perohi-karabuk-one-cikan

Sadece Yolu Karabük'ten Geçenlerin En İyisini Yiyebileceği 11 Şahane Lezzet

Favorilerime
Ekle

Sadece yolu Karabük'ten geçenlerin dedik, çünkü birazdan anlatacağımız yemekler tam bir Karabük harikası. Safranbolu'ya turistik bir gezi için gidip gurme bir seyahat geçirenler, Karabüklüler ve hayatının bir dönemini bu güzelim şehirde geçirenler çoktan anladı nelerden bahsettiğimizi.

Gelelim hiç yolu Karabük'ten geçmemiş olanlara. Öyle bir şehir düşünün ki geçmişi, tarih öncesi devirlere dayanıyor, her doğal güzelliğinde ayrı bir mest ediyor, Safranbolusu'yla, Eski Pazarı'yla, Yenicesi'yle farklı kültürleri tanıtıyor, her köşesinden de bambaşka ve enfes lezzetler fışkırıyor.

Kısacası, Karabük deyince aklınıza sadece Safranbolu, Safranbolu deyince de sadece o mimari harikası, minnoş evleri geliyorsa henüz Karabük'ü yeteri kadar tanımıyorsunuz demektir. Gidin, keşfedin, yemekleriyle kendinize bir ziyafet çekin. Gitmişken de şu efsane yemeklerinin tadına bakmadan dönmeyin mesela...

Son olarak hatırlatalım, Karabük'e giderseniz meşhur Safranbolu lokumlarından denemeyi, hatta dönerken eşe dosta hediye etmek için kutu kutu almayı unutmayın, hatta evinizde bol bol kullanmak için safran almayı da ihmal etmeyin, bizden söylemesi.

Küçük bir not: "Karabük'te aslında şöyle bir yemeğimiz de var, listeye eklesek ya!" dediğiniz yemekler varsa nefis fotoğraflarını, el emeği göz nuru tariflerini bizimle paylaşın, listemizi birlikte güncelleyelim.

Taze fasulyeyi hiç böyle görmediniz: Uzun fasulye

safranboluzencefil

Uzun fasulye, Karabük'te, özellikle de Safranbolu'da sık sık yapılan ve tadına doyum olmayan yemeklerden. Taze fasulyeyi her zaman yaptığımız gibi kırmıyoruz onu yaparken, adının "uzun" kısmı da buradan geliyor tahmin edeceğiniz gibi.

Uçları bir güzel temizleniyor, yayvanca tencerelerde bir güzel pişiriliyor. İsteyenler üzerine domates ve soğan da ekleyebiliyor. Alametifarikası ise piştikten sonra üzerine dökülen kızgın tereyağından geliyor. İşte bu efsane, en sevmeyene bile taze fasulyeyi sevdirecek güce bu şekilde ulaşıyor.

El emeği göz nuru: Perohi (peruhi)

sihirlioklava

Perohi; peruhi ya da piruhi olarak da anılan el emeği göz nuru lezzetlerden. Bazı yerlerde yoğurtlu mantı olarak da bilinen bu nefis yemek, hamurunun yapımından tabağa gelene kadar bir miktar uğraştırıyor. Ama uğraştırdığına tamamen değdiğini daha ilk lokmasında gösteriyor.

Nefis hamuru özenle açılıp karelere bölünüyor, içine süzme yoğurt ya da süzme yoğurdun kurutulmasıyla elde edilen keş adlı peynir ve nane karışımı kapatılıp üçgen şeklinde kapatılıyor. Sonra doğru kaynayan suya uğurlanıyor. Piştikten sonra da tereyağı ile buluşuyor ve ayrı bir efsane oluyor. Dileyenler süzme yoğurt yerine farklı yoğurtları ya da peynirleri de kullanıyor yapımında.

Ete doyurur: Bütün et yemeği

gulevisafranbolu

Kemikli kırmızı etle yapılan, özellikle kuzu etiyle ayrı bir nefis olan bütün et yemeği, Karabük mutfağının en güzel örneklerinden.

Tereyağında etlerin tüm yüzleri güzelce kızarıncaya pişiriliyor, ardından etler bir tencereye alınıp bir miktar su, tereyağı ve isteğe göre salça ekleniyor. İçine ekleyeceğiniz baharatları zevkinize göre çeşitlendiriyorsunuz. Piştiğinde, damak çatlatan bir lezzete dönüşüyor.

Çok farklı, çok leziz: Mısır çorbası

nurselinmutfagi

Çorba deyince aklınıza sadece yemek öncesi iç ısıtmak için içilen misler gibi çorbalar geliyorsa henüz Karabük'te özellikle de Yenice'de sıkça yapılan nefis çorbalardan mısır çorbasıyla tanışmamışsınız demektir.

Öyle bir çorba ki bu mısır çorbası, sadece onu içerek bile tıka basa doyuyor insan. Çünkü içinde bolca mısır, fasulye ya da barbunya kullanılıyor. Hatta dileyenler içine et bile ekleyebiliyor. Başlı başına sofranın yıldızı oluyor, yanında başka bir şey yemeden de doyuluyor.

Nasıl da yakışıyor ceviz: Cevizli keşli yayım

supergezginler

Yayım aslında ev makarnası ya da erişte olarak bildiğimiz nefis bir lezzeti Karabük'ün. Onu haşladıktan sonra üzerine ve içine katılanlarla adlandırılıyor daha çok. Dileyen kıyma ya da yoğurt gibi lezzetlerle de yiyebiliyor ama en güzeli ve en ünlüsü cevizli ve keşli hali oluyor. Mis oluyor, mis.

Karadeniz güzelliği: Karalahana (Karamancar) yemeği

lezzetli

Zengin Karadeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden olan karalahana başrolde bu yemekte. Mısır yarması, kuru fasulye, pırasa ve kabak da onu yalnız bırakmayan isimlerden.

İçinde bu kadar bol, bu kadar güzel malzeme varken de haliyle yine doyuruculukta üstüne tanımayan yemeklerden oluyor bu enfes lezzet.

Hamur işine aşık eder: Çullu börek

guneyim

Adına festivaller bile düzenleniyor çullu böreğin, öyle bir börek. Nasıl yapılıyor derseniz, önce hamuru bir güzel hazırlanıyor, sonra yufkalar özenle açılıyor ve sacda pişiriliyor. Pişirilen bu yufkalardan 2 tanesi ayrılıyor, kalanı incecik kesiliyor.

Bakır sini ile yapılması usulünden oluyor. Siniye önce kenara ayrılan bütün yufkalardan biri seriliyor. Ardından ince ince kesilen yufkalar yayılıyor ve üzeri tekrar bir bütün yufka ile kapatılıyor. Korda kızartılması da tadına tat katıyor ve elbette son sözü tereyağı söylüyor. Dileyenler peynir ya da başka bir malzeme katarak daha da zenginleştirebiliyor bu böreği.

Üçü bir arada: Safranbolu bükmesi

tariflik

Üçü bir arada dedik çünkü bu lezzet hem hamur işi düşkünlerine hem et yemeden doyamayanlara hem de sebzesiz yapamayanlara hitap ediyor.

Misler gibi hazırlanan hamuru, kavrulmuş kıyma,ıspanak ve incecik doğranmış soğanla dolduruluyor. Karabiberi de eksik edilmiyor. Piştikten sonra bir de tereyağı sürülürse üstüne tadından yenmiyor, kokusu bile mest olmaya yetiyor. Kiren şerbeti de denilen kızılcık şerbetiyle pek uyumlu oluyor. Yiyiniz.

Çünkü safran: Zerde

Sadece Safranbolu'da değil Karabük'ün her yerinde bulabileceğiniz kaliteli safranların en tatlı hallerinden zerde. Osmanlı saray mutfağından bize miras kaldığını bildiğimiz bu mis gibi tatlı, kaliteli safranla da bir başka oluyor, dolayısıyla en güzeli Karabük'te yenebiliyor.

Sapsarı rengiyle kendini hemen belli eden safran; pirinç ve şekerle buluşuyor. Sultanlara layık tatlı, isteğe göre çeşit çeşit malzemeyle de zenginleştiriliyor. Bir yiyen, bir daha o güzelim tadını unutamıyor.

Tepsiler dolusu yemek istersin: Safranbolu baklavası

karadenizgezi

Baklavanın en sevdiğimiz, en özlediğimiz hali ev baklavası. Safranbolu baklavası da her şeyinin emekle, özenle yapılması nedeniyle nefis bir ev baklavası aslında.

İncecik ama gerçekten incecik açılması gerekiyor yufkalarının. Nişasta, püf noktası bildiğiniz gibi. Yufkalar açılıp biraz kurutulduktan sonra tepsiye diziliyor, üstlerine bolca dövülmüş ceviz ekleniyor. Sonra bir o kadar daha yufka sıralanıyor üstüne. Yaklaşık 40-50 yufka kullanılıyor. Emeği büyük anlayacağınız. Tadı... tadı da daha anlatırken ağız sulandıran türden. :)

Elbette unutacak değildik: Bağlar Gazoz

memlekettengelsin

Karabük'e yolunuz düşerse, özellikle Safranbolu'ya gidecekseniz Safranbolu'nun efsane lezzeti Bağlar Gazoz'dan denemeyi, dönüş yolunda da çantanıza bol bol depo etmeyi unutmayın deriz.

Zaten bir kez içince siz de yanınızda bol bol götürmek isteyecek, neden her yerdeki bakkallarda, marketlerde satılmıyor diye hayıflanacaksınız, eminiz. :)


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?