Ispanak Yemeği Tarifi

Kansızlık Nedir, Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Favorilerime
Ekle

Kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize sebep olan kansızlık sorunu, hemen hemen etrafınızda çoğu kişide rastlayabileceğiniz bir problem. Ama çözümü var merak etmeyin ve bunun için de pazar alışverişine çıkmanız yeterli olacaktır.

Bilimsel adı anemi, halk arasında bilinen adı ile de kansızlık; kan hastalıkları arasında en sık rastlanan durum. Arkadaşlarınızla birlikte gezinirken çok üşüdüğünüzü söylediğinizde hemen o soru gelir: Kansız mısın?

Aynı zamanda annemizin de en korktuğu hastalıklardan bir tanesidir. O yüzden bize bol bol yemek yedirmeye çalışır. Ufak bir belirtisini gördüğünü hissettiği anca içten içe düşünmeye başlar: Acaba bizim çocukta kansızlık mı var?

İçindekiler

  • Kansızlık yapan yiyecekler hangileri?

cay-shutter

Kansızlığı olanların kandaki demir oranını eksilten ve kansızlığa sebep olan besinlerden uzak durması ve beslenmelerini de buna göre düzenlemeleri gerekiyor.

Bunların başında çay geliyor. Hatta çay, yanında yenilen gıdaların da besinlerdeki demir ve C vitamini daha vücut tarafından emilimi gerçekleşmeden, vücudun idrar yolu ile atmasına sebep olduğu için vücudun günlük demir ihtiyacını almasına engel olur.

Çay haricinde gazlı içecekler de kansızlık çekenlerin uzak durması gerekenlerden biri. Aynı şekilde sigara ve alkol tüketimi de demir eksikliğini tetikleyen ve kansızlık çeken kişiyi kötü etkileyen şeylerin başında geliyor.

  • Kansızlık belirtileri nelerdir?

goz-yorgunluguna-ne-iyi-gelir-shutter-3

Bu kansızlık sorunu, sizin kendinizi halsiz, yorgun ve güçsüz hissetmenize sebep olacağı gibi nefes darlığı ve çarpıntı problemleri yaşamanıza da sebebiyet verir. Kansızlık birden fazla türü olduğu için kansızlığa iyi gelen yiyecekler de ona göre değişkenlik gösterir. Ama doktorların en çok önerdiği ortak çözüm demir, B12 vitamini ve folik asit bakımından zengin yiyeceklerle beslenmenizdir.

Kansızlıkla mücadele aslında sandığınız kadar zor değil. Doktorlarınızın vermiş olduğu ilaç tedavisinin yanı sıra onay aldığınız sürece kullanacağınız ek besinler ve gıdalarla kolaylıkla kansızlığa karşı gelebilirsiniz. Bu yüzden aşağıdaki besinlerle haşır neşir olmadan önce diğer sağlık durumunuzu da göz önüne alarak bir beslenme programı çıkarılması gerekiyor.

  • Kansızlığa ne iyi gelir?

  • Beyaz peynir: Kahvaltı sofralarının B12 vitamini zengini olan bu ferdinin 100 gramı günlük demir ihtiyacınızın % 4’ünü karşılar.
  • Yumurta: 1 tanesi bile günlük demir ihtiyacınızın % 5’ini, B12 ihtiyacınızın % 11’ini karşılamaya yeter de artar bile. Doymuş yağ ve kolesterol bakımından zengin olması ona negatif bir yön de katar.
  • Isırgan otu: Değişik bir tada sahip olan bu yeşil bitki, kan yaptırıcı özelliğe sahiptir. Değişik şekillerde tüketebilirsiniz.
  • Portakal: Kışın habercisi olan portakal, özellikle bu aylarda mutlaka tüketilmeli. 1 adet portakal tükettiğiniz takdirde günlük demir ihtiyacınızın %1’ini karşılamış olursunuz. C vitamini deposu olmasıyla da bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
  • Ispanak Yemeği Tarifi

    Ispanak Yemeği Tarifi

  • Ispanak: Temel Reis'in yanından ayırmadığı ıspanağı siz de menülerinizden çıkarmayın. 100 gram çiğ ıspanak sizin günlük demir ihtiyacınızın %15’ini karşılar. C vitamini, K vitamini, A vitamini, B6 vitamini, potasyum, kalsiyum ve bakır yönünden de oldukça zengindir.
  • Tavuk: Kırmızı ete göre daha az kolesterol içeren tavuk, yani beyaz et, B12, B6, fosfor, protein ve selenyum bakımından oldukça eli bol bir besindir.
  • Kansızlığa ne iyi gelir diye artık kafa patlatmanıza gerek kalmadı. Daha önce de belirttiğimiz gibi kansızlığın birden fazla seviyesi var. Her ne kadar besin takviyesiyle çözülebilecek bir sorun olsa da doktorunuza danışıp ne durumda olduğunuzu bir uzmandan duymanız içinizi rahatlatacaktır.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?