cookingtheglobe.com

Her Sabah Uyandığımızda Kahvaltı Etmek Sandığımız Kadar Sağlıklı mı?

Favorilerime
Ekle

Geceleri "Sabah olsa da kahvaltı etsek" diye uyuyanlar, hafta sonunu iple çekip saatlerce kahvaltı edenler, kahvaltısında menemenden sucuklu yumurtaya, böreğinden tereyağına, balından kaymağına hiçbir şeyi eksik etmeyenler, kısacası kahvaltının mutlulukla ilgisinin çok olduğunu düşünenler...

Size belki de ilk defa duyacağınız, duyduktan sonra da çok büyük ihtimalle ''Olur mu canım öyle şey?'' diyeceğiniz bir haberimiz var. Konu biraz tartışmalı, kahvaltı aşıkları için de biraz üzücü. Birçok makale, araştırma aslında kahvaltıya o kadar da ihtiyacımız olmadığını söylüyor ve üzerine birçok sağlıkla ilgili araştırma ekliyor. Bu zamana kadar birçok doktor ve diyetisyen sağlığımız için kahvaltının en önemli öğün olduğunu söyledi. Peki, gerçekten kahvaltı etmeye bu kadar ihtiyacımız var mı? Kahvaltı etmek sanıldığı kadar önemli mi? Bundan önce kırmızı eti masaya yatırdığımız gibi sırada kahvaltı var.

Sözü bilime, tercihi de size bırakarak başlıyoruz anlatmaya.

Kahvaltı edenler ve etmeyenler arasında ne gibi farklar var?

Gelin konuyu her iki taraflı çalışmalar ve araştırmalarla ele alarak başlayalım. İlk araştırma The Health Professionals Follow-up Study (HPFS)'den geliyor. Araştırmaya yüzlerce insan katılıyor ve bu insanlar sabah kahvaltı edenler, etmeyenler, akşam geç saatlerde yemek yiyenler ve yemeyenler olarak iki gruba ayrılıyor.

İnsanlar, yaş, hastalık ve genetik yapılarına görede gruplandırılıyor. Avrupa'nın farklı kesimlerden tam 51,529 erkeğin katıldığı bu araştırmanın yaş aralığı ise 40-75. Bu insanların yemek yemeden önce, sabah ilk uyandıklarında, yemek yedikten sonra, kahvaltı ettikten sonra, kahvaltı etmeyenler için ilk yemeklerinin ardından gibi saat aralıkları boyunca kan değerleri ve fiziksel olarak farklılıkları kayıt altına alınıyor.

Elde edilen veriler oldukça şaşırtıcı. Özellikle kahvaltı eden erkeklerin, kahvaltı etmeyen erkeklere nazaran kansere yakalanma risklerinin ve kalp damar hastalıklarına yakalanma risklerinin daha az olduğu görülüyor. Kahvaltı etmeyenlerin gece acıkmalarını daha sık yaşadıkları, gece yemek yiyenlerin (bunlar genellikle geç saatlere kadar çalışan insanlardan oluşuyormuş) yüksek tansiyon riskini daha çok taşıdıkları söyleniyor. Kahvaltı edenler ve etmeyenler kendi içlerinde bu şekilde farklılaşıyor.

Gelelim 2013 yılında The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan makaleye. Bu makalede ise sonuçlar yine çok şaşırtıcı. Birçok ülkeden (Norveç, Danimarka, İspanya vb), 18 yaşının altındaki çocuklar bu araştırmanın ana hedefi. Farklı cinsiyetten, farklı fiziksel özelliklere sahip olan bu çocuklara kahvaltı deneyleri yapılıyor. Bir süre kahvaltı ediyorlar, diğer süreçlerde etmiyorlar. Her birinin kan değerleri, fiziksel değişimleri not ediliyor. Kahvaltı edenlerin obeziteye yakalanma risklerinin diğerlerine nazaran daha fazla olduğu sonucuna varılıyor.

Bir diğer araştırma ise özellikle yetişkin bireylerde öğün atlamanın kilo dengesizliklerine neden olduğu söylense de kahvaltı atlamanın enerji dengesini sağlamada önemli rol oynadığının altını çiziyor. Hatta diğer bir araştırmaya göre de sabahları kahvaltı etmek istemeyen ya da kahvaltı etmeden okula giden çocukların büyük bir çoğunluğu daha enerjik oluyor, gün içinde daha az acıkıyor ve okuldaki performanslarının daha çok arttığını iddia ediyor.

www.wddty.com

www.wddty.com

Bu araştırmaların sonucunda aslında kahvaltı etmekle ilgili büyülü bir şey olmadığının, güne mutlaka kahvaltı ile başlanmasının çok da önemli olmadığı söyleniyor. Öte yandan kahvaltı etmenin sağlığımızın önemini savunan büyükçe bir kesim ve araştırmalar var.

Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Alalım yorumlarınızı.

Son not: Biz bu yazımızda bilimsel makaleleri temel aldık, yazıyı okuyup karar vermek sizin haliyle. Tabii bir de bu yazıyı "Kahvaltı etmek sağlığa zararlıdır, bir daha asla kahvaltı yapmayacağım" şeklinde yorumlamak istemeyebilirsiniz. Sonuçta kahvaltıdan yüzlerce kat daha zararlı, binlerce şey var

Kaynaklar

HPFS, New York Times, The American Journal of Clinical Nutrition, Sciencedirect, NCBI


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?