gastronomi-bolumu-okumak-manset

Gastronomi Bölümünü Merak Edenler Yaklaşın, Anlatacaklarım Var!

Favorilerime
Ekle

Gastronomi bölümü öğrencisi Galip Tunca Arkan Yemek.com için anlatıyor.

"Oğlum yemek yapıyorlar öyle diploma alıyorlar" diyen arkadaşlarım, gastronomiyi 'astronomi' anlayan sevgili amcalar, teyzeler, en çok da "Gastronomi mi okusam acaba?" diye düşünen arkadaşlar, bu yazım size. Son yılların en gözde bölümü olan gastronomiyi içeriden biri olarak size anlatayım istedim.

Önce sıkıcı bilgileri aktarayım: Gastronomi bölümü 4 yıllık bir lisans eğitimi sonucunda 'gastronom' olarak mezun olunan bir bölüm. Genellikle üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerine bağlı olsa da uygulamalı bilimler yüksekokulu ve turizm fakültelerine de bağlı olabiliyor. Bu teknik detaylar bizi çok ilgilendirmiyor ama asıl önemli olan konu 'gastronom' olmak. Gastronomi bölümünden mezun olduğunuzda yemeğin kültürü, hayatımızı nasıl etkilediğini ve yemeğin nasıl pişirileceğini, pazarlanıp, satılacağını öğreten bir bölüm. İşte bizi aşçılıktan ayıran en önemli unsur bu. Biz yemek yapmıyor muyuz? Pek tabii yapıyoruz. Fakat bunun yanı sıra bu işin bir kültür unsuru olduğunu benimseyiğ, aşçılığı öğreniyoruz.

gastronomi-okumanin-avantajlari

Gastronomi bölümünü "ileride kocama güzel yemek yaparım" veya "yemek yapmayı seviyorum, gastronomi okuyayım" gibi düşüncelerle okumak istiyorsanız 4 yılınızı (belki hazırlıkla 5 yılınızı) boşa harcamayın. Çünkü sadece yemek yapmayacaksanız. Bakterisi, küfü, mantarı, ekolisi, basilisi bir sürü mikroorganizma çeşidi öğrenecekseniz. Bunları nasıl mutfaklarınızdan uzak tutacağınızı öğreneceksiniz. Yaptığınız ürünün maliyetini hesaplamayı onu nasıl kârlı satacağınızı, pazarlamasını öğreneceksiniz. Mutfak derslerinde uzun süreler ayakta kalacağınızı, evde hiç yıkamadığınız kadar bulaşık yıkamayı öğreneceksiniz. Bunların haricinde bir sürü ders, konu ve durum var.

"Bu bölüm bu kadar sıkıcı mı?" demeyin. Tabii ki de değil. Bir kere arkadaş ortamınızda anlatacabileceğiniz bir sürü ilginç bilgiyi öğrenebilirsiniz. Kesinlikle havalı olacağınızı söyleyeyim. Bir arkadaş ortamına girdiğinizde, gastronomi okuduğunuzu söylediğinizde bütün dikkatler üzerinizde olacaktır. Fransız mutfağı dersinde öğrendiklerinizi, birkaç havalı şarap ismiyle (şarap dersinde öğrendiğiniz) birleştirdiğiniz mi her ortamın değişilmez kişisi olabilirsiniz. Fakat söz verip de yapmadığınız yemekler için kulaklarınız biraz çınlayabilir.

gastronomi-okumanin-zorluklari

Sadece sosyal hayatta değil iş kolları açısından da çok geniş bir skalaya sahip bir bölüm. Otellerde çalışabilirsiniz ister mutfak, isterseniz servis (çünkü servisi de öğreneceksiniz) kısımlarında. Restoranlarda çalışabilirsiniz. Eğer otel veya restaurantta çalışmak istemiyorsanız, akademik kariyer yapabilirsiniz. Yemek stilisti, yemek yazarı, yemek fotoğrafçısı hatta işletmeci bile olabilirsiniz.

Ayrıca belirtmek isterim ki restaurantlarda veya otellerde aşçı olarak çalışmak isterseniz uzun çalışma saatlerini kabul etmeniz gerekir. Başkalarının tatil günü sizin en çok çalıştığınız gün olması fikrine sıcak bakmalısınız.

Gastronomi bölümüne bağlandıktan sonra biraz kopması zor. Size getirdikleri başka bölümlere kıyasla daha zor. Çünkü insanla iç içe. Çok komplike bir yapıya sahip olan insanla iç içe olduğu için de yapılabilmesi kolay değil. Bu yüzden "Hop hemen ben gastronomi okuyayım" düşüncesi çok yanlış olur. Lakin negatif taraflarını (her işte var) göz önünde bulundurup, öyle seçerseniz, size iyi bir haberim var: Dünyanın sonuna kadar ihtiyaç olan bir bölüm okuyacaksınız.

Çünkü insan var oldukça yemek yeme ihtiyacı, yemek yeme ihtiyacı olduğu sürece de yemek kültürü olacak.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

27

Emre3EY3 Aralık 2018 19:05
üniversitesic için sayısalmı sözelmi
Yanıtla
armelike29 Nisan 2018 23:19
Gastronomlar yaptığı yemekleri tatmak zorundalarmi
Yanıtla
Zafer İpek 12 Ağustos 2018 18:18
Yanıtla
Eğer yemeğin tadına bakmazsan lezzetli olup olmadığını nasıl anlayabilirsin?
mhnksp13 Temmuz 2017 03:00
Gastronomi ile gastronomi ve mutfak sanatları bölümleri arasındaki fark nedir
Yanıtla
Doa_20132 Haziran 2017 00:29
Ben şeyi merak ettim orda yemek yapmayi seviyorum diye gastronomi okumayin Yaziyo ben sevdiğim için seçmeyi dusunuyom ama diğer konuları da üniversite de yaparm bence sizce olmalimiyim?
Yanıtla
yakupsn117 Mayıs 2017 15:21
Gastronomi okumak için illa lise de bir egitim görmüs olmamız gerekıyomu, yoksa üniversitede tamamen sıfırdan baslayınca yararlı oluyomu bilen yazsın lütfen.
Yanıtla
guney6 Şubat 2017 01:32
mrhb bişey mrk ediyorum ünüversitede gastronomi okuyabilmem için lisede hangi alanı secmeliyim yada bölüm bilen varsa yardım lütfen tşkrlr
Yanıtla
aslanli 11 Mayıs 2017 00:33
Yanıtla
Ts de olur tm de mf de hatta 2 yil okuyup dgs ilede gastronomi bolumune gecebilirsiniz eger parlak bi ogrenci degilseniz
melisssa 11 Temmuz 2017 15:02
Yanıtla
Yiyecek içecek seçmen lazım
Yasin Umut Cabbaroğlu 15 Temmuz 2018 12:10
Yanıtla
anadolu lisesindeysen sözeli,meslek lisesindeysen de yiyecek içecek bölümünü seçmen lazım
cnr_sude1 Şubat 2017 03:03
Gastronomi okumak için lisede tm mi mf mi seçmeliyim?
Yanıtla
aslanli 11 Mayıs 2017 00:34
Yanıtla
Ts bile olur
Yasin Umut Cabbaroğlu 15 Temmuz 2018 12:11
Yanıtla
Gastronomi sözel bir bölüm,bu yüzden sözeli seçmelisin.Eğer sözel açılmıyorsa TM'den de olur.
Elmas Nur Ülkü3 Ağustos 2016 17:08
Lisede aşçılık okudum ve gerçekten çok zevkli bir bölüm bu sene okulum bitti gastoronomi ve mutfak sanatlarını tercih ettim umarım okula girebilirim sizede bilgileriniz için çok teşekkür ederim mesleğimin zevkli olduğunu bir kez daha anladım ????
Yanıtla
tolgakccc31 Temmuz 2016 18:10
Yemek yapmyan be bıcak tutmasini.bilmeyen ama bu bölümü isteyen biri icin nasıl olur yani tutmayida herseyide ögrenebilirmi ?
Yanıtla
aslanli 11 Mayıs 2017 00:40
Yanıtla
Tamamiyle yapiniza bagli bir kere 12 saat calismayi goze alacaksiniz tatiliniz olmayacak hele yazın.. Şöyle bi yaz gelsede denize girsem diyemeyeceksiniz.. Ogrenene kadar baya zorluk cekeceksiniz.. Elleriniz kesilecek ama alisacaksiniz yemek yapmak hem zevkli hem kolay sadece yapacagin ilk yemekler zor oluyor. Zaten hemen sana yemek yap demezler demeyecekler.. Uzun bi sure getir gotur yapacaksin belki şowlara cikacaksin.. Hevesini kirmak gibi olmasin ama inat edip sarilanda oldu bu meslege aglayarak birakanda oldu.. Yalniz ortami fena en saf adami bile firlama yapiyor.. Guzel meslek bence.. Pes etmezsen aramiza hosgeldin :)
tolgakccc31 Temmuz 2016 18:06
Yemekle aslında cokda alakası olmayan ama bölümu okumak isteyen yani bıçak tutmasını bilmeyen bile ögrenebilirmi yani bu bölümde yapabilirmi ?
Yanıtla
maidesarikass 3 Ağustos 2016 16:48
Yanıtla
Bıçak kullanmak o kadar da zor degil lakin çalışma şartları zor. Bütün gun ayaktasin yazın kavurucu bir sıcak , hafta sonu tatilin yok, çalışma saatleri en az 10 , bayram seyran yaz tatili vs yok bunları göze alıyorsan tabii ki oku. Ama yine de her şeye değer :))
Ali Yılmaz23 Temmuz 2016 16:47
Bilgiler için teşekkürler. Seneye Yeditepe üniversitesi'nde okumayı düşünüyorum. Lakin sorularım olacak . Bu bölümü okurken aynı zamanda restaurant'da çalışma imkanım var mı ? İşi pratiğe dökmek ve harçlık için düşünüyorum.
Yanıtla
aslanli 11 Mayıs 2017 00:42
Yanıtla
Okulla is pek yurumez ama becerebilirsen iyi olur
bbşr6 Temmuz 2015 16:34
gastronomide içki tadımı var mı bunu çok merak ettimde
Yanıtla
Avni İzmirli 23 Temmuz 2016 14:25
Yanıtla
evet var.

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?