiz gerekmekte size. Eğer kendinize çok fazla vakit ayıramıyorsanız ve daha küçük öğünlerle besleniyorsanız küçük tahta, çekirdek aileyseniz ve günde en az 2 evde yeniyorsa orta boy tahta, daha büyük bir aileyseniz ya da daha gösterişli yemekler hazırlıyorsanız büyük boy tahta satın almalısınız.

Dikkat edelim: Tüm bunların yanı sıra ne olursa olsun boyut, ağırlık ve kullanış açısından orta boy tahtayı tercih edebilirsiniz. İlk tercihiniz haline gelebilir.

İkinci soru: Ahşap mı, plastik mi, cam mı?

Her bir kesme tahtasının birbirinden farklı olumlu ve olumsuz yönleri mevcut. Bu yüzden ön yargılarınızı yıkmanın vakti geliyor. Daha önce de sizler için "Doğru Olduğuna İnandığınız Ancak Çok Yanlış Olan 16 Efsane" yazımızda ahşap kesme tahtasıyla alakalı bir bilgi vermiştik. Yeniden hatırlayalım.

Ahşap tahta: Belki de dünya üzerinde en çok kullanılan kesme tahtasıdır. Buna rağmen kendisine karşı geliştirilen bir hassasiyet mevcuttur. Bu da üzerindeki çiziklerin mikrobik olabilme ihtimalidir. Aslında tamamen doğru. Ahşap kesme tahtaları bıçakların açtıkları çizgiler nedeniyle aralarında bakteri üremeye açık hale gelirler. Ancak, diğer tüm kesme tahtalarının yanında bıçağın formunu koruyan, kesme işlemini kolaylaştıran, kayarak vakit kaybettirmeyen tek tahtadır.

Plastik tahta: Tıpkı ahşap kesme tahtasında olduğu gibi plastik tahta için de en önemli sorun çiziklerin oluşmasıdır. Hatta plastik kesme tahtasındaki çizikler bazen yolculuğu yemeklerde sonlandırır. Özellikle tahtayı yukarıdan tutup üzerini bıçakla sıyırdığınız zamanlarda plastik parçalarının düşmesi muhtemeldir. Plastik tahta en fazla kullanılan tahtalardan birisi olmasına rağmen birlikte o da bakteriyeldir ancak bulaşık makinesinde yıkanabildiği için bir adım öndedir.

Cam tahta: En sağlıklı tahta olduğunu çok iyi biliyoruz. Çünkü üzerinde herhangi bir çizilme olması neredeyse imkansız. Eğer çizikse o cam çoktan kırılmıştır ve atılma vakti gelmiştir. Ancak camın çok önemli olumsuz bir tarafı vardır. Bıçaklarınızı köreltir ve kesme kabiliyetinizi engeller. Her bıçak darbeniz, yumuşatılamayan bir alanda bıçağınızın kötüleşmesine, yüksek oranda ses çıkmasına neden olur. Aynı zamanda bir alana tutunma bazında plastik ve tahtadan daha kötüdür.

Üçüncü soru: Peki o zaman hangisini seçeyim?

Bu yarışta galip gelen, eğer profesyonel mutfaklardaki gibi çok kalın plastik tahtalar kullanamıyorsanız tahta oluyor. Ancak alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyenler olabilir. Örneğin plastik kesme tahtası kullanıp oldukça rahat hareket eden ya da cam tahtanın çıkardığı sese alışmış olan.

Bu noktada çok çok çok dikkat edilmesi gereken bir nokta var: kesme tahtalarının temizlenmesi.

Kesme tahtası nasıl temizlenir? Bu da son sorum

youtube

youtube

Kesme tahtası temizleme konusunda öncelikle aklınızda olması gereken 3 ana konu mevcut.

Bunlardan ilki, kesme işlemini gerçekleştirdikten hemen sonra tahtanızı mutlaka sudan geçirmeniz ve var olan kalıntıları en kısa sürede yok etmeniz.

İkincisi kesme tahtanızın ana temizliğini yaptıktan sonra ıslak bırakmamanız. Bu da bakteri oluşumunu engellemek için yapabileceğiniz en basit işlem.

Son olarak en az seviyede temas sağlayın. Yani yıkayıp kaldırdığınız kesme tahtanızı tekrar yatay bir şekilde herhangi bir yerde bekletmeyin. Örneğin temiz bir noktaya asın ya da diklemesine, en az teması sağlayacağınız şekilde yerleştirin.

Şimdi evde hazırlayabileceğiniz ve üç tip kesme tahtası için de kullanabileceğiniz temizlik karışımlarına geçelim.

Oksijenli suyla temizleme: Tüm kesme tahtalarında uygulayabileceğiniz ve oldukça ucuza mal edebileceğiniz bir temizleme yöntemi. Islattığınız ve kabasını aldığınız tahtaların üzerine oksijenli su dökün ve sünger yardımıyla suyu yayın. 2-3 dakika bekleyin ve yıkayın.

Karbonatla temizleme: Kesme tahtasını iyice kurulayın. Üzerine bir yemek kaşığı karbonatı serpiştirerek dökün. Sıcak suya batırdığınız sünger yardımıyla tahtayı tamamen silin. Gerektiğinde iki ya da üç kez bu işlemi tekrarlayın.

Sirkeyle temizleme: Bir sprey şişesinin içine yarım bardak elma sirkesi koyun. Ardından tahtaya sprey olarak sıkın. Tahtadaki kokuların gitmesini böylece sağlamış olacaksınız.

Zımpara ile temizleme: Kolay bir yöntem olmasa da çiziklerden kurtarmanın en iyi yöntemi zımparalamak olacaktır. Bunun için yukarıdaki herhangi bir temizleme yöntemini seçin ve ardından ince zımparayla üst yüzeyini düzleşene kadar zımparalayın.

Bol sağlıklı günler.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?