gaziantep-yemekleri

Gaziantep’in Türkiye’nin En Zengin Mutfağı Olduğunu Kanıtlayan 16 Muhteşem Lezzet

Favorilerime
Ekle

Yöresel yemekler, yöresel çorbalar denildiğinde ilk akla gelen isimdir Gaziantep. Daha doğrusu içinde “yöresel” lafı geçen tüm lezzetlerin başında gelir. Tatlısından tuzlusuna, etlisinden hamur işlerine kadar çeşidi bol, hayranı çoktur.

Kebaplarına ve baklavasına zaten gram sözümüz yok. İki gün gidip 5 kilo alanlar var. Nereden mi biliyoruz? Tecrübeyle sabit

Gelelim yemeklerine.

Açılışı böyle yapalım: Beyran

Çorba mı desek, sulu et yemeği mi desek biz de bilemedik. Ancak lezzetinin dillere destan olduğunu söyleyebiliriz. Tercihe göre dana ya da kuzu eti eti, pirinç, et suyu, iç yağı, sarımsak ve bol acı ile hazırlanan bu çorba ile karın doyuranlar var.

İçi dışı bu sefer bir değil: İçli köfte

Adana, Malatya, Maraş ve Kilis mutfağında da lezzetli mi lezzetli hali yapılan içli köfte Gazianteplilerin evinde de eksik olmaz. Hele özel günlerde, bayramlarda tepsi tepsi yapılır, kapış kapış yenilir.

Mahşe diyen de var: Şıhıl mahşi

Bir kabak dolması düşünün ki, içine fıstık, sivri biber ve bolca kıyma giriyor. Sıcak sıcak servis yapılan dolmanın olmazsa olması sarımsaklı yoğurt.

Küçük bir not: Bu dolmanın iç harcına kırık leblebi katanlar da var. Tercih sizin!

Nohutlusu da var nohutsuzu da: Yuvalama

Gaziantep yöresine ait özellikle bayram sabahları evlerde sunulan yemek kıvamında bir çorbadır. Düğünlerin de olmazsa olmazıdır.

Yoğurt sevenleri vurur: Cacıklı arap köftesi

Ispanak ve isteğe bağlı olarak pazıyla da hazırlanan lezzetine doyum olmayan bir Antep yemeği daha karşımızda. İçine bir de bulgur ve kıyma girince değmeyin lezzetine.

Kebapların en sevileni: Patlıcan kebabı

O ne lezzettir o! Közde ağır ağır pişen patlıcanlara eşlik eden harika bir köfte. Yapmanız gereken tek şey: Bir mi, bir buçuk mu söyleyeceğinize karar vermek. Gerisi afiyetler olsun efendim!

Yoğurtlu patlıcanına ekmek bandırır: Alinazik

Bu lezzete kelimeler yetmez, kelimeler! Közlenmiş patlıcanından mı bahsetsek, yumuşacık etinden mi, ekmeğinden mi bilemedik.

Mercimeği bir de böyle için: Kölük aşı

Kırmızı mercimeğin bildiğin çorbasını unutun. İçine esmer köftelik bulgur da giriyor, ortaya bir tabağıyla doyuran harika bir lezzet çıkıyor.

Antep fıstığını böyle deneyin: Simit kebabı

Antep fıstığının bir kebaba bu denli yakıştığını bilmezdik, bilemezdik. Gidip yerinde yemenin tadı ayrı olan bu lezzet için sizi Gaziantep sokaklarına alalım

İçinde yok yok: Şiveydiz

Kuzu eti, pırasa, soğan, noğut, süzme yoğurt hayır hayır bitmedi yumurta ve çeşit çeşit baharatların girdiği bu yemek başlı başına bir mutluluk sebebi.

Şifa niyetine: Tennuri çorbası

Et suyuyla hazırlanan bu çorbanın içine, noğut, pirinç, soğan, mercimek ve un giriyor. Tüm lezzetler aynı tencerede harmanlanıyor ve ortaya içmeye doyamayacağınız bir lezzet çıkıyor.

Şarkılara konu oldu: Katmer

Katmer yemek için Gaziantep’e yol alanları da gördük. Ee haklılar da. İncecik açılan hamur özel kaymak, toz şeker ve fıstıkla buluşuyor. Sıcacık da servis yapılıyor.

Çıtır çıtır, kıyır kıyır: Kahke

Çayların, günlerin baş tacıdır kahke. Leblebi gibi gider kaç tane yediğinizi anlamazsınız bile. Yolunuz bir gün Gaziantep’e düşerse (ki mutlaka düşmeli) eşe dosta götürmek için kutu kutu alın.

Piyaz da varsa tamamdır: Cağırtlak kebabı

Cağırtlak kebabında normal kebabın aksine et yerine ciğer kullanılıyor. Küçük küçük kesilen ciğerler şişlere dizildikten sonra ver elini mangal

Diyet bozdurur: Yağlı köfte

Anteplilerin en çok sevdiği köftelerin başında gelir. Yoğurma işlemi tam bitti derken son bir hamle ile yağ eklenerek tekrar güzelce bir yoğurulur. Yaz ya da kış her mevsim afiyetle yenir.

Finale yakışır bir lezzet: Baklava

kpsshaberleri

kpsshaberleri

Ve tabii ki finale yakışır dedik çünkü haklıyız, çünkü çok güzel, çünkü sevmeyeni yok. Görüntüsü bile yeter. Kat kat açılan yufkaların cazibesi, şerbetin kıvamı, nefis Antep fıstıkları e daha ne olsun?


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

4

ulusal13 Ocak 2016 16:45
Allah sizi bildiği gibi yapsın. Şimdi gidip karıyı dövecem
Yanıtla
Doğan2 Ekim 2015 22:42
Aman yuvalamaya çorba demeyin dayak yersiniz valla
Yanıtla
Furkan Değer30 Eylül 2015 23:12
Öncelikle beyrana "çorba" demeyiz ve beyranda dana eti kullanılmaz. Kebabın, beyranın, alinaziğin kısacası içinde et olan her türlü yemeğin en iyisi kuzu etinden çıkar; bu yemeklerde de kuzu eti kullanılır. Çam fıstığı, Antep fıstığı ile aynı şey değildir. Çam fıstığı budur: http://www.bizeks.com/wp-content/uploads/2014/04/cam_fistiki.jpg Ayrıca simit kebabına fıstık tercihe göre koyulur, şart değildir; simit kebabına ismini veren ince bulgurdur (Antep'te ince bulgura simit denir). Ek olarak kabak dolmasına daha hiç lebleli katıldığını görmedim.
Yanıtla
Yücel KAHRAMAN30 Eylül 2015 21:54
Bir Gaziantep'li olarak söylüyorum, "beyran" çorba değildir. Ayrıca tariflerinizde yanlışlar var. Ve Gaziantep'te Antep Fıstığı'na çam fıstığı derseniz kavga sebebidir. İkisi çok ayrı şeylerdir. Biri kozalaktan çıkar, diğeri bizzat Antep fıstığı ağacın da yetişir.......
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?