japonya-yemek-kulturu-one-cikan

Farkında Olmadan Yanlış Bir Şey Yapmayın Diye: 14 Farklı Ülkenin Sofra Kültürü

Favorilerime
Ekle

Siz de gezmeyi, farklı ülkeleri keşfetmeyi en az yemek yemek kadar seviyorsanız yaklaşın bu tarafa.

Anlatacaklarımız, mutlaka bilmeniz gerekenler var.

Farkında olmadan aynı sofrayı paylaştığınız insanlara, sizi ağırlayan ev sahibine ya da restorandaki garsona yanlış bir harekette bulunmayın diye farklı ülkelerdeki sofra kültürlerini derledik. Yemek öncesi, yemek sırasında ya da yemekten sonra nasıl davranmalısınız, neler yapmalı, neleri yapmaktan kaçınmalısınız bir bir öğrenin. Yemeğinizin tadını doya doya çıkarın.

Ağzınızın tadı bozulmasın, normal bir şey yaparken istemeden kalp kırmayın.

Ayrıntılara dikkat: Danimarka

crafthubs

Eğer yediğiniz yemeğe ara verecekseniz çatalınızı ters bir şekilde tabağa koyun. Böylece yemeyi tamamlamadığınız, sadece ara verdiğiniz herkes tarafından anlaşılır.

Yemek yerken kolaylık olsun diye tüm yemeğinizi bir seferde küçük parçalar haline getirmeyin, her lokmanızı yedikçe çatal bıçakla bölün.

Unutmamalı bunları: Tayland

esanthairest

Bir grup halinde yemeğe gidiyorsanız aranızdaki en zengin insanın hesabı ödemesine izin verin, hiç öyle "ben ödeyeyim" "aa olmaz, dur ben öderim" gibi tartışmalara girmeyin.

Tek bir tabaktan yemek yeniyorsa ya da ortada bir tabak varsa o kalan son lokmaya sakın davranmayın, aksi halde saygısızlık yapmış olursunuz.

Son olarak, yemek bitince chopstick'leri kasenin içinde bırakmayın, ölümü sembolize ettiği için soğuk bir atmosfer oluşabilir.

Rahatlığın tadını çıkarın: Japonya

youcojapan

Eğer Japonya'da bir yemeğe davetliyseniz ya da bir restoranda yemek yiyecekseniz, yemek yerken gönül rahatlığıyla höpürdetip şapırdatabilirsiniz. Çünkü Japonya'da bu yemeğin beğenildiğini ifade eden ve yemeği yapan kişiye saygınızı gösteren bir durum.

Ancak konu içeceklere gelince dikkatli olun, kendi bardağınıza içeceği siz doldurmayın, bekleyin başkası doldursun. Son olarak, bahşiş bırakmak gibi bir hataya da düşmeyin. çünkü bahşiş Japonya'da saygısızlık olarak algılanıyor.

Düşünceli olmak önemli: Meksika

incolors.club

Bir restorana gittiğinizde yemek servis edildikten sonra garson ya da bir ev ziyaretindeyseniz ev sahibi "Afiyet olsun" demeden yemek yemeye başlamamalısınız. Aynı şekilde biriyle yemek için sözleştiğinizde asla geç kalmamanız da çok önemli.

"Kötü şans" sizden uzak olsun: Moğolistan

daysoftheyear

Birine bardak uzatmanız gerektiğinde eliniz bardağın altında kalsın, avuç içinizle uzatın. Süt ve süt ürünleri söz konusu olduğunda ise daha bir dikkatli olun, asla yere ya da masaya dökmeyin. Çünkü bu kötü şans olarak algılanır.

Yaşlılara hürmeti asla elden bırakmamalı zaten: Kenya

blog.compassion

Kenya'da bir sofraya oturduğunuzda sizden büyük ve yaşlı olan insanlar yemek yemeden önce sakın yemeğe başlamayın. Sofraya oturmadan önce ellerinizi yıkamanız da unutmamanız gereken en önemli davranışlardan.

Aman çatal bıçağa dikkat: Şili

blog.gruborpub

Şili'de bir sofraya otururken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, kadınların erkeklerden önce sofraya oturması olmalı. Asla yapmamanız gereken hareket ise elinizde çatal bıçak varken konuşmak.

Dudak payı da neymiş: Mısır

drinkhealthydrinks

Çay koyarken "dudak payı" bırakma gibi bir huyunuz varsa Mısır'da bunu sakın uygulamayın ve bardağı ağzına kadar doldurun. Başkasının yemeğine ise ne geldiği sırada ne de karşınızdaki yemeğini yerken bakmayın.

Tabağınızı dilediğiniz gibi silip süpürebilirsiniz: Hindistan

blog.gruborpub

Hindistan'da oturduğunuz bir sofrada tabağınıza konan her yemeği tamamen bitirmeniz gerektiğini unutmayın ve tabağınızda asla bir yemek bırakmayın. Doysanız bile yemeye devam edin, aksi halde büyük saygısızlık yapmış olursunuz.

Sol eliniz yerine sağ elinizi kullanmanız da önemli. Hatta mümkünse sol elinizi yemeğe pek yakın tutmayın, mutlaka sağ elinizle yiyin.

Ne kadar sevseniz de: İspanya

pinchofyum

Biz sulu her türlü yemeğe, hatta sosa ekmek banmayı seven insanlarız. Ama durum İspanya'da öyle değil ne yazık ki. Bu yüzden yolunuz İspanya'ya düşerse çorbadan soslara kadar hiçbir yemeğe ekmek banmayın, bir anda insanların gözünde saygısız olmayın.

Ekmeği ısırmak olmaz: Fransa

rebelmouse

Fransa'da yemeğin yanında ekmek yiyecekseniz sakın ekmek dilimini elinize alıp ısırarak yemeyin, küçük parçalar halinde bölerek yiyin.

Güzellik yapacağım derken saygısızlık yapmayın: Rusya

independent.ie

Rusya'da bir yemeğe giderken hediye alacaksanız ve bu hediye çiçek gibi sayılabilir bir hediyeyse mutlaka tek sayıda olmasına özen gösterin. Votka konusunda da çok hassas olan bir millet olan Ruslar için votkayı bir şeyler karıştırarak içmek de saygısızlık sayılabiliyor.

Bazen gözlerinin içine bakmamanız daha iyidir: Güney Afrika

modernistcuisine

Bizde her ne kadar karşıdaki insanın gözlerine içine bakarak konuşmak güzel ve önemli bir durum gibi algılansa da Güney Afrika'da söz konusu yemek masası olunca işler değişiyor. Yemek yerken karşınızdakiyle konuşsanız bile göz göze gelmemeye büyük önem vermelisiniz.

Aynı zamanda bir eve misafir olarak davet edildiyseniz küçük de olsa bir hediye alarak gitmeli ve eve girerken mutlaka ayakkabılarınızı çıkarmalısınız.

Misafirin başımızın üstünde yeri var: Afganistan

heraldstandard

Afganistan'da bir yemeğe ev sahipliği yapacaksanız misafirlerinizi kapıya yakın tarafa oturtmayın, aynı şekilde bir misafir olarak konuk olduğunuz evde de kapıya yakın tarafa oturmak için ısrar etmeyin. Çünkü kapıya yakın oturtulan misafir, "istenmeyen misafir" mesajı veriyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?