Kefirin Faydaları

Bağırsakların En İyi Dostu Kefir Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Tüm dünya genelinde yükselen bir trend olan ve insanların daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olan organik yaşamda şimdiye kadar pek çok besinle karşılaştık. Adını daha önce duymadığımız amarantlar, neredeyse bulgur kadar popüler olup birçok tarifimizin içerisinde de kullanılan kinoa, sabah kahvaltılarının aranan lezzetine dönüşen avokado, klasik patatesin tahtını sallamaya niyetlenen tatlı patates ve daha niceleri... Ama bunlardan farklı olarak sağlıklı yaşam trendiyle birlikte popülerleşse de aslında çok uzun zamandır bizimle olan bir isim var. O isim kefir!

Özellikle çocukken bizi içirilmeye çalışıldığında uzak durduğumuz kefirlerin tarihi Kuzey Kafkasya'ya ve onlarca yıl öncesine kadar dayanıyor. Özellikle market reyonlarında sıkça görülmeye başladıktan sonra evde en doğal ve lezzetlisini yapma arayışına koyulanlarımız çok oldu. Bu yolda onlara bildiklerimizi aktarmak boynumuzun borcu. Karşınızda tüm yönleriyle kefir nedir ve kefir nasıl yapılır gibi sorularınızın cevabı!

Hadi o zaman kefirle Kafkas yolculuğu başlasın!

İçindekiler

  • Kefir nedir?

null

''Kefir nedir?'' sorunuzun yanıtını vererek anlatmaya başlayalım. Kefir; inek, keçi ya da koyun sütünün kefir mayasıyla mayalanması sonucu ortaya çıkan ekşimtırak içecektir. Tarihi de çok eskilere, Kafkas Dağları’nda yaşayan Türklere dayanan ve geçmiş zamanlarda kapının yanına bir deri içinde asılarak evden çıkanlara içirilir, onlara sağlık verirmiş. Mayalanmasını sağlayan ve karnabahara benzeyen laktik asit bakterisi, maya, protein ve şekerin bir araya geldiği özel maya ile elde ediliyor.

İçindeki B12 vitamini ve yapıldığı süte göre rengi değişiklik gösteren kefirin hazırlanabilmesi için sabır gereklidir. Günlük hayatımızda süpermarketlerden alabileceğimiz kefiri evde yapmak istediğimizde hem içindeki malzemeleri tedarik etmemiz hem de mayalanmasına uygun olacak şekilde bir ortam sağlamamız gerekir.

Sütün içinde durdukça büyüyen kefir tanecikleri, bir sonraki kullanım için de saklayabileceğimiz tanecikler haline gelir. Kefiri bu kadar yakından tanımışken yapmamak olmaz.

  • Kefir nasıl yapılır?

Kefir Nasıl Yapılır

Kefiri yapmak gerçekten tecrübe ve zaman isteyen bir şey. Öncelikle yanlış yapmayı göze almamız gerekiyor. Nasıl ki evde yoğurt yaparken ilk seferde tutturma ihtimalimiz düşüktür, kefir de aynı şekilde ilk seferde mükemmel yapılabilmesi hiç de kolay değil. Ancak aşağıda sizlere anlatacağımız yöntemlerle ilk seferde tutturma şansınızı da yükseltiyoruz.

  • Kefir mayasıyla kefir nasıl yapılır?

Hazır satılan kefir mayalarıyla kefir hazırlamak gayet mümkün. Bunları nasıl yapacağım diye soranlarınız olursa biz size tüm detaylarını veriyoruz. Hadi başlayalım.

Kefir için malzemeler:

  • Plastik süzgeç
  • Tahta kaşık
  • Cam kavanoz
  • Süt 
  • Kefir mayası


Kefir nasıl yapılır?

  • İlk olarak çiğ sütümüzü satın alıyoruz. Bu sütün kutu süt olmamasına dikkat edeceğiz çünkü pastörize süt, beklediğimiz kefiri yaratmayacaktır. Sütümüz tamamen çiğ ve hatta mümkünse yeni sağılmış olmalı. Ancak büyük şehirlerde yaşayanlar için taze süt bulmak zor olabileceği için cam şişelerde satılan günlük süt kullanabiliriz.
  • Sütün sıcaklığının oda sıcaklığında olduğunu kontrol ediyoruz. Eğer 25 derecenin üzerinde mayalamaya çalışırsak beklediğimiz sonucu alamayız. Sütümüz soğuksa oda sıcaklığına gelene kadar başında beklememize gerek yok, mayalanma işlemi oda sıcaklığında hemen başlayıveriyor.
  • Daha önceden temin ettiğimiz kefir mayasını yani kefir taneciklerini içinde bulunduğu süt ya da sudan tahta kaşık yardımıyla süzerek alıyoruz. Oda sıcaklığına gelmiş olan sütümüzün içine yavaşça bırakıyoruz.
  • Kavanozumuzun kapağını kapatarak süt ve kefir taneciklerinin mayalanması için onlara bir şans veriyoruz. 1 litre süt için kullanmamız gereken kefir taneciği oranı 1 ceviz tanesi kadar diyebiliriz.
  • Kefirin mayalanma işlemi 8 ile 24 saat arasında değişir. Aralarda kontrol ederek herhangi bir pürüz olmadığına bakmamız gerekiyor. Daha yoğun bir kıvam istiyorsak 48 saatlik bekleme süresini de gerçekleştirebiliriz. Kefirin hazır olup olmadığını anlamak için cam kavanozumuzun dışından baktığımızda kesilmiş süt kıvamını görmemiz gerekiyor. İşte o zaman kefirimiz hazır demektir.

Detaylı kefir yapımı tarifi için sizi şuradan alalım: Ev yapımı kefir tarifi

  • Kefir mayası nasıl saklanır? Doğal kefir mayasıyla kefir nasıl yapılır?

Zaman geçtikten sonra kefirimizi süzerek kefir taneleri süzgeçte kalacak şekilde kavanozumuza ya da şişemize alıyoruz.

Elimizdeki kefir mayasıyla hemen yeniden kefir yapmak istiyorsak taze süte atmamız yeterli. Biraz bekletip sonra kullanmak istiyorsak su ya da sütle doldurulmuş bir kaba kefir tanelerini bırakmamız yeterli olacaktır. Kefir taneciklerimizi 10 gün dolapta bu şekilde bekletebiliriz.

Süzdüğümüz kefiri içmek için buzdolabında saklayabiliriz. 2 ya da 3 gün içinde tüketilmesi çok daha iyi olacaktır. Zamanla çoğalan kefirlerimizi arkadaşlarımızla paylaşmayı unutmayalım ki sağlıklı yaşam zincirimiz biz ve çevremizdekilerle birlikte devam etsin.

  • Kefirin faydaları nelerdir?

Kefirin Faydaları

Uzun yaşamanın sırrı demiştik kefir için. Aslında bunu söylemekte haklı olduğumuzu ortaya koyan özellikleri var kefirin.

Kefirin faydaları saymakla bitmiyor ancak biz saymayı deneyelim:

  • Sindirime yardımcı olan bakteriler nedeniyle sindirim düzenleyici ve hızlandırıcıdır, hazımsızlık ve kabızlık sorunlarına iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek, mikropların temizlenmesine ve daha sağlıklı mevsim geçişleri yaşamamıza yardımcı olur. Kalsiyum ve magnezyum içeriğiyle kemik sağlığını korur, menopoz öncesi ve sonrasında kemik kaybını engeller.
  • Günlük A vitamini ihtiyacının %10’unu, kalsiyum ihtiyacının %30’unu, C vitamini ihtiyacının %4’ünü karşılar.
  • Vücuttaki fazla tuzun atılmasına yardımcı olur, detoks konusunda etkilidir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kolestrolü dengelemede etkilidir. Kalp sağlığı konusunda kanıtlanmış olumlu etkileri vardır, karaciğer için faydalı olarak bilinir.

Kısacası, kefir giren eve doktor girmese yeridir.

Önemli Uyarı

Evde yapmak istediğiniz yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünlerini hazırlarken güvenilir, sağlıklı, taze ve temiz içerikli olduğuna emin olduğunuz yerlerden çiğ süt temin etmeye özen gösterin. Eğer böyle bir süte erişiminiz yoksa ya da o sütlerin tazeliğinden ve güvenliğinden emin değilseniz bu ürünleri hazırlarken taze günlük süt veya pastörize süt kullanabilirsiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

dizi haberleri20 Aralık 2014 00:33
tadı nasıl acaba çok merak ediyorum
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?