kahvalti-kulturleri-manset

Kahvaltı Kültürünü Seven Herkesin Bilmesi Gereken 8 Ülke Kahvaltısı

Favorilerime
Ekle

Her ülkenin kendine özgü mutfağı olduğu gibi, kendine has bir kahvaltı kültürü de var. Bazı ülkelerin kahvaltıları ekstra olarak öne çıkmazken bazıları içinse kahvaltı en önemli öğün. Cemal Süreyya’nın da dediği gibi “Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.” Ne kadar zengin, ne kadar güzel bir kahvaltıyla güne başlarsanız, o kadar sağlıklı bir hayat size bekliyor. Herkes kahvaltısını farklı bir şekilde yiyor olsa da genele baktığımızda coğrafyalar ve beslenme kültürleri bu konuda en önemli iki faktör.

İngiltere: Her şey bir tabakta

ingiltere-kahvalti-tabagi

Kahvaltıyı atlamamaya özen gösteren İngilizler, yumurta, reçel, kızarmış sosis, bacon, fasulye, közlenmiş domates, mantar ve kızartılmış ekmeği eksik etmemeye çalışırlar. Tek bir tabağa sığdırdıkları kahvaltılarının yanında sütlü çay ya da portakal suyu içmek en sık gözlemlenen alışkanlıklarındandır. Domuz kanından yapılan salamları “black pudding” kahvaltılarının demirbaşlarındandır. Eğer aceleleri varsa en kötü mısır gevreği yiyerek güne başlarlar. Kahvaltı sırasında gazete okumak en büyük zevklerinden biri olduğu için kalabalık olmayı sevmezler. İngiliz kahvaltısı ünlüdür ancak daha çok yağlı ve sağlıksız oluşuyla...

Amerika: Atıştırmalıklarla dolu bir kahvaltı

Kahvaltı alışkanlıkları İngilizlerle benzeşen Amerikalılar da kahvaltıda kızarmış yiyecekler yemeyi seviyor. Bacon, yumurta, krem peynir, donut, domuz sosisi, meyve, yumurta, waffle, pancake ve mısır gevreği gibi bol çeşitli bir kahvaltıdan hoşlanan Amerikalılar, sabahları güne kahvaltı eşliğinde filtre kahve ile başlarlar. Çok sağlıklı beslendikleri söylenemeyen Amerikalılar, kahvaltıda tatlı ve tuzluyu karıştırmayı severler. Atıştırmalıklara bayılan Amerikalılar bu alışkanlıklarını kahvaltıda da devam ettiriyor. En sona sakladığımız “Eggs Benedict” isimli İngiliz muffin üzeri bacon, yumurta ve özel hollandaise soslu yiyeceği bol miktarda tüketirler.

Rusya: Ruslara özgü hareketler

Çayı süt ile tüketmek sadece İngilizlere özgü bir alışkanlık olarak bilinse de Ruslar da kahvaltıda çayı süt ile tüketmeyi tercih ederler. Birçok insan için deniz ürünleri kokusu nedeniyle sabah yemek için tercih edilecek bir lezzet olmasa da durum Ruslarda böyle değil. Özellikle lakerda ve havyara sabahları hayır diyemeyen Ruslar, günün ilk öğünü de olsa bol miktarda baharat kullanmaktan kaçınmazlar. Rusların kahvaltıda yediği yumurta ve lakerdalı esmer ekmekten yaptıkları “Wolga-Schnitte” isimli yemek sadece ülkede değil dünyada da popüler bir yiyecek. Sabahları kahvaltı için evlerine misafir gelenlere vodka ikramında bulunmayı seven Rusların bu isteğini geri çevirmek ise büyük bir kabalık.

İtalya: Cornetto ve cappucino ikilisi

italyan-kahvalti

Adeta kahveye bağımlı olan İtalyanlar için kahvenin yanında her şey kahvaltı demek olabilir. Yeme alışkanlıkları bölgelere göre farklılıklar gösterse de genelde ponçik isimli içi kayısı reçelli yiyeceğin öne çıktığı İtalyan kahvaltısında, bisküvi ve pastaneden alınma çeşitli tatlı ve tuzlular bulmak mümkün. Güne enerjik başlamayı seven İtalyanlar, fiziksel ve zihinsel aktiviteleri için enerji verecek besinlere ihtiyaç duyarlar. Bu arada olur da İtalya’da sabah cappucino yerine filtre kahve isterseniz, anında turist olduğunuzu anlayabilirler. Çünkü İtalyanlar sabahları cappucino’dan başka bir şey içmezler.

Fransa: Kahvaltıya Fransız memleket

Tereyağı, reçel, baget ekmek, krep ve kruvasan... Kulağa son derece Fransız gelmiyor mu? Fakat ne yazık ki Fransızlar bu güzelliklerin hakkını vermeden masadan kalkıyorlar. Tüm bu lezzetlere eşlikçi olarak filtre kahveyi tercih eden Fransızlar, kahvaltılarını kalabalık masalar etrafında değil genelde bireysel ve hızlıca yapmayı tercih ediyorlar. Yüzlerce çeşit peynire sahip bu ülkenin kahvaltısında peynir olmaması ise Fransızların kahvaltı işini pek de ciddiye almadıklarının somut bir göstergesi. Bir Fransız zarafetiyle ufak ufak lokmaları ağızlarında döndürerek bir şey yemekten ziyade yer gibi yapan Fransızlar kahvaltıya biraz Fransız.

Yunanistan: Komşuda kahvaltı

yunanistan-kahvalti

Frappe ve sigaranın başrolde olduğu Yunan kahvaltılarından pek bir beklentiniz olmasın. Kahve, peynirli börek ve Kavala kurabiyesini yeterli gören Yunanlılar, bu yavan kahvaltılarının tadını sigara ile çıkarıyorlar. Türklerin 5 çayı alışkanlığını andıran kahvaltılarını her sabah 7-8 arasında birbirlerine gitmek suretiyle gerçekleştirirler. Yalnız yemeği sevmeyen millet, aslında yemekten ziyade konuşmayı ve sohbet etmeyi sever. Gerçek ziyafete öğlen başlayan Yunanlılar için kahvaltı günün en sıradan öğünü.

Almanya: Bol çeşit, bol kalori

Almanlar da Türkler gibi kahvaltıda bol çeşit severler. Farklı tipte ekmek ve peynirler, şarküteri ürünleri, yumurta, reçel, tereyağı, meyve ve yoğurt sofralarından eksik olmaz. Türk nüfusunun yüksek olduğu Almanya’da yaşayan Türkler bu yüzden kahvaltı özlemi çekmezler. Lezzetli kruvasanları da olmazsa olmazlar arasındadır. “Konfitüre” dedikleri yuvarlak reçelli ekmekleri ise donut’ı andırır ve çok sevilir. Karaciğer ezmesi sucuğu gibi etten yapılan ilginç yiyecekleri de sabah tüketmeyi severler. Güne kalorili ve pek de sağlıklı olmayan bir şekilde başlayan Almanlar, damak tadından daha çok doymaya önem verirler.

Türkiye bonusu: En güzel kahvaltı

haberimix

haberimix

Listenin en güzel kahvaltısı Türkiye’de desek yalan olmaz. Çeşit çeşit peynirler, zeytinler, haşlanmış ve rafadan yumurtalar, simit, pastırma, reçel çeşitleri, menemen, sucuk, tost, portakal suyu, çay... Ne ararsanız bir Türk kahvaltısında bulabilirsiniz. Doğuya da gitseniz batıya da gitseniz sonuç değişmez. Türk insanı kahvaltıda bol çeşit ister ve az yemekle yetinmez. Kahvaltı esnasında içilen çayın üzerine cila niyetine Türk kahvesi içmek ise tipik bir Türk alışkanlığıdır. Kahvaltıya manevi olarak önem veren bu millet için ailece yapılan kahvaltıların yeri bir başkadır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Sanberk Reşat23 Ocak 2023 11:22
CANIM ÜLKEMIN CANIM KAHVALTISI, SENI NE COK OZLEDIM BIR BILSEN...❤️
Yanıtla
xsxsxsx30 Ekim 2017 22:51
ayy italyaaa
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?