Kahve Falı Nasıl Bakılır

Kahve Falı Ritüellerine Giriş: "Ama Ben Bakmayı Bilmem ki"

Favorilerime
Ekle

Günün yorgunluğunu atmak, arkadaşlarımızla güzel bir gün geçirirken keyfini çıkarmak ya da bazen sırf ne çıkacak diye meraktan Türk kahvesi yapar fal için hazırlanırız. Adım adım her şeyi iyi yaptığımıza emin oluruz çünkü Türk kahvesi falı, kahve ne kadar iyi yapılırsa o kadar iyi çıkar. Türk kahvesini usulüne göre hazırlayıp adabına göre içeriz. Geriye falı kapamak kalır.

Ancak kahve falı bakılacaksa olmazsa olmaz bazı şeyler mevcuttur. Bunlara kahve bardağını kapadıktan sonra üzerine yüzük koymak da "Ama ben bakmayı bilmem ki!" nidaları da dahil.

Kahve falı için neler gereklidir?

Kahve falı bakmak için ilk olarak iyi hazırlanmış bir Türk kahvesi gereklidir. Kahveyi eğer sade içiyorsanız bu kez feragat etmek zorundasınız çünkü telvenin birbiriyle bütünleşmesi için çok az da olsa şeker gerekir. Aksi halde kahve telveleri fincanın içinde dağılır ve daha iyi fal bakılabilmesine engel olur.

Bu nedenle kahvenizde biraz şeker olması ve köpüklü pişirilmesi gerekir.

Kahve fincanı nasıl ve ne zaman kapatılır?

Kahve fincanını kapatmadan önce telvenin ne çok soğuk ne de çok sıcak olması gerekir. Kahveyi hızlı içmemek gerektiğini zaten biliyoruz ancak içene kadar telvenin tamamen dibe çökmesini de engellemeniz gerekiyor. Yani normal bir hızda Türk kahvesini içip telveyi hala şekil alabilir halde bırakmak önemli.

Ardından kahve fincanı altlığını kahve fincanının üzerine kapatıp sağa sola çevirmeniz gerekir. Çok fazla çevirmenize gerek yok. Yalnızca bir iki defa fincanın üstü ve altından tutarken çevirmeniz yeterli olacaktır.

Geldik kritik noktalardan bir tanesine: Kahve fincanınızı tuttuğunuz yönden içe doğru yani kendinize doğru çevirirseniz sizinle alakalı, dışa doğru çevirirseniz dışarısıyla alakalı haberler alacağınız söylenir.
Vallahi biz falın yalancısıyız. :P

Kahve fincanının üzerine neden yüzük konulur?

Aslında kahve fincanının üzerine yüzük koymak gibi bir zorunluluk yok. Bu yalnızca kahvenin, daha doğrusu telvenin kısa sürede soğuması ve fal bakılabilir hale gelmesine yardım etmek içindir. Bu yüzden eğer kahve fincanınızın üzerine bir metal koymazsanız arada bir parmağınızın ucuyla fincanının soğuyup soğumadığına bakarsınız. İlk anda elinizin altında olan ilk metal de genelde yüzük olduğu için fincanın üzerine yüzük konur ve beklenmeye başlanır. Fincana dilerseniz bozuk para, kolye, küpe, küçük ve soğuk bir cam bardak gibi elinize geçen, fincanı daha hızlı soğutabilecek maddeler de koyabilirsiniz tabii.

Kahve falınız bakılmaya hazır, peki kim bakacak?

İşte kahve falı baktırmanın en eğlenceli ancak en zor kısmına geldik. Siz falınızı kapatmış olabilirsiniz ancak bir gelenek olarak kendi falınıza kendiniz bakmazsınız çünkü genelde kendi falınızda bir şeyler görmek neredeyse imkansızdır. Kahve falının asıl meselesi karşınızdaki kişinin gerçek ya da değil gördüğüne inandığı şeyler söylemesi ya da deyim yerindeyse atmasıdır.

Öncelikle kahvenizi hazırlayan kişiden bakmanızı rica edersiniz ama o herkesin bildiği cümleyi duyuverirsiniz: "Ay ben bakmayı bilmem ki, nereden çıktı şimdi?"

Sevgili fal bakması potansiyel olan kişi, lütfen böyle söylemeyiniz, kimse inanmıyor. Siz o cümleyi söylediğinizde fincanlar çoktan kapatılmış oluyor. Ayrıca gözlerinizdeki o bakışlardan da bu fala bakılacağı bal gibi anlaşılıyor.

Bilmediğini iddia eden fal baktırmak istediğiniz kişi bir de bununla kalmaz, "Vallahi hiçbir şey göremem ben ama haydi ver bakalım. Neyse halin çıksın falin." der. Bu da yine adettendir, hemen moral bozmayınız.

Kahve fincanı tabağa yapışırsa?

Fal bakmaya yeltenen kişiyi tüm yükten kurtaran en önemli olay kahve fincanının tabağa yapışmış bir şekilde olmasıdır. Çünkü o fala bakılmayacağı söylenir. Bunun nedeniyse genellikle dilenen dileklerin tutabileceği, açılan falın da bunu bozabileceği anlamına gelmesidir. Eğer kahve fincanınız tabağa yapışmışsa siz de ısrar etmezsiniz. Sonuçta kim dileğinin boşa gitmesini ister ki?

Kahve falı sembolleri ve anlamları nelerdir?

Eğer kahve fincanınız tabağa yapışmadıysa fal bakacak olan kişi hemen açar ve incelemeye başlar. Bu arada birazcık süre geçer çünkü şekillere bir anlam vermesi gerekir. Fincanda gördüğü semboller, örneğin; horoz, tavşan, fil, deve, geyik, kedi, kaplumbağa ya da denizatının bir anlamı vardır ve bu anlamı sizin fincanınıza göre yorumlaması gerekir. Kahve falının en keyifli anı budur. Çünkü bu sembollerin anlamı nereye giderseniz gidin, neredeyse aynıdır. Yine de siz bir kez daha duymak istersiniz.

Ay kuzum sana bir yol görünüyor, üç vakte kadar yeni bir kısmet, bir de bol para var.

Kahve falında görülmesi istenen ve genellikle söylenenleri tek bir cümlede gördünüz bile. Bunun dışında yapılan yorumlar fal bakan kişinin ustalığıyla ilgilidir. Kahve fincanı bittikten sonra bir de tabakta kalan telve fincana boşaltılarak yorumlanır. Burasının da en az iki yolu, üç devlet kapısı işi vardır.

Genel olarak bilinmesi gerekenlerse şu şekilde ilerler.

At: Tabii ki "Murattır". Bu klasikleşmiş deyişin anlamı bir süredir dilediğiniz, istediğiniz bir şeyin gerçek olacağına yorulur.

Yüzük: Yakın geleceğinde bir parlaklık olacağına yorumlanır. Kişiye göre mal-mülk sahibi olabileceği, işinde yükseleceği ya da doğrudan evlenebileceğine yorumlanabilir.

Horoz ya da mektup/zarf: Müjde anlamına geldiği söylenir. Yine yakın bir zamanda, takriben üç vakte kadar güzel haberler alacağına işaret eder.

Yılan: Kahve telvelerinin fincan içinde genelde ince uzun şeritler halinde dağılması nedeniyle yılan görmek çok yaygındır. Bu, öncelikle tabii ki falı bakan kişinin gerçekten pek de fal bakmaktan anlamadığını gösterir. Şaka bir yana yılan gördüğünde ısrar eden bir kişi varsa panik yapmayın, bu sadece düşmanlarınız olacağına yorumlanır. Düşman derken de genelde sizi kıskanan, size imrenen insanlardan söz edilir aslında.

Daha bunlar gibi, çoğunlukla hayvanlar aleminden olmak üzere birçok sembol görülse de bu durum, falı bakan kişinin hayal gücüyle çok ilgili olduğundan kendisinin yorumlarını dinlemeniz yeterli olacaktır.

Kahve falı neden yıkanır?

ejinturkey - kahve falı yıkanır mı?

ejinturkey - kahve falı yıkanır mı?

Kahve falınıza bakıldı, kısmetler doldu taştı. E artık sohbetin de sonuna gelinmişken fal bakan kişi, fal baktırana "Haydi yıka bu fincanı da çıksın falın." der. Bunun nedeni suyun falda çıkanları çabucak silmesi ve gerçekleşmesine yardımcı olmasıdır. Aynı zamanda kahve fincanı da ilk telvesinden kurtulmuş olur tabii, orası ayrı.

Bir fal bakma sohbetinin sonunda fal bakan kişi gözlerini etrafa çevirir, başka fal baktıracak olan var mı yok mu diye. Eğer yoksa mutlu olur ve fal baktığı kişinin kendisinin fal baktığını kimseye söylememesini umar. Hatta bazen fal baktığı kişiyi kimseye söylememesi için uyarır.

Ancak hiçbir zaman öyle olmaz. Her seferinde fal bakmayı bildiği iddia edilen kişi tüm anlattıklarımızı en başından yaşar, fal baktıran kişi büyük bir heyecanla fal baktırmaya hazırlanır. Sohbet tatlıdır, fal hep bahane.

Boşuna dememişler:

Fala inanma, falsız da kalma.

Fala inanmamak ancak eğlencesine iki fincan kapamak arkadaşlar arasında daima en sevilen eylemlerden bir tanesi olarak kalmaya devam edecek.

Neyse halimiz, çıksın falimiz. Şimdiden afiyet olsun.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?