isparta-yemekleri

Isparta'da Sadece Gül Reçelinin Yapılmadığının 12 Lezzetli Kanıtı

Favorilerime
Ekle

Türkiye'de her il güzeldir, her il özeldir. Bursa deyince nasıl akıllara sadece İskender ya da şeftali gelmiyorsa, Isparta denildiğinde de sadece gül lokumu, gül reçeli gibi ana maddesi gül olan tatlar gelmemeli.

Yörenin en verimli topraklarında hangi yiyecek daha çok çıkıyorsa tabii ki o şekilde şekillenecek, gerek turizmi gerekse de yemekleri o yiyecek üzerine olacak, kabul. Ama bu sadece tek bir çeşit olduğunu göstermez.

Mesela Isparta'da gül haricinde meşhur olan birçok güzel lezzet var.

Sofraların olmazsa olmazı: Yufka ekmeği

Orta boy bir tepsi büyüklüğünde açılan incecik yufkalar sacın üzerinde pişer. Isparta'da eskilerden beri süregelen bir gelenek de, bu ekmekler yazlık ve kışlık olmak üzere sene içerisinde uzun süreli tüketmek için yapılmasıdır. Özellikle elma yolumu, pancar çapası, pancar sökümü zamanlarından önce akraba ve komşular ile beraber kalabalık gruplar halinde yapılır ve serin yerlerde üst üste yığılarak muhafaza edilir. Yenileceği zaman su ile ıslatılarak ısıtılır.

Alt tarafı bir yufka dememek gerekiyormuş, onun bile bir hikayesi varmış.

Patatesten bir lezzet: Hamursuz

Yapımında unun yanı sıra; patates, tahin, çörek otu gibi malzemelerin de kullanıldığı bu yemek, Yalvaç'ın meşhur hamur işlerinden birisidir. Çay saatlerinin olmazsa olmazı, altın günlerin baç tacıdır.

Haydi hep beraber: Banak

Kalabalık varsa masada, muhakkak banak olur Ispartalıların sofralarında. Tercihe göre kuzu, koyun, dana gibi hayvanların eti kullanılır. Etler ağır ağır pişer, tepsinin dibindeki pidelerle buluşur. Yanına bir de pilav yapıldı mı, ziyafet var ziyafet!

En az gülü kadar meşhur: Kiraz reçeli

kiraz

kiraz

Kış ayına girmeden önce tabiri yerindeyse koca koca kazanlarda kaynar kiraz reçelleri. Özellikle kalabalık olarak pişirilip tüm kışa yetecek kadar kavanozlara bölünür. Bir nevi yazın habercisidir, bahçeli evi olanlar muhakkak bahçede yapar, hatta gelene geçene ikram ederler.

Sabır gerektirir: Gül şurubu

İçinde mis kokulu, pembe yapraklı gülün kullanıldığı bu şurup; gülün beyaz, gelinciğin ise siyah dipleri kesilerek hazırlanıyor. İşin sabır gerektiren kısmı ise, ağzı kapalı bir kavanozda en az 1-1.5 ay bekletilmesi. Ama "Sabrın sonu selamet" derler ya, işte çok doğru!

Ben bekleyemem derseniz: Gül çayı

Gül memleketi olan Isparta'nın yemeklerini yazarken sadece gül şurubuna yer verip huzurlarınızdan ayrılamazdık. Daha bunun çayı ve hepinizin yakından tanıdığı lokumu var. Kurutulmuş gül yaprakları demlenerek hazırlanan gül çayı; ister aniden gelen misafirlere, isterseniz de akşam çay keyfinizde size eşlik edebilir. Eğer bir gün yolunuz Isparta'ya düşerse birkaç paket alın.

Gül demişken son olarak: Gül lokumu

Ayırmak istemedik bu gülle yapılan lezzetleri, bir solukta okuyacağınıza eminiz. Gül lokumu her şehirde, her şeker dükkanında satılır. Ispartalılar yapay gül sularıyla yapılanlarla karıştırmayın der kendi lokumları için. Gülün en güzel aroması katılır lokumların içine.

Mantı mı tatar mı diye kavga başlatır: Tatar

Tatar mantısının en büyük özelliği; hamur açıldıktan sonra küçük kareler halinde kesilir ve kurutulduktan sonra kullanılır. Pişirileceği zaman suda haşlanır ve sarımsaklı yoğurdun içine konulur. Üzerine salçalı kızarmış tereyağı ve kıyma dökülür. Tadını tahmin etmek için yemek gerekmiyor değil mi?

Diş buğdayında özellikle: Dirgit

Daha çok diş hediyesi olarak çocukların ilk dişinin çıktığı zamanda yapılan bir yiyecek türüdür. Farklı yörelerde bu yemeklerin tümüne diş buğdayı denir. Isparta'da işler biraz daha zengin ve değişik; buğday, nohut ve fasulye haşlanır, üzerine tuz veya şeker katılarak yenildiği gibi kuru yemişle birlikte de tüketilebilir.

Yapımı kolay: Su peltesi

Nişasta, toz şeker ve su. İşte oldu, bitti, gitti! Tabii bu Isparta'da olursa içine gül suyu da eklenir. Güzelliğine güzellik katar.

Lezzet patlaması: Bakla boranisi

Isparta'da sık sık pişen yemeklerden birisidir. Sebze sevenleri tam 12'den vurur. Masada et yemeği varsa muhakkak buna da yer verilir. Baklanın yanı sıra bulgur ve soğan ile lezzetini taçlandırırlar.

Yalvaç güllacı da denir: Kesmik güllacı

blogger

blogger

Kesmik güllacın en ama en büyük özelliği sütten yapılan bir çeşit loru andıran peynirle beraber yapılmasıdır. Tadı da yapılışı da diğer güllaçlardan oldukça farklı olan kesmik güllacı, yörenin bir özelliğinden olsa gerek, gül şeklinde sarılır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?