10tl-hamburger-yemekcom

Sulu Sulu Köftesi Yumuşacık Ekmeğiyle Ev Yapımı Hamburgerler İçin 5 Nefis Öneri

Alp Tuncer
EDİTÖR
Marmara Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı okudu. Pişman olmadı ancak mezun...
Devamını okuyun

Sıkça Yenen Konular


Favorilerime
Ekle

Başlı başına bir davet unsuru. Kitleleri peşinden sürükleyen, ağız sulandıran bir lezzet bombası. İki ekmeğine kurban olunası, türlü türlü soslarına banılası hamburgerden bahsediyoruz.

İçinde ne olduğunu bildikten sonra aslında sağlıksız olduğunu iddia etmek de zor, ona haksızlık etmiş olacağız o vakit. Karbonhidrat ve proteini bir arada almanızı sağlayan bir öğünden bahsediyoruz aslında. Böyle düşünün, düşünelim. Ekmeği de tam tahıllı tercih etmek, hatta tek kat hamburger ekmeği üzerine dev bir köfteyle hamburger inşa etmek elinizde. İyi niyet önemli.

Hali hazırda havalar da sevimsiz hem, diyet için de Mayıs daha uygun diyor uzmanlar, hem her gün yemeyeceğiz ya bu güzeli. Biraz turşu, biraz ev yapımı sos, yeşillikler, soğan halkaları, yanında da yurdum ayranı. Patates kızartması ve kola belki? Yattı değil mi kafanıza?

Niyeti iyice bozanlar için: Fast Food Mekanlarını Kıskandıracak Patatesler İçin 5 Nefis Öneri

Yerine göre mini minnak yerine göre dev ev yapımı hamburgerler hazırlamaktan bahsedeceğiz. Çözün kemerleri, bir günlüğüne midenize kulak verin. Çekilsin döş etinden kıymalar, tezgahta yerini alsın asil ve en gerekli baharatlar, uyansın uykusundan sebzelikteki yeşillikler, hamburger yapıyoruz a dostlar. (Num, num, num )

Her şey onunla başladı: Hamburger ekmeğini de marketten alacak değiliz

Kendi ekmeğini evde hazırlamak olmuş sana trend, ekşi maya herkesin evinde olmasa da dilinde. Bu eller de hamburger ekmeği yapmasın mı şimdi? Un tuza, toz şeker mayaya değmesin mi? Hayatta olmaz. O yuvarlacık ekmekler mutfakta pişecek, kokusu komşuları kendine çekecek.

Bakınız bir halk kahramanı: Ev Yapımı Hamburger Ekmeği

Elveda soğan, güle güle yumurta: Hoş geldin anne eli değmişcesine güzel hamburger köftesi

Evde burgerin kralını hazırlıyoruz. Yalınlık uğruna işten kaytardığımızı, malzemeden çaldığımızı düşünmeyin. Şeflerin ve “home made burger” üstatlarının da görüşleri bu doğrultuda. Hamburger köftesinde iyi seçilmiş ve doğru çekilmiş bir etin önüne hiçbir tat geçmemeli. Etin tadı baskın ve leziz olmalı.

O kadar güveniyoruz köftemize anlayacağınız. Bu lafları ezberleyin hafta sonu hamburger daveti verirseniz eşe-dosta, aralara serpiştirin

Ne diyorduk? Burger eti dana döş etinden hazırlanmalı. Mümkünse zırh ya da keskin et bıçaklarıyla çekilmeli, hazır hale getirilmeli. Yağ oranı kullanılan et ağırlığına göre %20 olmalı. Mecbur kalınırsa güvenilir bir kasapta bu oranda yağla bir kez çektirilmeli et. Kolayımıza geldi diye bu işlem için evde asla ve asla rondo ya da mutfak robotu kullanılmamalı, köfte yağla zırhtan geçirilmeli.

Hazırlanılan kıymaya sadece tuz ve karabiber (mümkünse her ikisi de taze çekilmiş) yanı sıra kıyma ağırlığının yüzde %10’u kadar ev yapımı et suyu eklenmeli. Geldi mi sana lezzet tüyosu?

Bitti mi? Hayır. Çok fazla yoğrulmadan hazırlanan köfte harcı; 0-4 derece arasında, buzdolabında dinlendirilmeli. Kıymanın hızlı adımlarla toparlanması gerçekten önemli. Hazırladığınız hamburger köfteleri de hamburger ekmeğinin çapından geniş ve kalınlığı 2 cm. kadar olursa yaşasın.

Bir pişirme tüyosu geliyor şimdi de: Köftelerin pişme esnasında toplanıp sizi cimri göstermemesi için; orta kısımlarına baş parmağınız ile bastırarak çukurlar oluşturun. Yapın bunu. Bu sayede köfteler, açıla açıla yassı şekilde pişer ve ortadaki çukur, hacimden kaybettirmeden kaybolur.

Ateşlere gelesice nasıl da güzel oldu bak. Damak tadınıza göre önceden kızdırılmış ızgara ya da ızgara izli döküm tavada cız, bızz.

Kurusun kalsın mı ekmekler: Nedenmiş? Ev yapımı sağlıklı hamburger sosları da var

Ah her taşın altından çıkan, kuru ekmeğe can veren lezzetli soslar... Nasıl da renkli ve tatlılar değil mi? Üşenmedik ekmeğinden köftesine kadar hamburgeri gururla hazırladık. Silkinin ve kendinize gelin bu güzelim tabloya hazır sos sıkacak değilsiniz. Hem katkı maddeli olanları da var.

Hafif sulandırılmış belki bir tık acı sos eklenmiş ev yapımı, bol baharatlı domates salçası. Dönün, bakın buzdolabına. Rafların bir köşesinde olmalı. Kahvaltılık olarak hazırladığınız muhammara, hibeş, ajvar, toz şeker ilavesiyle karamelize olması için kavrulan kuru soğanlar, ev yapımı pesto sos, domates soslu hamburger...

Ve karşınızda: Ev Yapımı Karamelize Soğanlı Hamburger

Düşünün daha çıkacak eminim. Olgun avokadoların içinde dans ettiği Guacamole sos, Chili Thai, baharatlı yoğurt karışımları, közlenmiş patlıcan salatası, başlı başına avokado püresi, zencefilli humus... Neden olmasın? Tüm bunlar farklı dokunuşlarla buluştuğunda aslında hamburger yapımından önce iç kısımları ızgarada ısıtılmış ekmek dilimlerini şenlendirmek için yeter de artar.

Ooo hamburgerin yancıları cheddar peyniri, pastırma, kuru et, soğan parçaları, turşu ve yeşillikler de aramızdaymış

Ekmek çıktı fırından, dinlendi ve kesildi ortadan ikiye. Köfte hazır, ortası ıslak ve hafif sulu pişti pişecek birazdan. Onu tavadan almadan serin üzerine bir dilim cheddar peynirini, haspam biraz yağlıdır ama lezzet de verir. Bırakın erisin köftenin sıcaklığıyla.

İsterseniz araya bir dilim füme pastırma yerleşir, kim bilir belki yerini bir parça kuru et alır.

Bkz: Füme Pastırmalı Cheeseburger

Bunlar ağız sulandırmaya yetti de arttı ama biraz yeşillik görsün içimiz, sebze türevlerinden de alalım kazanımımızı. Olgun bir adet domatesi halka halka dilimleyelim. Mor soğanı incecik, salatalık turşusunu ince uzun keselim. Sap kısımlarını alıp kıvırcık marul yapraklarını hazırlayalım.

Unutmadan, hamburgerin içinden taşacak şekilde yerleştirin onları ki daha dolu dolu gözüksün burgeriniz.

Hamburger dediğin etsiz de olmaz mı? Şukela da olur!

Neden olmasın? Karamelize soğanı hazırlanmış, büsbüyük Portobello mantarı marine edilmiş, blue cheese peyniri elinin altında bir hamburgerin kapınızı çaldığını düşünün. Yenmez mi o?

Bkz: Karamelize Soğanlı, Portobello Izgara Burger

Vegan beslenme tipine özgü, lezzetinden gram ödün vermemiş, ağız sulandıran, sağlıklı hamburgerler hazırlamak da çok zor olmamalı.

Konserve Meksika fasulyesi, baharatlar, yer fıstığı ezmesi, havuç, kabak, sarımsak, ay çekirdeği içi... Hepimiz bu malzemeleri bir araya getirip köfte formu vermek ister, sonra da afiyetle yeriz. Öyleyse yaşasın vegan burger.

Beyaz et darılmasın. Hindi ve tavuk kıymasından da hamburger hazırlamayı biliriz biz. Izgara kabak ve avokado dilimlerini de piste alalım lütfen.

Onlar iki kardeş, bakınız: Izgara Kabaklı, Yoğurt Soslu Tavuk Burger / Avokadolu Hindi Burger

Izgara Kabaklı, Yoğurt Soslu Tavuk Burger Tarifi

Izgara Kabaklı, Yoğurt Soslu Tavuk Burger Tarifi

Güzelsin be hamburger, güzelsin vesselam... En güzel sütlü tatlılara parmak ısırtacak, şerbetli tatlılara “Beni daha çok sev” diye takla attıracak kadar cazibelisin. Hafta yedi günse bir günü ev yapımı ve sosu uslu duran, ekmeği genellikle tek kat ev yapımı bir hamburgere ait olmalı. Onu afiyetle yer, üzerine yürüyüş yaparız biz de

Ne demişler: Hamburgeri seven kalorisine katlanır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

4

BUFECIKIZ11 Kasım 2020 18:43
Şahane bir yazı 👌
Yanıtla
deniz deniz7 Kasım 2015 13:00
mazemeler ne
Yanıtla
BUFECIKIZ 11 Kasım 2020 18:41
Yanıtla
hahahaha!

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?