Dövme Pilav Tarifi

Baharı Bayram Coşkusuyla Yaşatan Hıdırellez'e Uygun 9 Bereketli Tarif

Zeynep Çetin
Yemek.com Editörü / Yemek yemediğim zamanları, ne yiyeceğimi düşünerek değerlend...
Devamını okuyun

Sıkça Yenen Konular


Favorilerime
Ekle

Hızır ile İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan gün olan, insanın içinde yepyeni umutlar doğuran Hıdırellez geldi çattı. 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanan bu şahane bayramda, yine hep birlikte olmanın, ateşin üzerinden atlamanın ve birbirinden güzel gelenekleri yerine getirmenin heyecanı şimdiden sardı.

En güzel kutlamalarımızdan olan Hıdırellez'de dilek tutacağım ama neler yapmam gerektiğini bilemiyorum diyenlerdenseniz Hıdırellez'i Hıdırellez yapan kısmet ve bereket dolu geleneklerimize göz atabilirsiniz.

Biz şimdi Hıdırellez geleneklerine uygun olarak hazırlayabileceğiniz, Hıdırellez'e en yakışan yemeklerin tariflerimize geçelim.

Evinize bolluk bereket getirmesi dileğiyle.

Evlilik çağına gelenlerin habercisi: Sade çörek

Sade Çörek Tarifi

Geleneğe göre evlilik çağına gelenler bir çöreğin yarısını yiyip yarısını da bir duvar üzerine bırakırlar, çöreği bir kuş alırmış. Ardından kuş ne kadar uzağa giderse evelenecek kişinin de o kadar uzağa gideceğine inanılırmış. Bu gelenek artık ne kadar uygulanır bilmiyoruz ama düşündük ki Hıdırellez sabahı kuşla paylaşacağınız nefis bir sade çörek mutlaka evinizde olmalı.

Yanına da çay: Sade çörek tarifi

Sade olmasa daha iyi diyenlere: Haşhaşlı çörek

Haşhaşlı Çörek Tarifi

Haşhaşlı Çörek Tarifi

Gelenekleri yerine getirmek güzel de sade değil biraz daha malzemeli olsun derseniz haşhaşlı çöreğimizi denemenizi öneririz.

Puf puf: Haşhaşlı çörek tarifi

Hıdırellez sabahı yemelik: Ekmek çanağında yumurta

Hıdırellez sabahında haşlanmış yumurta yemek, yıl boyu güçlü kuvvetli olmak için yapılan bir gelenek. Haşlanmış yumurta da yiyebilirsiniz tabii ama ekmek çanağında yumurta daha bir farklı, daha bir nefis deriz biz.

Önemli olan yumurta yemek: Ekmek çanağında yumurta tarifi

En bereketlisinden: Ezogelin çorbası

Ezogelin Çorbası Tarifi

Kırmızı mercimek çorbasından bol ve çeşitli malzemeleriyle ayrılan bu benzersiz çorba, Hıdırellez'de de mutfağınızda pişmesi, damaklarınızdan sıcacık geçmesi gereken lezzetlerden bizce.

Herkes de sever: Ezogelin çorbası tarifi

Baklagiller sofralara çıksın: Barbunya

Hıdırellez'de bereket gelmesi için yapılan bir diğer gelenek de baklagillerin bir torbaya konulup evin bahçesindeki ağaçlara asılması aslında. Ama pek çoğumuzun artık ne bahçesi ne de evin önünde bir ağacı var artık. Bu yüzden baklagilleri sofraların baş tacı edelim bu güzel günde. Niyetimiz belli olsun dedik. Mevsimi de gelmişken barbunyayı seçtik.

Misler gibi oldu: Barbunya tarifi

Bolluk bereket paylaştıkça artar: Dövme pilavı

Buğday bereketin en büyük simgelerinden. O zaman evimizde bol bol buğday pişirsek ya o gün. Mesela biraz tavuk göğsü ve nohutla da zenginleştireceğimiz bir dövme pilavı yapsak.

Misafirlere en güzel ikram olur: Dövme pilavı tarifi

Evinize tazelik gelsin: Otlu börek

5 Mayıs sabahında eve tazelik gelsin diye mümkünse gidilir eve 41 çeşit ot toplanarak dönülür. Eğer şehrin orta yerinde yaşıyorsanız bu pek de mümkün olmayabilir. Yine de evinize tazelik getirmek elinizde. Alın semizotunuzu, ıspanağınızı, ebegümecinizi, artık hangi otları seviyorsanız, yapın misler gibi bir otlu börek. Komşulara dağıtmayı da unutmayın tabii.

Mutfaktaki en büyük tepsiyle yapınız: Otlu börek tarifi

Tatlı eksik olur mu hiç: Elma halkaları

Elma Halkaları Tarifi

Elma Halkaları Tarifi

Bu tarif bekar olanlara geliyor. 5 Mayıs akşamı yatmadan önce elma soyup kabuklarını yastığınızın altına koyarsanız rüyanızda evleneceğiniz kişiyi göreceğinize inanılır. Siz buna ne kadar inanırsınız bilmiyoruz ama denerseniz elmalar ziyan olmasın diye nefis bir tarif yaptık. Bu elma halkalarını yapmak hem çok pratik hem de çok leziz.

Rüya görmek için bol bol zaman kalır: Elma halkaları tarifi

O elindeki sütü yavaşça bırak: Muzlu ters yüz tart

muzlu-ters-yuz-tart

Hıdırellez'in bir diğer düşünceli geleneğine göre o yıl hayvanların sütü çok çok olsun diye Hıdırellez günü evde süt pişirilmez. O zaman biz de sütsüz mis gibi bir tatlı yapar, komşularımızla, eşimizle dostumuzla paylaşırız dedik. Muzlarımızı aldık, leziz mi leziz bir tart yaptık.

Fırından mis kokular yükselir: Muzlu ters yüz tart tarifi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?