isirgan-otu-2021

Buna da mı İyi Geliyormuş Dedirten Isırgan Otunun 12 Mucizevi Faydası

Favorilerime
Ekle

Hazır taze taze toplanılıyorken ısırgan otunun faydalarına değinelim istedik. Öncelikle hepimizin bildiği gibi ısırgan otuna çıplak elle dokunmamak gerekiyor. Üzerindeki tüylerde aseltilkolin ve histemin adlı maddeler bulunduğundan cildi yakabiliyor.

Isırgan otunun yapraklarında; glikozit, potasyum, sekretin, kalsiyum nitrat, C vitamini, formik asit, demir, klorofil, demir, mineral tuzlar köklerinde; sterolen, lignin ve steril glikozit tohumlarında ise; sabit yağlar, proteinler, musilaj, karotinoid, ve klorofil bulunuyor. Tüm bunların yararlarına değineceğiz merak etmeyin. 

Yazımızda çay olarak önerdiğimiz ısırgan otunu hazırlama önerisi: 1 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otunu kaynamış suya atarak 10 dakika demleyin. Otları süzerek servis yapın.

Kısacık bir not daha: Isırgan otu diğer birçok bitki ve otların aksine kaynatıldığında ya da pişirildiğinde vitamin ve barındırdığı diğer özelliklerini yitirmiyor. Bu nedenle taze ısırgandan yapılan börekler, çorbalar ya da ısırgan yemeği de oldukça yararlıdır.

  • Egzamanın iyileşme sürecini destekler

egzama

Yağ olarak kullanıldığında egzamanın tedavisinde yardımcı olarak görülen ısırgan otunun bu amaçla kullanılan kremlerinden de faydalanabilirsiniz.

  • Saçları kökten uca besler

null

Taze olarak kaynattığınız ısırgan otu suyu ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Günümüzde birçok saç bakım ürünlerinin ısırgan otu esanslı olduğunu düşünürsek, saçları güçlendirme, saç derisini rahatlatma özelliğinden doğal yollarla evimizde hazırladığımız suyla faydalanabiliriz.

  • Direncimizi arttırır, hastalıklardan korur

null

Çay olarak tüketeceğiniz ısırgan otu, içerdiği C vitamini sayesinde vücudun hastalıklara karşı direncini bir anda arttıracaktır.

  • Çocuklarda idrar söktürücü özelliği var

Isırgan Otu Faydaları

Yapılan bilimsel araştırmalar ısırgan otu suyunun/çayının -doktor onayı ile birlikte- özellikle çocuklarda idrar söktürücü ve iltihap kesici özelliği bulunduğunu ortaya çıkarmıştır.

  • Kan şekerini düzenler

Isırgan Otu Faydaları

Yine çay olarak demlenerek içildiğinde, pankreasa doğrudan bir etki yaptığı için kan şekerini düzenlediği de bilinmektedir.

  • Regl dönemindeki ağrıları yok eder

null

Kadınların regl dönemlerinde kan akışını düzene sokması ve ağrıları azaltması da bir diğer özelliğidir.

  • Hastalıklardan arda kalan öksürüğü keser

Hastalıklar geçse de halk arasında "kuru öksürük" diye tabir edilen öksürüğün tedavisinde çok önemli bir rol oynar. Bir bardak ısırgan otu çayının içine isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
Bu arada hastalıklardan arda kalan dedik ama, hastalığınız esnasında da içebilirsiniz. 
  • Kabızlığa iyi gelir

Kabızlık Nedir

Kabızlık sorunu çektiğiniz durumlarda ısırgan otu çayını hazırlayıp aç karnına bir bardak içtiğinizde kısa süreli bir tedavi sürecine sahip olarak bu sorunu ortadan kaldıracaktır.

Emziren annelerin sütünü artırır

null

Özellikle lohusalık döneminde çayı ve yemeği tüketilmelidir. Önemli derecede süt yapan bu ot aynı zamanda sütün kalitesini de arttırmaktadır. Bunun için yine bir uzmana danışmanızda fayda olacağını hatırlatalım.

  • Demir eksikliğine iyi gelir

B12 vitamini eksikliği belirtileri

İçerisinde yüksek miktarda demir vitamini bulunduğu için demir eksikliği yaşayan kişilerin sorunlarını giderir

  • Romatizma ağrılarını giderir

Romatizmaya ne iyi gelir

Romatizma ağrısı için, içinde ısırgan otu bulunan suyla ayakları yıkayarak nazik bir şekilde masaj yapmak önerilmektedir.

  • Ağız-diş sağlığına katkı sağlar

null

Anti-bakteriyal özelliğe sahip olduğu için tonik olarak, ağız ve diş bakımında faydalıdır. Bunun için yapmanız gereken tek şey kaynattıktan sonra soğuttuğunuz ısırgan otu suyu ile gargara yapmak.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?