karpuzu-6-ay-saklama-yontemi-one-cikan

Kışın da Yenir: Karpuzu 6 Ay Bozulmadan Sakladığı İddia Edilen Sıra Dışı Yöntem

Favorilerime
Ekle

Hani bazı meyve-sebzeler vardır, "Keşke her mevsim olsa, her an yiyebilsek" dedirtir. İşte bugün karpuz için aklından bu düşünceleri geçirenlere nefis bir haber vereceğiz.

Müjdemizi isteriz, artık kışın karpuz yiyebilirsiniz!

"Böyle bir şey nasıl mümkün olabilir ya?" dediğinizi duyar gibiyiz. Ama yanlış okumadınız, gerçekten kışın karpuz yeme ihtimalinizin çokça yüksek olduğundan söz ediyoruz.

Hindistan'da bulunan ve uygulandığında olumlu sonuçlar alınan bir yöntemden söz edeceğiz şimdi. Üstelik karpuzu 6 aya kadar bozulmadan saklamayı vadeden bir yöntem.

Ayrıntıları için buyurunuz böyle lütfen.

Birinci aşama: Karpuz seçimine dikkat etmek önemli

loopfyblog

Neredeyse kışa dek, yaklaşık 6 ay boyunca bozulmadan saklayabileceğiniz karpuz için ilk aşama karpuz seçimi. Seçeceğiniz karpuzun 4 kilogramdan ağır olmamasına, yani küçük-orta boy bir karpuz olmasına özen göstermelisiniz.

Aynı şekilde seçtiğiniz karpuzun çok olgun olmamasına, kalın kabuklu olmasına da dikkat etmelisiniz. Son olarak, seçtiğiniz karpuzda herhangi bir çatlak, çizik ya da ezik olmadığından da emin olmalısınız.

Doğru karpuzu bulduğunuzda ikinci aşamaya gönül rahatlığıyla geçebilirsiniz.

İkinci aşama: Mum ya da jel parafin yağı edinin

sheknows

Piyasada kolayca bulabileceğiniz mumlardan ya da jel şeklinde satılan parafin yağlarından bol miktarda edinin. (Bu maddelerden sadece bir tanesini seçmeniz yeterli olacaktır, ikisini bir arada kullanmayın)

Mum ya da jel parafin yağından birini seçtikten sonra, seçtiğiniz bu malzemeyi küçük parçalar haline getirip cam bir kabın içine alın ve benmari usulü eritin. Benmari usulü nedir derseniz, bir tencerenin içinde su kaynatın ve kaynayan suyun üzerine cam kaseyi yerleştirin. Kasenin içindeki maddenin su buharının sıcaklığıyla erimesini sağlayın. Malzeme tamamen eridiğinde işlem tamamlanmış demektir.

Üçüncü aşama: Karpuzu, erittiğiniz mum ya da parafin yağı ile kaplayın

loopfyblog

Erittiğiniz mum ya da parafin yağını bir süre soğumaya bırakın ama malzemenin tamamen donmasına izin vermeyin. Bu sırada seçtiğiniz karpuzu kuru bir bezle güzelce temizleyin, asla yıkamayın.

Ilıyan mum ya da parafin yağını temizlediğiniz karpuzun üzerinde gezdirin. Karpuzun her yerinin bu karışımla en az 0,5 santimetre kalınlığında kaplandığından emin olun. Dilerseniz daha fazla mum ya da parafin yağı eritip kalınlığı daha da artırarak işinizi garantiye alabilirsiniz.

Karpuzun her yerini kapladığınız bu karışımın tamamen donması ve sertleşmesi için karpuzu oda sıcaklığında bir süre bekletin.

Dördüncü aşama: Karpuzu karanlık ve nemsiz bir ortamda saklayın

loopfyblog

Karpuzun üzerindeki kalınca katman tamamen donup sertleştiğinde, bembeyaz gözüken karpuzu içi samanlarla ya da gazete kağıtlarıyla dolu karton bir kutuya yerleştirin. Her yerini saman ya da gazete kağıtlarıyla kaplayıp kutunun ağzını kapatın. Karpuzu bu şekilde nemden ve ışıktan uzak tutun.

Ara ara karpuzu açıp kaplamasının üzerinde herhangi bir delik, çizik, çatlak oluşup oluşmadığını kontrol edin. Karpuzun üzerindeki kaplamanın hiçbir şekilde hava ya da nem geçirmediğinden emin olun.

Beşinci ve en eğlenceli aşama: 6 aya kadar saklayabileceğiniz karpuzu afiyetle tüketin

watermelon

Karpuzu yemeye karar verdikten sonra kutuyu açıp karpuzu çıkarın. Üzerindeki kalın tabakayı bir bıçak, kaşık ya da çatal yardımıyla güzelce karpuzdan uzaklaştırın. Ardından karpuzu önce kuru bir bezle güzelce temizleyip mum ya da parafin yağı artıklarından kurtarın. Sonrasında ise her zaman yaptığınız gibi karpuzu güzelce yıkayın.

Hazırladığınız mumlu ya da parafinli bu katman, karpuzun sadece kalın kabuğuyla temas ettiğinden sağlığı tehdit edecek bir zarar teşkil etmiyor, bunu da söylemeden geçmiş olmayalım.

Özenle sakladığınız karpuzu, 6 ay içinde canınız ne zaman isterse afiyetle yiyin ve sevdiklerinizi de kendinizi de mutlu edin. :)

Kaynak: loopfyblog


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?